Kalibreren - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Kalibreren - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Kalibreren

Letterlijk betekent kalibreren ‘ijken’ of van een ‘kaliber’ voorzien. Binnen deze opleiding bedoelen we met kalibreren: de vaardigheid om iemands gedrag te observeren èn te herkennen welke gemoedstoestand bij dit gedrag hoort.

Eén van de belangrijke dingen in deze opleiding is dat je de capaciteit ontwikkelt om te kalibreren. Dat je iemand waarneemt zonder te interpreteren en in te vullen. Ons brein is gewend automatisch betekenis te geven aan wat we zien, horen en voelen. Voordat we het zelf (bewust) beseffen zijn we daardoor aan het raden, interpreteren of ‘hallucineren’; deze laatste term wordt gebruikt als we ‘invullen’ wat de ander denkt of voelt, vanuit onze eigen subjectieve referenties.   

Het is moeilijk om in een gesprek niet in te vullen van wat je denkt dat er bij de ander gebeurt. Wij willen altijd graag betekenis geven en invullen van wat er bij de ander leeft. Denk maar eens aan het fronsen van de wenkbrauwen. Wij kunnen daar al gauw de betekenis aan geven van: die persoon twijfelt zeker aan mijn uitspraak. Terwijl het fronsen van de wenkbrauwen ook een andere betekenis kan hebben, bijvoorbeeld nadenken over de aan hem gestelde vraag.

Observatie en kalibratie van extern gedrag geeft inzicht in iemands functioneren, in iemands emotionele beleving en ook in hoe de ander zichzelf ervaart. Kalibratie is een voorwaarde om je eigen communicatie af te kunnen stemmen op die van de ander, en dient vooral als test van je communicatie. Je neemt door te kalibreren waar of er nog sprake is van goed contact (rapport) tussen jou en je gesprekspartner(s), of dat het mindert of zelfs verbroken is. 

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.