Scheiden van gedrag en intentie - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Scheiden van gedrag en intentie - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Scheiden van gedrag en intentie

Soortgelijk aan context herkaderen is het onderzoeken van de intentie, de meta-outcome achter iemands extern gedrag. Je bereikt deze manier van herkaderen door de positieve intentie, die verband houdt met een bepaald symptoom of gedrag, te ontdekken.

Je scheidt de positieve intentie, die het gedrag genereert, van het gedrag zelf. Rekening houdend met dit principe is het respectvoller en meer ecologisch om gehoor te geven aan de diepte structuur. In plaats van te reageren op de oppervlakte structuur als expressie van een bepaald gedrag is het productiever om te reageren op de positieve intentie.

Waarneming van een symptoom of problematisch gedrag in het kader van het positieve doel dat de persoon wil bereiken, verandert het interne proces van de waarnemer met betrekking tot dat gedrag. Het opent de deur om het te beantwoorden op een nuttige en creatieve manier.

Voorbeeld:

Een jongen klaagt omdat zijn vader altijd bezwaar maakt over zijn toekomstplannen.

Begeleider zegt: ”Is het niet fijn een vader te hebben die probeert je te beschermen tegen pijn of teleurstelling op enigerlei wijze? Ik denk dat er weinig vaders zijn die zo veel om hun kinderen geven.”

Dit commentaar verraste de jongen, want hij had nooit overwogen dat achter de kritiek van zijn vader een positieve intentie schuilging. Hij had het altijd als een aanval beschouwd.

Het commentaar van de begeleider bracht een verandering teweeg in het interne proces bij de jongen met betrekking tot de bezwaren van zijn vader. Hij wijzigde zijn boosheid naar een oprechte waardering. Dit nieuwe kader over het gedrag van zijn vader maakte het de jongen mogelijk om zijn vader te zien als een bron die hem kon helpen bij zijn plannen voor de toekomst.

Beide categorieën spelen hier een rol:

  1. de motivatie voor veiligheid, liefde, zorg, respect enz.
  2. het voordeel van bescherming, aandacht, erkenning enz.

Interventie mogelijkheden

Een van de eerste toepassingen (interventies) van ‘gedrag herkaderen’ binnen NLP is de 6-staps herkadering (zie oefening). In dit proces wordt problematisch gedrag gescheiden van de positieve intentie van het interne programma of “deel” dat verantwoordelijk is voor het gedrag.

Nieuwe keuzes van gedrag worden tot stand gebracht door het deel verantwoordelijk te stellen om alternatief gedrag in te zetten, dat dezelfde positieve intentie tevreden stelt maar zonder het problematische bijproduct.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.