Het ontdekken van een tijdlijn - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Het ontdekken van een tijdlijn - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Het ontdekken van een tijdlijn

Een algemene manier om een tijdlijn te ontdekken is om naar iemands bewegingen te kijken. Hij geeft met hand/arm/hoofd/bewegingen letterlijk aan waar zijn verleden, heden en toekomst gelokaliseerd is. Stel vragen: “waar zou jij je verleden, heden en toekomst in deze ruimte plaatsen?

Is dit dichtbij of veraf? Wijs eens aan?” Zo krijg je een voorstelling van zijn tijdlijn. Hoe dan ook is dit abstract en persoonsgebonden, en kun je op deze vragen een rationeel/intellectueel antwoord krijgen. Dit kan misleidend zijn.

Een meer specifieke en concrete methode is de volgende:

  1. Vraag Subject een neutrale bezigheid te formuleren die hij regelmatig doet. Bijvoorbeeld het nemen van een douche, of het poetsen van de tanden, of het drinken van een kop koffie of thee bij het ontbijt, etc. Het moet alledaags zijn en regelmatig voorkomen, ongeacht waar iemand zich bevindt, of hoe de omstandigheden ook zijn.
  2. Vraag Subject te denken aan deze bezigheid op verschillende momenten in het verleden en in de toekomst: 1 dag, 1 week, 1 maand, 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar terug in de tijd of vooruit in de tijd.
  3. Vraag Subject foto’s te maken van deze gewone, regelmatige bezigheid.
  4. Laat het Subject de beelden een voor een in de ruimte lokaliseren (als het Subject ze allemaal op dezelfde plaats wil zetten, vraag dan al de beelden van de verschillende tijdstippen simultaan voor te stellen).
  5. Trek dan gewoon een lijn tussen de aangeduide plaatsen in de ruimte. Dit lijkt erg op het “verbinden van punten”. Nu heb je het begin van iemands tijdlijn. Die zal een bepaalde vorm hebben. Soms is het nuttig de vorm een naam te geven.
  6. Laat Subject de lijn uitbreiden in het verleden, terug naar de geboorte, en in de toekomst tot minstens 100 jaar.
  7. Check en corrigeer de lijnen dan volgens de vormvoorwaarden, en laat Subject de verschillen in submodaliteiten ontdekken. Dus, hoe precies weet Subject dat het ene beeld bijvoorbeeld het verleden is, het heden is of de toekomst is?

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.