3 Staps dissociatie - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. 3 Staps dissociatie - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

3 Staps dissociatie

Dissociëren in drie stappen betekent het toepassen van een dubbele dissociatie. Je neemt zoveel afstand dat je zelfs niet meer kijkt naar de situatie waar je bij betrokken bent.

De dubbele dissociatie wijst op de 3de stap ten opzichte van de 2de stap.

Het proces van de 3-staps dissociatie pas je toe bij elke overweldigende en negatieve response. Wanneer je geconfronteerd wordt met een soortgelijke ervaring, heb je vaak geen andere keus dan met dezelfde emoties of nog heviger de oorspronkelijke ervaring te herbeleven. Bij een traumatische ervaring gaat dat vaak vergezeld van hevige fysieke reacties.

Volgens het bovenstaande schema zie je jezelf kijken naar jezelf die zichzelf ziet (dubbele dissociatie). Het is de bedoeling om de gebeurtenis niet bewust te zien; dat bewust zien gebeurt wel vanuit de enkele dissociatie. In de 3de stap kijk je uitsluitend naar jezelf in 2de stap, waarvan je weet dat die zichzelf in de gebeurtenis ziet, de 1ste stap – de oorspronkelijke gebeurtenis.

Door niet meer rechtstreeks te kijken maak je de situatie weer hanteerbaar en verliest deze zijn overweldigende effect.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.