Oefeningen associëren - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Oefeningen associëren - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Oefeningen associëren

De onderstaande oefeningen associëren zijn gericht op het leren begeleiden van anderen. Je leert als Programmer om Subject te helpen associëren met een bepaalde ervaring. De eerste opdracht is associëren in het hier en nu, vervolgens associëren met een herinnering uit het verleden en daarna associëren met een toekomstige situatie. Programmer spreekt in alle gevallen in de tegenwoordige tijd en geeft instructies volgens de vormaspecten uit de vorige les ‘associëren ontwikkelen’. Subject volgt die instructies door de aandacht daarop te richten, en Programmer kalibreert hoe volledig Subject zich verbindt.

Opdracht:Associëren in het hier en nu

 • Programmer vraagt aan Subject waarvan hij zich op dit moment het meest van bewust is. Dat kan een antwoord zijn van Subject’s voorkeurkanaal.
 • Programmer gaat eerst verder met dit zintuig door de verschillende aspecten te benoemen die daarbij passen. Subject antwoordt niet maar volgt de instructies van Programmer op. Programmer kalibreert.
 • Programmer behandelt op dezelfde manier alle zintuiglijke kanalen en helpt Subject zich volledig te associëren in het hier en nu.
 • Feedback op rapport en effectiviteit van de begeleiding en wisselen van rol.

Opdracht: Associëren met een herinnering uit het verleden

 • Programmer instrueert Subject om terug te denken aan een leuke herinnering en een sleutelwoord te geven.
 • Programmer spreekt in de tegenwoordige tijd alsof het verleden nu plaats vindt en helpt Subject door alle zintuigen aandacht te geven die passend zijn in die context. Programmer helpt Subject om zich volledig te associëren. Het verleden herleeft.
 • Programmer kalibreert en vraagt afsluitend hoe het voelde om terug te zijn in die ervaring.
 • Feedback op rapport en effectiviteit van de begeleiding en wisselen van rol.

Let op: je stelt geen vragen aan Subject.

Opdracht: Associëren met een gewenste toekomstige situatie.

 • Programmer vraagt Subject om aan een gewenste toekomstige situatie te denken en een sleutelwoord te geven.
 • Programmer helpt Subject te doen alsof die situatie nu plaats vindt en helpt Subject om zich te associëren met die situatie.
 • Programmer helpt Subject door alle zintuigen te benoemen. En te vragen wat het met Subject doet om dit nu te beleven. Programmer kalibreert.
 • Feedback op rapport en effectiviteit van de begeleiding en wisselen van rol.

Als je dit proces begeleidt, let er dan op dat Subject echt in de ervaring is. Het is enerzijds een belangrijke vaardigheid om anderen te begeleiden en anderzijds belangrijk om het zelf te ervaren. In het hoofdstuk ankeren gebruiken we dit opnieuw om veranderingen tot stand te brengen.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.