Het maken van metaforen - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Het maken van metaforen - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Het maken van metaforen

Je creëert een structuur gebaseerd op de vormvoorwaarden, en je maakt van de werkelijkheid een metaforische context. Je kiest voor de hoofdpersoon en alle andere figuren een Isomorfe voorstelling uit de wereld van: dieren, sprookjes, cellen, kabouters, elfen, planten, natuurverschijnselen, koningen, koninginnen, prinsessen, etc. en je plaatst het in een andere tijd (er was eens….).

Subject’s rol                          hoofdfiguur binnen de metaforische context

Gedrag                                  analoog gedrag binnen de metaforische context

Obstakel – Probleem              analoog obstakel of probleem binnen de metaforische context

Hulpbronnen                         analoog binnen de metaforische context

  • Je visualiseert de metaforische context met Subject in de hoofdrol, en je verzint een situatie waarin deze hoofdfiguur een probleem (gelijkaardig aan dat van Subject) tot een oplossing brengt.
  • Je maak een compleet verhaal in deze metaforische context, en laat het verhaal gelijkaardig zijn aan het probleem en doel van Subject.
  • Je bedenkt hoe je een bepaalde gebeurtenis van probleem naar oplossing kunt brengen, en je betrekt er een zogenaamde ‘wijze’ bij, zoals een oude tovenaar, een wijze vrouw, een goede fee of heks, een leraarsfiguur. Deze wijze geeft goede raad en suggesties, die nog niet door Subject waren bedacht.
  • Je persoonlijke instelling bij dit proces is: vertrouw je onderbewustzijn; volg je ideeën en invallen; sta jezelf toe een “kinderachtig” verhaal te vertellen.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.