Achtergrond informatie - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Achtergrond informatie - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Achtergrond informatie

Carl Gustav Jung, 1875 – 1961, beschrijft in zijn boek ‘De Mens en zijn Symbolen’ hoe zintuiglijke waarnemingen een latent leven leiden en hoe ze aan de oppervlakte komen.

Verhaal:

De professor liep met een van zijn leerlingen buiten de stad, en was in een diep gesprek gewikkeld. Plotseling merkte hij dat zijn gedachten door een stroom van herinneringen uit zijn jeugd onderbroken werden. Hij kon dit niet verklaren. Het leek hem dat er niets gezegd was dat in enig opzicht met deze herinnering in verband stond. Toen hij achterom keek, zag hij dat hij langs een boerderij gekomen was, en waar op dat moment een van zijn eerste jeugdherinneringen was opgedoken.

Hij en zijn leerling liepen terug naar de boerderij, naar het punt waar de herinneringen begonnen waren. Daar aangekomen zag hij ganzen lopen, en besefte toen dat de geur van de ganzen de stroom aan vergeten herinneringen in gang gezet had. Als kind had hij op een boerderij gewoond waar ganzen gehouden werden.

Toen hij tijdens zijn wandeling langs de boerderij liep had hij deze geur onderbewust opgemerkt, terwijl zijn bewuste aandacht op het gesprek met de student gericht was. De professor werd onbewust getriggerd door de geur van de ganzen; een herinnering die beneden de drempel van het bewustzijn lag. Het verhaal illustreert hoe conditionering werkt in je leven. Een geur, smaak, geluid, beeld of aanraking kan onbewust een effect hebben waardoor je in een bepaalde stemming komt die ogenschijnlijk niets te maken heeft met het moment.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.