Backtrack voor effectieve communicatie

Backtrack is een van de vaardigheden om optimaal contact tot stand te brengen en heeft te maken met tonaliteit en taal. Het woord backtrack vertaalt zich niet zo gemakkelijk maar betekent jezelf en de ander op het spoor houden. Een bijkomend voordeel van deze toepassing is dat je hiermee gemakkelijk uit je eigen model van de wereld blijft doordat je letterlijk gebruik maakt van dezelfde taal als je gesprekspartner. Vaak zijn we geneigd om de woorden van de ander te vertalen naar ons eigen model van de wereld en onze vertaling te geven van wat we begrepen hebben. Hierdoor kan gemakkelijk misverstand ontstaan. Tijdens onze NLP Practitioner opleiding leer je hier meer over.

 

De techniek van backtrack

De techniek van backtrack is, dat je uit de gesproken taal van de ander, de volgende onderdelen letterlijk teruggeeft:

  • Betekenisvolle woorden
  • Het laatste stukje van de zin
  • Gedeelten van zinnen
  • Hele zinnen

Samenvatten in eigen woorden? Nee

Luister goed naar wat er gezegd wordt en wacht niet te lang voordat je iets teruggeeft. Je ondersteunt daarmee de ander om het verhaal af te maken en je toont betrokkenheid. Spreek daarbij zoveel mogelijk in dezelfde tonaliteit en vermijd vraagtekens als je de backtrack toepast. Wissel regelmatig in het teruggeven van taal en vat na een bepaalde tijd het verhaal samen. Het is niet de bedoeling dat je de woorden van de ander samenvat met je eigen woorden, zodra je dat doet, ga je gemakkelijk interpreteren. Backtrack is een actief proces waarbij je minimaal interpreteert. Gebruik hooguit enkele van jouw eigen woorden.

Luister vooral goed naar woorden die je gesprekspartner belangrijk vindt. Je hoort dit omdat deze woorden bijvoorbeeld even de nadruk krijgen in tonaliteit.

 

Wil je Backtracken oefenen?

Backtrack oefenen begint door goed te luisteren en woorden in je herinnering op te slaan zodat je ze ook aan je gesprekspartner kunt teruggeven. Om het te leren is het belangrijk dat jij de ruimte van je gesprekspartner krijgt om de backtrack toe te passen. Bedenk daarom een neutrale gebeurtenis, dit leidt inhoudelijk niet te veel af.

Meer weten van NLP? Kom naar een gratis proefles.

Heb je vragen of wil je een Gratis NLP Experience?

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book