De referentie-, diepte-, en oppervlaktestructuur - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. De referentie-, diepte-, en oppervlaktestructuur - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

De referentie-, diepte-, en oppervlaktestructuur

NLP biedt inzichtelijke modellen en structuren om het communicatieve proces zo objectief mogelijk te observeren, te volgen, te leiden en te benutten om beperkende factoren effectief te veranderen. Deze factoren worden gekaderd binnen drie structuren:

Referentiestructuur buitenwereld – het objectieve ervaringsgebied (primair)

Dieptestructuur binnenwereld – de subjectieve interne weergave van de ervaring 

Oppervlaktestructuur taal – de externe verwoording (secundair)

Dat wat we waarnemen noemen we dus de referentiestructuur, de buitenwereld.

Volgens de wet van 7±2 filteren we die buitenwereld, geven er betekenis aan en slaan het op in onze binnenwereld, de dieptestructuur. In deze dieptestructuur bevindt zich onze neurologie waar allerlei processen plaats vinden die onze reacties tot stand brengen.  

We gebruiken filters niet alleen om dingen in ons op te nemen, maar ook om onze gedachten en gevoelens via de taal naar buiten te brengen. De ervaring komt in gesproken taal (verbaal) en lichaamstaal (non-verbaal) aan de oppervlakte, de oppervlaktestructuur; verbale en non-verbale expressies uitgedrukt in woorden en gedrag. Veel van onze ervaringen, van dieptestructuur naar oppervlaktestructuur, wordt in taal weggelaten, gegeneraliseerd en vervormd. Vanuit NLP perspectief stellen we hiermee dat iedere ervaring een subjectieve ervaring is, een hoogst individuele weergave van de realiteit, en daardoor een heel persoonlijk model van de wereld.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.