Masterclass voor paardencoaches: coach mensen met PTSS

Trainingen, coaching & opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en samenwerken

Masterclass Paardencoaching bij PTSS

Dat paarden kuddedieren zijn en hun non-verbale communicatie nodig hebben om te overleven is bekend. Ze nemen signalen zo goed waar, dat ze ons gedrag feilloos kunnen spiegelen. Paarden oordelen niet, maar luisteren met al hun zintuigen. Maar hoe zit het met mensen die psychische problemen hebben, zoals PTSS? Kunnen paarden voor hun iets betekenen met hun ‘sixth sense’? Brenda Kooiman – de enige gecertificeerde Monty Roberts instructor in Nederland – zag veelbelovende resultaten bij het coachen van veteranen met behulp van paarden.

Brenda: ‘Ik woonde in de Verenigde Staten en ben in 2007 in opleiding gegaan bij Monty Roberts. Daar ben ik van de ene in de andere clinic gerold en ik stond versteld wat je met paarden kunt bereiken. Op een gegeven moment hebben we een groep veteranen gecoacht die aan PTSS leden, de resultaten waren zo bijzonder. Het is moeilijk voor te stellen, maar deze mensen waren continu bewust met hun omgeving bezig. Ze hielden de hele ruimte in de gaten, konden niet met hun rug naar een deur zitten en zochten altijd de snelste vluchtroute. Ze zijn hier 24/7 mee bezig en dat zorgt voor een continue stress. Zoiets houdt natuurlijk ook de hele familie in z’n greep en kan een gezin aardig op z’n kop zetten. 

‘Wat mij ook altijd bijbleef is de veteraan die meedeed en na de sessies zijn embleem aan mij gaf, omdat hij zo dankbaar was.’ 

Geen therapie

Door te werken met paarden namen deze klachten af. Hoe? Tja, ik ben geen psycholoog. Maar deze mensen zijn al door de hele molen gegaan en hebben allerlei therapie geprobeerd. Ik denk dat juist door deze vorm van coaching – wat geen therapie is en ook niet de bijbehorende druk met zich meebrengt – ze de waardering kregen die ze zo zochten. Je moet je voorstellen dat deze soldaten hun leven gewaagd hebben voor ons land en daarvoor dankbaarheid zoeken. Paarden oordelen niet en verlangen niets. Alleen wat liefde en vertrouwen. Net als deze soldaten. Het is een hele veilige en simpele setting met een andere soort energie. 

Het embleem

Ik weet ook nog goed dat we een PTSS-coaching deden waarbij er een bloedmooi meisje in de groep zat. Gehuld in een oversized sweater kroop ze helemaal weg in zichzelf. Aan het einde van het traject stond er een zelfverzekerde dame die uiteindelijk zelfs meedeed aan missverkiezingen. Tijdens die drie coachingsdagen werd je echt ‘part of the family’, dat is heel bijzonder om mee te maken. Wat mij ook altijd bijbleef is de veteraan die meedeed en na de sessies zijn embleem aan mij gaf, omdat hij zo dankbaar was. Dat was zó indrukwekkend. Ik heb het embleem nog steeds.’

Wil jij ook mensen met PTSS helpen als paardencoach?

Brenda gaat voor InnerQi een Masterclass paardencoaching bij PTSS geven voor deelnemers die de paardencoachopleiding gevolgd hebben. Omdat het coachen van mensen met PTSS toch echt even anders aangepakt moet worden – maar wel enorm waardevol is – is dit een mooie specialisatie voor diegenen die de paardencoachopleiding afgerond hebben. Je hoeft de paardencoachopleiding niet bij InnerQi gevolgd te hebben.
Heb je nog géén paardencoachopleiding gevolgd, maar lijkt je dat wél interessant? Leuk! Je kunt ‘m bij ons volgen. Kijk hier voor meer informatie.

De Masterclass Paardencoaching bij PTSS is een 3-daagse Masterclass en wordt gegeven op 2,3 en 4 april 2021.

Profiteer nú van onze introductiekorting! €990

Wij zijn enorm blij met de samenwerking met Brenda en het feit dat we een specialisatie PTSS op de paardencoachopleiding aanbieden. Dat willen we graag met jou vieren en daarom hebben we een cadeautje voor je.

Voor deze Masterclass Paardencoaching bij PTSS  betaal je nu tijdelijk niet €990, maar slechts €750,- (BTW vrij). Dit bedrag is inclusief lunch en koffie/thee.

Schrijf je nu in en profiteer van deze introductiekorting!

Schrijf een review over InnerQi
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Schrijf een review

Opleiding NLP paardencoaching
Average rating:  
 0 reviews

Controle loslaten

Hoe dit verschilt van ‘gewone’ paardencoaching? Brenda: ‘Er vinden 1-op-1 gesprekken met alle deelnemers plaats – meestal met een psycholoog – en bovendien leg je het gedrag van het paard anders uit. Het gaat er ook meer om dat je het vertrouwen van de persoon wint en hem/haar uit de comfortzone haalt, vaak zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Mensen met PTSS willen de controle, hier leren ze om die controle los te laten. Dat doe ik met de Join Up© methode van Monty Roberts, waarvoor ook praktisch elk paard gebruikt kan worden. Het is fascinerend hoe mensen gespannen en vaak nerveus starten en na drie dagen coaching een stuk relaxter de deur uitlopen.’

Heb jij interesse in deze specialisatie?

Ben je al enthousiast over deze training? Dan kun je je meteen inschrijven. Hieronder vind je de praktische informatie.

 • Tarief: €990,- NÚ €750,- (Introductieprijs!)
 • Duur: 3 dagen (van 9:30 – 17:00 uur)
 • Data: 2, 3 en 4 april 2021
 • Locatie: Hippisch Centrum Boeyenkamp 

Programma

Het praktische gedeelte begint met een demonstratie van de Join Up©, waarna je zelf – met wat hulp – een eigen Join Up© gaat uitvoeren. Je leert daarnaast ook het paard te bewegen door middel van pressure zones (herding exercises) en er wordt aandacht besteed aan de onderlinge communicatie en verzorging van paarden. De invulling van de 3 dagen vind je hieronder.

Dag 1

 •  Welkom
 • Introductie
 • Pressure zones
 • Demo Join Up©
 • Join Up©
 • Nabespreking overeenkomsten en verschillen (reactie/communicatie) mens – paard, mens – mens

Dag 2

 • Welkom
 • Bespreking dag 1
 • Survival instinct/lichaamstaal
 • Join Up©
 • Herding – werken in team verband
 • Nabespreking overeenkomsten en verschillen (reactie/communicatie) mens – paard, mens – mens

Dag 3

 • Welkom
 • Bespreking dag 2
 • Keuze Join Up© – Dually werk
 •  Indien gewenst 1-op-1 gesprek
 •  AfsluitingReviews

Schrijf een review over InnerQi
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Schrijf een review

Opleiding NLP paardencoaching
Average rating:  
 0 reviews

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.