4 redenen waarom Paardencoaching zo effectief is

4 redenen waarom Paardencoaching zo effectief is.

In de afgelopen jaren hebben we veel met paarden gewerkt om deelnemers in onze trainingen te laten spiegelen, zowel in bedrijfstrainingen als voor particulieren met vrienden of familie. Met behulp van paarden is het mogelijk om snel en met veel impact inzicht te krijgen in je eigen gedrag. De resultaten zijn verbluffend en geven je een uitstekend zelfbeeld:

Marieke, 15 oktober: Wat een bijzondere ervaring.
Best spannend om naast zo’n groot paard te staan, als je dit helemaal niet gewend bent… Maar het voelt al snel goed en vertrouwd! Mooi om te ervaren dat een paard mij een spiegel voor kan houden: door naar mijn gevoel te gaan (uit mijn hoofd) ontstond er verbinding en konden het paard en ik samen aan het werk! Wat een geweldige ervaring!

Hendrik 26 november: Inspirerend
Een fantastische dag gehad! Confronterend en tegelijk magisch dat een paard zoveel over jezelf verteld. Zeer inspirerende dag!

En zo zijn de meeste ervaringen van onze bezoekers.

Paardencoaching wordt veelal toegepast voor individuele coaching en als therapie bij trauma’s, angsten en begeleiding van kinderen met een autisme spectrum.

Het is een methode waarbij je door een verbinding aan te gaan met het paard je een spiegel wordt voorgehouden van je eigen gedrag. Daarnaast laat een paard in bijzondere gevallen een connectie voelen wat een positief effect heeft op de persoon. Deze ervaart het als een bijzonder connectie en voelt zich eerder ‘gezien’.

Samen met onze deelnemers maken we de vertaling naar de dagelijkse praktijk.

Je leest hier uitgebreid wat Spiegelen met Paarden is waarmee het je kan helpen. Hieronder hebben we de 4 belangrijkste argumenten van onze cursisten uitgelicht om zo een beter beeld te geven hoe paarden kunnen bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

1. Spiegelen met paarden geeft eerlijk inzicht in je eigen gedrag

Communiceren met paarden spiegelt je eigen gedrag. Spiegelen met paarden is juist de perfecte manier om eerlijk, puur en zonder veroordeling geconfronteerd te worden met je zwakke en je sterke punten.

Een paard spiegelt namelijk precies jouw gedrag: hij zal je volgen als je leiding geeft.
Hij zal je terechtwijzen als je hem overdondert. En hij zal onzeker worden als jij niet weet wat je wilt. Hoe kan je hier dan van leren en wat heb je aan paardencoaching?


We krijgen regelmatig cursisten die vaak besluiteloos zijn, twijfelen aan zichzelf of eigenlijk niet durven zeggen wat ze echt willen. Het gevoel dat ze over zich heen laten lopen en zichzelf niet bewust zijn van hun eigen gedrag.

Door te werken met paarden wordt je eigen gedrag direct gespiegeld. Dat werkt indrukwekkend. Stel je maar eens voor… Dicht naast een onbekend en groot dier dat zich vrij beweegt in een open veld… Je acties zijn direct zichtbaar en dat werkt confronterend. Dat biedt juist de inzichten in hoe je zelf bent. Het paard is slechts het middel waarmee jij heel snel inzicht krijgt in jezelf. Aan het eind van de dag weet je precies:

 • Welke verborgen signalen jij geeft
 • Hoe je beter kunt leiden en beter kunt volgen
 • Hoe je overkomt op anderen
 • En hoe je dat bijstuurt, simpelweg door de bewustwording!

2. Spiegelen met Paarden versterkt je Team

Teamontwikkeling is voor ieder team van essentieel belang. Samenwerken in een team gaat soms vanzelf, soms niet. Beloftes worden niet nagekomen, irritaties niet uitgesproken en soms loopt alles stroef, zonder dat je er een vinger achter kunt krijgen wat de oorzaak is. Teambuilding zorgt ervoor dat je vanuit inzicht naar effectieve resultaten gaat.
Mopperen helpt niet. Maar je ogen sluiten al helemaal niet. Een bedrijf staat of valt met goede teams en individueel kom je ook het verst als je goed kunt samenwerken met collega’s.
Dus zoek je een oplossing. Die komt nergens zo snel in zicht als bij een sessie teambuilding met paarden. Want een paard is de meest eerlijke en de meeste objectieve spiegel die er bestaat. Paarden doen niet anders dan samenwerken, daar is het paard kuddedier voor. Lees hier meer over paardencoaching.

Maar om samen te werken, moeten we wel reageren op elkaars signalen. Moeten we leiding geven, duidelijk zijn en tegelijk ruimte geven aan die ander. We moeten anderen in beweging zetten, maar ook onze eigen rol onder ogen zien.
Wat leer je als team van de paardencoaching teambuilding en teamontwikkeling?

 • Hoe jij je sterke punten kunt inzetten
 • Wat je van nature graag doet
 • Wat je valkuilen zijn op het gebied van samenwerking
 • Hoe je die valkuilen kunt vermijden.

Niets is zo effectief als paardencoaching voor teamontwikkeling

Dat individuele inzicht is nodig om te weten hoe je anders kunt denken en anders kunt voelen. Dan pas kun je namelijk je gedrag aanpassen. En soms moet je dan precies anders reageren dan je altijd gewend was. Niet duwen maar voorgaan. Niet vastpakken maar loslaten.

waarom paardencoaching zo effectief is, InnerQi, Ferdinand Aukes

Dat zijn dingen die je niet zomaar leert. Maar de paarden zijn zo confronterend en tegelijk zo puur dat iedere deelnemer in de kortst mogelijke tijd inzicht krijgt in zichzelf: En dat ook accepteert. Daarom is het werken met paarden zo effectief. Wij werken al jaren op deze manier en krijgen steevast de grootste waardering voor de impact van onze trainingen in teamontwikkeling en teambuilding.

3. Paardencoaching helpt bij persoonlijke groei

Paarden zijn sterk in non-verbale communicatie. De reden daarvan is dat ze in de natuur zo weinig mogelijk geluiden maken. Ze kunnen op grote afstanden horen dat er jachtdieren in de buurt zijn. Vanaf dat moment zullen ze geen geluiden meer maken. Echter gebruiken ze de taal van het lichaam. Heb je wel eens gezien hoe paarden met hun oren draaien? Je weet vast dat als een paard de oren in zijn nek legt boos is. Precies en dat weten paarden onderling maar al te goed. Daarentegen zijn er nog talloze signalen die ze met hun oren en lichaam geven.
Bij alertheid bijvoorbeeld, staan de oortjes sterk naar voren gericht. Ze observeren dan graag even hun omgeving of deze veilig is.
Behalve de oren is de stand van het hoofd een essentieel non-verbaal aspect. Hiermee kunnen ze heel duidelijk aangeven of ze krachtdadig zijn of juist meer onderdanig.

Bij paardencoaching zal een paard op jouw non-verbale aspecten letten. In een oogwenk scant ze dit en zal ze vanuit haar natuurlijke instinct hierop reageren.

Ben je onzeker? Dan zal het paard je uitdagen jezelf krachtiger te manifesteren. Vanuit de natuur is dit binnen de kudde van belang, dat je niet te onzeker bent. Het kan gevaarlijk zijn als leeuwen en tijgers in de gaten krijgen dat een paard twijfelt. Hierdoor kan een kudde uit elkaar gedreven worden waardoor de kudde verzwakt.

Ben je te dominant? Dan zal het paard je ook uitdagen maar juist op een geheel andere manier. Aangezien ook dominantie is een vorm van onveiligheid. Paarden zijn zintuiglijk enorm scherp en nemen iedere kleine verandering waar.

Waarom zou je gecoacht willen worden met een paard?

Een paard veroordeelt niet. Als je advies of tips van iemand inwint komt deze graag met zijn of haar ongezouten mening. Maar helaas is dit vaak onzinnig of niet nuttig. Ze bekijken jouw probleem vanuit hun eigen perspectief en hebben de oplossing die voor hun zou werken. Dat hoeft niet jouw manier te zijn.

Zelfs ik als coach en trainer kan in de valkuil stappen dat ik de oplossing voor je heb. Wat niet jouw oplossing zou kunnen zijn. Een paard heeft geen oordeel maar zal je spiegelen op dat wat er is.

4. Een paard is je eigen business coach

Ik was precies zoals jij, anderen vonden me eigenwijs, autoritair, arrogant en zelf voelde ik me helemaal uitgeblust. Ik wist niet goed meer waar ik het voor deed, ik kwam volledig aan de grond te zitten.

Communicatie, spiritualiteit en zelfcoaching hebben me tot succes en geluk gebracht. Dankzij vele trainingen en opleidingen kan ik nu anderen inspireren, ik kan jou helpen privé en zakelijk weer in evenwicht te brengen. Dat doe ik met paarden. Waarom heb ik hierboven uitgelegd. Met paard als middel zorg ik er als  coach voor dat je zowel zakelijk als in je privé situatie kunt rekenen op de erkenning waar je naar zoekt.

Herken je dit?
Dreigt ontevreden personeel weg te lopen? Last van gesodemieter thuis? Je partner vindt dat je teveel werkt of dat je te gespannen bent. Je reageert je soms af op je partner of de kinderen, zonder dat dit de bedoeling is. Werk je eerder 80 uur dan 40 uur per week? Zelfs ’s avonds, in het weekend en soms ‘s nachts? Denk je continu hoe je het beter kunt doen? Hoe jij je bedrijf nog succesvoller maakt?

Loopt het privé niet zo soepel als je zou willen? Ik leef me in, in jouw persoonlijke situatie. Het helpt je privé en zakelijk in evenwicht te brengen zodat je op de beide vlakken kunt zorgen voor de prettige leefwijze die je voor ogen had.

Wat ik niet voor je doe:

 • Je business reorganiseren
 • Je personeel motiveren om toch maar naar je te luisteren
 • Jou een schop onder je kont geven
 • Zeggen hoe je het wel moet doen

Wat ik wel voor je ga betekenen

 • Hoe je stress kunt reduceren en zelfs kunt loslaten
 • Hoe je met meer plezier in het leven kunt staan
 • Hoe je een gelukkigere partner wordt
 •  Hoe je personeel inspireert
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat zij met passie hun werk doen
 • Hoe je mensen inspireert om met goede en nieuwe ideeën te komen

Begrijp je nu waarom paardencoaching zo effectief is?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak

Wil je graag meer weten over jezelf, maar weet je niet goed hoe? Dan is de Paardencoaching precies wat je zoekt. Meer weten? Neem contact op.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Ben jij een controlfreak? 7 tips om los te laten

Ben jij een controlfreak  7 tips om los te laten. Als je een controlfreak bent kan het best zo zijn dat je regelmatig op je teentjes loopt. En de grens van je kunnen is bereikt. Althans dat denk je. Een control freak zorgt er namelijk voor dat alles geregeld is en aan alles is gedacht.

Lees verder »
innerQi, Business coach, Welke coachopleiding past bij mij

Welke coachopleiding past bij mij?

Welke coachopleiding past bij mij? Er zijn vele coachopleidingen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. In Nederland vind je duizenden opleidingen waar je coachtechnieken leert. Van korte of lange duur, van matige tot gedegen kwaliteit. Sommige aanbieders geven je de illusie dat je in twee dagen al een coach kunt

Lees verder »
Salsa inspiratie

Inspiratie met Salsa

Let’s swing and do the Salsa voor inspiratie Waar anderen dit weekend naar Het Formule 1 zaten te kijken hoe Max Verstappen het deed, daar zaten wij heerlijk op het terras in Wijk bij Duurstede genietend van Blues in Wijk. Onder het genot van een biertje en wijntje met kennissen en vrienden op het terras

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book