Sort by self/ Sort by other (sorteerstijlen) - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Sort by self/ Sort by other (sorteerstijlen) - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Sort by self/ Sort by other (sorteerstijlen)

Sort is te vertalen met sorteren, selecteren, rangschikken. De termen Sort by self / Sort by other gebruiken we om het filterproces te beschrijven waarmee iemand aandacht geeft aan het eigen model van de wereld of aan dat van de ander. 

We hebben in ons leven een neiging ontwikkeld om de wereld om ons heen te sorteren op wat er voor onszelf belangrijk is of juist te sorteren op wat er voor de ander belangrijk is. In deze betekenis zijn onze criteria een filter naar de omgeving. Je leert je hiervan bewust te worden en de keuze te hebben om sort by self (SBS) te zijn of sort by other (SBO) te zijn.

Bij SBS ben je meer betrokken bij jezelf en gericht op wat jij beleeft en op jouw eigen behoeften. SBO betekent dat je verbonden bent met, betrokken voelt bij en gericht bent op de belangen van de ander. 

Sort by Self

Het ordenen en sorteren van de wereld vanuit de eigen waarneming en de eigen beleving. Je komt tegemoet aan je eigen behoeften en aan de vervulling van je eigen wensen en waarden.

  • Intentie: actie ondernemen in het voordeel van jezelf.
  • Aandacht: Weinig of geen oog contact, half luisterend en meer bezig met jezelf.
  • Fysiologie: achterover leunend met handen/armen over elkaar. 
  • Taalgebruik: Herkenbaar aan het gebruik van “ik en mij”.

Sort by Other

Het ordenen en sorteren van de wereld vanuit de waarneming en beleving van de ander. Het model van de wereld van de ander prevaleert boven dat van jezelf en je aandacht richt zich op het belang van de ander.

  • Intentie: Actie ondernemen in het voordeel van de ander.
  • Aandacht: Oogcontact, luisterend naar en bewust van de ander.
  • Fysiologie: Voorover gebogen houding.
  • Taalgebruik: Herkenbaar aan het gebruik van “jij en jou”

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.