Inleiding - Metamodel - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Inleiding - Metamodel - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Inleiding – Metamodel

Inleiding

In dit onderdeel van het hoofdstuk Taal behandelen we de taalpatronen die verwijzen naar de volgende processen van filteren:

  • Weglatingen
  • Generalisaties
  • Vervormingen

Met deze weergavefilters bedoelen we de grove filtering van de diepte structuur naar oppervlakte structuur. Dit zijn andere filters dan die van onze waarneming, van de referentiestructuur naar de diepte structuur.

In het eerste blok heb je met waarnemingsfilters kennis gemaakt, te weten de Perceptuele filters, de vijf zintuigen (VAKOG) en de Cognitieve filters, sorteerstijlen en aandachtsvelden en Sensatie met de fysiologische kenmerken. Bij het hoofdstuk 6 leerde je dat criteria in je leven een belangrijke rol spelen. Criteria werken als een evaluatiefilter.

Je filtert dus niet alleen de buitenwereld; je filtert ook om jouw binnenwereld in taal weer te geven. In die weergave laat je veel weg, generaliseer je en vervorm je de oorspronkelijke ervaringen.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.