SAMENVATTING - ANKEREN - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. SAMENVATTING - ANKEREN - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

SAMENVATTING – ANKEREN

Je neurologie verbindt van nature allerlei ervaringen met elkaar. Alles wat toegang geeft tot een bepaalde gemoedstoestand is gekoppeld aan een stimulus cq. trigger en kan een anker zijn. Denk maar eens terug aan je schooltijd; het woord ‘proefwerk’ was al genoeg om spanning te ervaren.

Ankers worden gecreëerd door herhaling, conditionering, of door een zeer sterke emotie op een bepaald moment. We noemen dat een ‘one shot learning’.

Door elke zintuiglijke gewaarwording kun je getriggerd worden, en in een positieve of negatieve gemoedstoestand terecht komen. Een trigger werkt net als een stimulus, maar dan onbewust.

Omgekeerd kun je via ieder zintuig een gemoedstoestand bewust vastleggen met een anker. Een extra steuntje in de rug is het gebruik van twee zintuigen voor een anker, een meervoudig anker.

Om een krachtige en gewenste emotie opnieuw te ervaren ga je naar een herinnering, en je associeert je in het hier en nu met die oorspronkelijke ervaring. Het volledig herbeleven met al je zintuigen verbind je aan een anker (stimulus). Dus, met ankeren kies je voor een gewenste associatie, en die veranker je. Hiervoor heb je de volgende vormvoorwaarden:

  • Unieke stimulus
  • Zuivere response
  • Intensiteit van de respons
  • Timing van het ankeren

De verschillende ankertechnieken zijn:
Anker installeren voor een gewenste staat (respons).
Ankers stapelen.
Ankers laten samenvallen.
Ankers inzetten in beperkende situaties.

Ankerprocessen
Ankers verbinden als een ketting.(chaining)
Reclaim personal history (Zelfanker)
Change personal history
Trauma fobie proces (Blok 8)
Allergie proces (blok 8)

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.