Bewust en onbewust - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Bewust en onbewust - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Bewust en onbewust

Binnen NLP bedoelen we met bewust datgene waar je weet van hebt. Voor een deel nemen mensen bewust waar . Het meeste nemen we niet bewust waar, maar onbewust komt alle informatie wel binnen. We zijn ons nauwelijks bewust van de enorme hoeveelheid informatie die onafgebroken op ons afkomt en zich aan onze zintuigen aanbiedt. Zoals,

  • het scala aan visuele indrukken waaraan we voortdurend zijn blootgesteld 
  • de kakofonie aan geluiden die uit alle richtingen en in verschillende geluidssterkten op ons afkomt 
  • de variëteit aan gevoelens van bijvoorbeeld de kleding met onze huid en de wijze waarop ons lichaam wordt ondersteund door een stoel, een bed of de grond waarop wij lopen
  • de geuren die onze neus bereiken, van ons eten en drinken, de mensen, dieren, een huis of onze omgeving 
  • de smaaksensaties die we ondergaan

Onze vijf zintuigen geven een heleboel waarnemingen niet door. het aantal indrukken dat we op ieder moment kunnen opdoen, is vrijwel oneindig. Blijkbaar maak jij een keuze uit al die indrukken en heb je een reden voor het feit dat je juist dié keuzen maakt. Boeiend is de vraag, als jij een selectie maak uit al die honderdduizenden zintuiglijke keuzemogelijkheden, wat doet een ander dan? 

Kortom, wij nemen waar, bewust èn onbewust en we kunnen niet, niet – waarnemen. We zijn niet in staat om ons systeem zodanig te besturen of af te sluiten dat het geen indrukken opdoet. Ons denken, doen en voelen verloopt voor het merendeel door onbewuste processen. De hoeveelheid informatie die we daarbij op zeer korte termijn verwerken en ordenen is gigantisch. Vergeleken daarmee is het bewuste dan ook zeer beperkt.

Het bewuste en onbewust is als een ijsberg. Het grootste deel is “onder water”.

De ijsberg onder water.... - Zilveren Maan

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.