4 redenen waarom NLP Paardencoaching zo effectief is

In de afgelopen jaren hebben we veel met paarden gewerkt om deelnemers in onze trainingen te laten spiegelen, zowel in bedrijfstrainingen als voor particulieren met vrienden of familie. Met behulp van paarden is het mogelijk om snel en met veel impact inzicht te krijgen in je eigen gedrag. De resultaten zijn verbluffend en geven je een uitstekend zelfbeeld:

Marieke, 15 oktober: Wat een bijzondere ervaring.
Best spannend om naast zo’n groot paard te staan, als je dit helemaal niet gewend bent… Maar het voelt al snel goed en vertrouwd! Mooi om te ervaren dat een paard mij een spiegel voor kan houden: door naar mijn gevoel te gaan (uit mijn hoofd) ontstond er verbinding en konden het paard en ik samen aan het werk! Wat een geweldige ervaring!
Het lijkt me ook bijzonder om dit met een team of binnen familieband met elkaar te ervaren!

Hendrik 26 november: Inspirerend
Een fantastische dag gehad! Confronterend en tegelijk magisch dat een paard zoveel over jezelf verteld. Zeer inspirerende dag!

 

En zo zijn de meeste ervaringen van onze bezoekers.

In 1998 waren wij één van de eerste Nederlanders die naar Amerika gingen om te leren werken met paarden van de enige echte paardenfluisteraar: Monty Roberts. Een paardenfluisteraar hoor ik je denken, is dat niet eng of zweverig?

Juist niet!

Paardencoaching wordt veelal toegepast in training, coaching en ook wel in therapie. Het is een methode waarbij je door een paard een spiegel voorgehouden wordt van je eigen gedrag. Samen met onze cursisten maken we de vertaling naar de dagelijkse praktijk.

Je leest hier uitgebreid wat Spiegelen met Paarden is waarmee het je kan helpen. Hieronder hebben we de 4 belangrijkste argumenten van onze cursisten uitgelicht om zo een beter beeld te geven hoe paarden kunnen bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

1. Spiegelen met paarden geeft eerlijk inzicht in je eigen gedrag

Communiceren met paarden spiegelt je eigen gedrag. Spiegelen met paarden is juist de perfecte manier om eerlijk, puur en zonder veroordeling geconfronteerd te worden met je zwakke en je sterke punten.

Een paard spiegelt namelijk precies jouw gedrag: hij zal je volgen als je leiding geeft.
Hij zal je terechtwijzen als je hem overdondert. En hij zal onzeker worden als jij niet weet wat je wilt. Hoe kan je hier dan van leren en wat heb je aan paardencoaching?
We krijgen regelmatig cursisten die vaak besluiteloos zijn, twijfelen aan zichzelf of eigenlijk niet durven zeggen wat ze echt willen. Het gevoel dat ze over zich heen laten lopen en zichzelf niet bewust zijn van hun eigen gedrag.

Door te werken met paarden wordt je eigen gedrag direct gespiegeld. Dat werkt indrukwekkend. Stel je maar eens voor… Dicht naast een onbekend en groot dier dat zich vrij beweegt in een open veld… Je acties zijn direct zichtbaar en dat werkt confronterend. Dat biedt juist de inzichten in hoe je zelf bent. Het paard is slechts het middel waarmee jij heel snel inzicht krijgt in jezelf. Aan het eind van de dag weet je precies:

 • Welke verborgen signalen jij geeft
 • Hoe je beter kunt leiden en beter kunt volgen
 • Hoe je overkomt op anderen
 • En hoe je dat bijstuurt, simpelweg door de bewustwording!

2. Spiegelen met Paarden stimuleert Teambuilding

Teamontwikkeling is voor ieder team van essentieel belang. Samenwerken in een team gaat soms vanzelf, soms niet. Beloftes worden niet nagekomen, irritaties niet uitgesproken en soms loopt alles stroef, zonder dat je er een vinger achter kunt krijgen wat de oorzaak is. Teambuilding zorgt ervoor dat je vanuit inzicht naar effectieve resultaten gaat.
Mopperen helpt niet. Maar je ogen sluiten al helemaal niet. Een bedrijf staat of valt met goede teams en individueel kom je ook het verst als je goed kunt samenwerken met collega’s.
Dus zoek je een oplossing. Die komt nergens zo snel in zicht als bij een sessie teambuilding met paarden. Want een paard is de meest eerlijke en de meeste objectieve spiegel die er bestaat. Paarden doen niet anders dan samenwerken, daar is het paard kuddedier voor. Lees hier meer over paardencoaching.

Maar om samen te werken, moeten we wel reageren op elkaars signalen. Moeten we leiding geven, duidelijk zijn en tegelijk ruimte geven aan die ander. We moeten anderen in beweging zetten, maar ook onze eigen rol onder ogen zien.
Wat leer je als team van de paardencoaching teambuilding en teamontwikkeling?

 • Hoe jij je sterke punten kunt inzetten
 • Wat je van nature graag doet
 • Wat je valkuilen zijn op het gebied van samenwerking
 • Hoe je die valkuilen kunt vermijden.

Niets is zo effectief als 1 PK voor teamontwikkeling

Dat individuele inzicht is nodig om te weten hoe je anders kunt denken en anders kunt voelen. Dan pas kun je namelijk je gedrag aanpassen. En soms moet je dan precies anders reageren dan je altijd gewend was. Niet duwen maar voorgaan. Niet vastpakken maar loslaten.

Dat zijn dingen die je niet zomaar leert. Maar de paarden zijn zo confronterend en tegelijk zo puur dat iedere deelnemer in de kortst mogelijke tijd inzicht krijgt in zichzelf: En dat ook accepteert. Daarom is het werken met paarden zo effectief. Wij werken al jaren op deze manier en krijgen steevast de grootste waardering voor de impact van onze trainingen in teamontwikkeling en teambuilding.

3. Paardencoaching helpt bij persoonlijke groei

Paarden zijn sterk in non-verbale communicatie. De reden daarvan is dat ze in de natuur zo weinig mogelijk geluiden maken. Ze kunnen op grote afstanden horen dat er jachtdieren in de buurt zijn. Vanaf dat moment zullen ze geen geluiden meer maken. Echter gebruiken ze de taal van het lichaam. Heb je wel eens gezien hoe paarden met hun oren draaien? Je weet vast dat als een paard de oren in zijn nek legt boos is. Precies en dat weten paarden onderling maar al te goed. Daarentegen zijn er nog talloze signalen die ze met hun oren en lichaam geven.
Bij alertheid bijvoorbeeld, staan de oortjes sterk naar voren gericht. Ze observeren dan graag even hun omgeving of deze veilig is.
Behalve de oren is de stand van het hoofd een essentieel non-verbaal aspect. Hiermee kunnen ze heel duidelijk aangeven of ze krachtdadig zijn of juist meer onderdanig.

Bij paardencoaching zal een paard op jouw non-verbale aspecten letten. In een oogwenk scant ze dit en zal ze vanuit haar natuurlijke instinct hierop reageren.

Ben je onzeker? Dan zal het paard je uitdagen jezelf krachtiger te manifesteren. Vanuit de natuur is dit binnen de kudde van belang, dat je niet te onzeker bent. Het kan gevaarlijk zijn als leeuwen en tijgers in de gaten krijgen dat een paard twijfelt. Hierdoor kan een kudde uit elkaar gedreven worden waardoor de kudde verzwakt.

Ben je te dominant? Dan zal het paard je ook uitdagen maar juist op een geheel andere manier. Aangezien ook dominantie is een vorm van onveiligheid. Paarden zijn zintuiglijk enorm scherp en nemen iedere kleine verandering waar.

Waarom zou je gecoacht willen worden met een paard?
Een paard veroordeelt niet. Als je advies of tips van iemand inwint komt deze graag met zijn of haar ongezouten mening. Maar helaas is dit vaak onzinnig of niet nuttig. Ze bekijken jouw probleem vanuit hun eigen perspectief en hebben de oplossing die voor hun zou werken. Dat hoeft niet jouw manier te zijn.

Zelfs ik als coach en trainer kan in de valkuil stappen dat ik de oplossing voor je heb. Wat niet jouw oplossing zou kunnen zijn. Een paard heeft geen oordeel maar zal je spiegelen op dat wat er is.

Op welke niveaus spiegelt een paard?
Gregory Bateson ontwikkelde het model van de logische niveaus. Later heeft Robert Dilts dit verder ontwikkeld. Het model is een analyse, verander- en groeimodel waarbij we kunnen analyseren op welk niveau een probleem zich voordoet. Aan de hand van deze analyse kunnen we het probleem op een hoger niveau oplossen. Zoals Albertpaarden coaching innerqiEinstein ooit al zei. “Problemen kunnen niet worden opgelost, op het niveau waar het ontstaan is.”

Gedragsniveau
Gedrag: soms vertonen we gedrag wat een ander niet begrijpt of waar de ander vreemd op reageert. We hebben dan zelf niet door wat we precies doen en waarom de ander zo reageert. Tijdens een paardencoaching sessie zal een paard je laten zien wat je gedrag is en hoe het paard hier mee omgaat. Als coach zal ik je dan begeleiden om andere kwaliteiten in te zetten, waardoor je ander gedrag gaat vertonen en laten zien wat het effect op het paard is.

Capaciteitsniveau
Iets niet kunnen of denken iets niet te kunnen is een wezenlijk verschil. Er komen regelmatig deelnemers bij een training die denken dat ze de capaciteiten niet hebben om iets te doen. Dit herkennen ze zowel in hun werk als in de thuissituatie. “Dat kan ik niet” zeggen ze dan. Ook met een paard werken is iets wat ze niet kunnen denken ze. Ook hier kunnen we dus mooi laten zien over welke capaciteiten ze meer beschikken dan waar ze zich bewust van zijn.

Overtuigingsniveau
Zoals je hierboven al las denken we iets niet te kunnen. We geloven dan door onze onervarenheid dat we niet het vermogen hebben om een bepaald resultaat te behalen. Of we geloven dat we niet goed genoeg zijn. We geloven soms zelfs dat we er niet toe doen. Een paard zal je tijdens een paardencoaching sessie uitdagen meer in jezelf te geloven, doordat het paard gedrag zal laten zien wat confronterend kan zijn.

Identiteitsniveau
Wie ben je, welke rol heb je in welke situatie? De rol van vader, de rol van manager, of de rol van liefhebbende. Wie zijn we in welke situatie. Soms verwisselen we deze rollen wel eens zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Lees mijn verhaal van de deurwaarder
In dit verhaal heeft deze man een slecht contact met zijn zoon. Thuis blijkt ook na een gesprek met zijn vrouw dat hij zich nogal zakelijk opstelt ten opzichte van zijn zoon. Hij moet dit en hij moet dat en ga zo maar door. Echt verbinding legt hij niet met zijn kind. Afstemmen is essentieel. Feitelijk nam hij ook thuis de rol van deurwaarder aan. Aan bepaalde eisen moet je voldoen. Maar de vader rol was daardoor op de achtergrond gekomen. Tijdens deze sessie liet ik de man ervaren eerst verbinding met zichzelf als vader te maken. Wie ben je dan, wat is hier belangrijk, wat voel je dan? Vanuit deze staat mocht hij opnieuw contact maken met het paard. (lees verhaal) Een wereld van verschil in het contact tussen hen. Uiteindelijk na de sessie ging hij door de knieën en maakte contact met zijn zoon op zijn niveau.

Je leest het verhaal hier: de deurwaarder

Missieniveau
Ook op missieniveau is paardencoaching een prachtig instrument. Welke missie heb je? Waar streef je naar? Wat is jouw levensdoel? Als je dit voor jezelf helder hebt en er echt voor gaat zal het paard je volgen. Twijfel je nog? Ook maar een heel klein beetje? Het paard zal het waarnemen in je fysiologie en hij zal zijn eigen pad gaan bewandelen. Confronterend? Ja, want als je leider van een team bent en jij twijfelt maar uit dit niet dan zullen je medewerkers het ook feilloos aan je bemerken en teruggeven. En jij maar denken dat zij in de weerstand zitten. Echter jij straalt iets uit in je lichaamstaal waardoor het paard noch de mens je zal volgen.

4. Een paard is je eigen business coach

Ik was precies zoals jij, anderen vonden me eigenwijs, autoritair, arrogant en zelf voelde ik me helemaal uitgeblust. Ik wist niet goed meer waar ik het voor deed, ik kwam volledig aan de grond te zitten.

Communicatie, spiritualiteit en zelfcoaching hebben me er bovenop geholpen. Dankzij vele trainingen en opleidingen kan ik nu anderen inspireren, ik kan jou helpen privé en zakelijk weer in evenwicht te brengen. Dat doe ik met paarden. Waarom heb ik hierboven uitgelegd. Met paard als middel zorg ik er als personal business coach voor dat je zowel zakelijk als in je privé situatie kunt rekenen op de erkenning waar je naar zoekt.
Zit je als directeur/eigenaar niet lekker in je vel? Door zakelijk of privéomstandigheden? Wil jij weer positief je business runnen? Tijd voor actie!

Herken je dit?
Dreigt ontevreden personeel weg te lopen? Last van gesodemieter thuis? Je partner vindt dat je teveel werkt of dat je te gespannen bent. Je reageert je soms af op je partner of de kinderen, zonder dat dit de bedoeling is. Werk je eerder 80 uur dan 40 uur per week? Zelfs ’s avonds, in het weekend en soms ‘s nachts? Denk je continu hoe je het beter kunt doen? Hoe jij je bedrijf nog succesvoller maakt?

Loopt het privé niet zo soepel als je zou willen? Ik leef me in, in jouw persoonlijke situatie. Het helpt je privé en zakelijk in evenwicht te brengen zodat je op de beide vlakken kunt zorgen voor de prettige leefwijze die je voor ogen had.

Wat ik niet voor je doe:

 • Je business reorganiseren
 • Je personeel motiveren om toch maar naar je te luisteren
 • Jou een schop onder je kont geven
 • Zeggen hoe je het wel moet doen

Wat ik wel voor je ga betekenen

 • Hoe je stress kunt reduceren en zelfs kunt loslaten
 • Hoe je met meer plezier in het leven kunt staan
 • Hoe je een gelukkigere partner wordt
 •  Hoe je personeel inspireert
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat zij met passie hun werk doen
 • Hoe je mensen inspireert om met goede en nieuwe ideeën te komen

Bezoek gratis onze Paarden coaching informatie avond.

Wil je graag meer weten over jezelf en over paarden, maar weet je niet goed hoe? Dan is de Paardencoaching informatie avond precies wat je zoekt. Leer stap voor stap hoe je kunt spiegelen en ga aan de slag met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Onze informatie avonden zijn geheel gratis. Begin 2019 direct goed en schrijf je direct in. De data zijn opgenomen in onze agenda. Meer weten? Neem contact op.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

liever assertiever

Ben jij liever assertiever? 7 praktische tips

Word je liever assertiever? Zijn andere mensen assertiever dan dat jij bent? Vraag jij je weleens af, hoe word ik assertiever? En is assertiviteit aan te leren? Zomaar een aantal vragen die jij wellicht hebt over assertiviteit. En om maar met het goede nieuws te beginnen: jij kunt ook assertiever worden, ondanks dat je misschien

Lees verder »
Erna maakt haar droom waar na NLP

Ontdek hoe Erna haar droom realiseerde met NLP

Met NLP je droom waarmaken, meer zelfvertrouwen krijgen, grip krijgen op je emoties en effectiever communiceren met je omgeving. Hoe mooi is dat! Dat NLP een hele effectieve methode is om je persoonlijke ontwikkeling te boosten mogen wij continu ervaren. Wij hebben in de loop der jaren zoveel succes- en geluksverhalen gehoord van onze cursisten.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book