Leadsystem - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Leadsystem - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Leadsystem

Zoals gezegd, ontdekten Bandler en Grinder dat er een systematisch verband bestaat tussen iemands oogbewegingen en de interne ordening. Dit stelt de waarnemer in staat de kijkrichtingen te registreren, en de overeenkomsten en de verschillen daarin te interpreteren. Het Leadsystem

De richting waarin iemand de ogen beweegt, geeft weer of er via het visuele, auditieve of kinesthetische systeem ervaringen worden opgeroepen. We ontdekken het lead systeem (richtsysteem) door een aantal ‘moeilijke’ feitenvragen op iemand af te vuren, waardoor er een proces van oogbewegingen begint. Hierbij gaat het om het denkproces, de feitelijke antwoorden doen er niet toe. (intern proces)

Wanneer je denkt in:

– beelden dan is je kijkrichting omhoog.

– geluiden dan is je kijkrichting van oor naar oor.

– gevoelens dan is je kijkrichting naar rechts beneden.

– gesprek met jezelf (auditief interne dialoog) dan is de kijkrichting naar links beneden

Aan de oogbewegingen kun je dus zien of iemand tegen zichzelf aan het praten is, of er herinneringen opgeroepen worden of dat iemand bepaalde informatie bedenkt of construeert. (zie schema)

Door na te gaan in welke richting hij aan het begin van het herinneren zijn ogen draait, bepalen we het leadsystem want dit systeem heeft waarschijnlijk de voorkeur. Het vele bewegen van de ogen duidt meestal op zoeken. Als je een vraag stelt die bedoeld is om een visueel beeld op te roepen en iemand kijkt naar beneden dan kan dat ook wijzen op een gevoelsmatige herinnering. Als je twijfelt, of het om het leadsystem gaat of een kinesthetische reactie, vraag dan: ‘Waar dacht je aan’?

Oogbewegingen gaan snel; je moet alert zijn om ze allemaal te zien. Ze laten de volgorde van representatiesystemen zien die iemand gebruikt om vragen te beantwoorden. Na wat oefening registreer je aan de oogbewegingen in welk zintuiglijk systeem mensen bij voorkeur informatie opslaan en weer terugvinden.

Typisch en A-typisch

  • Bij rechtshandige mensen zie je dat het construeren van beelden en geluiden aan diezelfde rechter kant zit. We noemen dit typisch georganiseerd.
  • Bij linkhandige mensen is het meestal omgekeerd. We noemen dit a-typisch georganiseerd.
  • Het gevoel en auditief intern dialoog is vrijwel bij alle mensen.

Het is belangrijk om de correcte wijze goed te checken. Dit doe je door veel vragen te stellen waarvan de antwoorden overduidelijk en bekend zijn.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.