SAMENVATTING - ASSOCIËREN & DISSOCIËREN - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. SAMENVATTING - ASSOCIËREN & DISSOCIËREN - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

SAMENVATTING – ASSOCIËREN & DISSOCIËREN

Associëren als woord betekent verbinden, en binnen deze training betekent associëren dat je je met al je zintuigen verbindt aan de omgeving. Je ervaart de wereld door je eigen ogen, oren, neus, mond, huid, buik en hart. Ook emotioneel Je beleeft het hier en nu volledig of je herbeleeft een herinnering volledig. Naar toekomst doe je net alsof je gebeurtenis nu al beleeft.

Waar associëren de vaardigheid is om je met al je zintuigen te verbinden aan de omgeving, is dissociëren de vaardigheid om een aantal zintuigen uit te sluiten. Naar jezelf te kijken alsof je een acteur bent in een film; je kijkt en luistert naar jezelf zonder emoties. We noemen dit ook wel een Metapositie.

Door te dissociëren van gevoelens, ben je ook beter in staat om terug te kijken op de stappen die je zette in je communicatie. Je leert jezelf feedback geven.

Dissociëren in drie stappen betekent het toepassen van een dubbele dissociatie. Je neemt zoveel afstand dat je zelfs niet meer kijkt naar de situatie waar je bij betrokken bent. Je ziet jezelf kijken.

Je kunt op drie manieren naar je ervaringen kijken, we noemen ze perceptuele posities. In de eerste plaats zie je de wereld vanuit je eigen innerlijke realiteit op een geassocieerde wijze. Je laat het wereldbeeld van de ander volledig buiten beschouwing.

In de tweede positie ervaar je de wereld vanuit het gezichtspunt van een buitenstaander; een neutrale en onafhankelijke waarnemer die niet persoonlijk betrokken is bij de situatie.

In de derde positie vraag je je af hoe een situatie eruit ziet en klinkt en voelt vanuit de ander. Hoe vat de ander het op wat er gebeurt. Je stapt in de schoenen van de ander en wordt eventjes de ander; je leeft je volledig in vanuit zijn standpunt gezien.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.