Metafoor - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Metafoor - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Metafoor

Het woord metafoor is een beeldspraak of overdrachtelijk bedoelde uitdrukking, en betekent dat je personen of zaken niet met hun eigen naam noemt, maar erop gelijkend.

We spreken van een metafoor wanneer je een verhaal vertelt, en met behulp van beeldspraak een bepaalde boodschap indirect overdraagt.

Voorbeelden van metaforen zijn: sprookjes, oude volksverhalen, mythen, sagen en legenden, verhalen bij het kampvuur, voor het slapen gaan enz.

Binnen NLP pas je een metafoor bewust toe met een bepaald doel, en vooral om iemand te ondersteunen in het proces van:

– bewust worden van ervaringen en bronnen (resources)

– effectief communiceren met jezelf en met anderen

– bewerkstelligen van verandering.

Metaforen hebben de bedoeling je bewust te maken hoe gebeurtenissen, die een probleemsituatie vormen, op een zeer subtiele manier aangeven hoe het anders zou kunnen. Een metafoor is dus pas een metafoor als je in je boodschap één of meer oplossingen aanreikt. Deze oplossingen geef je in de vorm van analogieën, op een zodanige manier, dat ze aansluiten bij de belevingswereld van de ander. (Een analogie betekent gelijkaardig aan. Bijvoorbeeld: de rots, wat een analogie kan zijn voor een standvastig iemand).

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.