Dissociëren - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Dissociëren - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Dissociëren

Dissociëren betekent de verbinding verbreken, en je gevoelsmatig losmaken van een ervaring. Waar associëren de vaardigheid is om je met al je zintuigen te verbinden, is dissociëren de vaardigheid om een aantal zintuigen uit te sluiten. Het is zo iets als naar jezelf kijken als een acteur in een film: je kijkt en luistert naar jezelf zonder emotie en zonder oordeel. Het resultaat is dat er een gevoelsmatige afstand komt ten opzichte van de gebeurtenis. Je kunt wel gevoelens hebben over de gebeurtenis, maar je hebt geen gevoelens in de gebeurtenis, want dan ben je weer geassocieerd. Er zijn momenten dat afstand nemen nuttig is, want je krijgt vanuit een ander perspectief andere informatie in je bewustzijn.

Het is belangrijk om de keuze tussen associëren en dissociëren te hebben. Afhankelijk van de situatie kun je kiezen om meer of minder verbonden te zijn. Het niet kunnen dissociëren maakt ernstige ervaringen, zoals trauma’s en fobieën, slecht hanteerbaar. Als je bang bent of in paniek raakt, is het vaak lastig om afstand te nemen. Je verliest gemakkelijk je grenzen. Je beleeft een gebeurtenis te geassocieerd, en je kunt je niet meer dissociëren. Daar staat tegenover dat je je zelf tekort doet als je iets prettigs juist gedissocieerd beleefd. Denk maar eens aan verliefdheid!

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.