Representatiesystemen - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Representatiesystemen - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Representatiesystemen

Het woord representatie betekent weergave en daarmee bedoelen we de zintuiglijke weergave van een ervaring. In de representatiesystemen onderscheiden we vijf modaliteiten, onze vijf zintuigen. Modaliteit betekent, in dit kader, wijze van kennen en dankzij onze zintuigen ‘kennen’ we de wereld en onderscheiden we zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

Verbaal, in de gesproken taal, herkennen we het meest actieve representatiesysteem door de woordkeus die iemand gebruikt. Je hoort het aan de soort woorden die verwijzen naar een zintuiglijk systeem. Dit systeem wordt het primary system genoemd.

Non-verbaal ontdekten Bandler en Grinder dat er een systematisch verband bestaat tussen iemands oogbewegingen en het soort informatie dat de persoon verwerkt en opslaat. De richting waarin jouw ogen bewegen, geeft weer in welk systeem, visueel, auditief of kinesthetisch, jij je ervaringen opslaat of oproept. Dit systeem is het lead system, het richtsysteem.

De opeenvolging van bewegingen, nadat er bijvoorbeeld een vraag gesteld is, suggereren een zoeken van data, het antwoord. Dit noemen we dan ook wel het zoeksysteem.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.