Tijdlijnen veranderen - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei. Tijdlijnen veranderen - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
1 of 2

Tijdlijnen veranderen

Als een tijdlijn niet voldoet aan de vormvoorwaarden, beschik je over mogelijkheid om de tijdlijn zodanig aan te passen dat die wel voldoet aan deze vormvoorwaarden. Mogelijkheden om de tijdlijn te veranderen pas je toe met behulp van submodaliteiten.

Het veranderen van de vorm en/of de locatie van de tijdlijn kan in één keer gebeuren (bijvoorbeeld het omdraaien van de tijdlijn) en als het is gebeurd door hem op z’n plaats te klikken. Dit ‘blijft’ meestal al na één keer. Je kunt ook een deel van de tijdlijn veranderen, beetje bij beetje, totdat je hebt gevonden waar de lijn het beste aanvoelt en overzichtelijk is; klik hem dan op z’n plaats.

Wanneer je de locatie of de vorm verandert, klik die verandering steeds op z’n plaats vast. Dit helpt om de verandering te installeren. Kalibreer en wees oplettend voor elke verandering in de tijdlijn.

Er kunnen bezwaren of weerstanden zijn om veranderingen door te voeren; dit is informatie en dient gerespecteerd en behandeld te worden voordat je verder gaat.

Een kijkje achter de schermen

Wanneer de tijdlijn is geïnstalleerd, laat het Subject zich dan inbeelden dat hij letterlijk uit het lichaam kan zweven en opstijgen tot boven zichzelf en zijn tijdlijn, terwijl hij met beide voeten stevig op de grond blijft. Dit is een interessante positie die veel informatie kan opleveren. Vanuit deze positie kun je de gehele tijdlijn en de vorm ‘zien’. Dit proces “boven de tijdlijn zweven” is een belangrijk onderdeel van werken met tijdlijnen.

  1. Subject identificeert een ervaring waarin een bepaalde emotie ontstond waar hij nu nog wel eens last van heeft.
  2. Programmer instrueert Subject om in gedachten zijn persoonlijke tijdlijn voor te stellen.
  3. Programmer vraagt Subject nu te doen alsof hij boven zijn tijdlijn zweeft en uit te kijken naar het moment op de tijdlijn waar de gebeurtenis plaatsvond. Subject daalt af en gaat geassocieerd in de ervaring.
  4. Subject merkt op welke emotie daar is en wat er zich afspeelt.
  5. Programmer stelt vragen: Wat zie je nog meer? Wat hoor je nog meer? Wat voel je? Wat valt uit die ervaring te leren? Wat zou je geleerd moeten hebben van deze gebeurtenis, zodat je nu je emotie daarover kunt laten gaan?

Subject beantwoordt de vragen.

  1. Programmer instrueert Subject weer terug boven de tijdlijn te gaan zweven en naar de positie af te dalen zo’n 15 minuten voordat de ervaring of enig ander voorval dat tot die gebeurtenis leidde, plaatsvond terwijl Subject richting het ‘HEDEN’ kijkt.
  2. Waar is die emotie nu? Waar ging deze heen?
  3. Test. Ga nu weer naar de ervaring zelf en merk op hoe de emotie met behulp van het teruggaan in de tijd veranderd is (misschien zelfs verdwenen is).
  4. Kom dan nu weer helemaal terug in het hier en nu.

Nota Bene:

Probeer ook eens andere tijdlijnen uit. Het is vaak nuttig en interessant om andere tijdlijnen uit te proberen, de verschillen te ervaren en ideeën te krijgen.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.