Spiegelen met paarden: volgen door te leiden I InnerQi I Blog Volgen door te leiden: de beste oefening doe je door spiegelen met paarden. - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.

Trainingen, coaching & opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en samenwerken

Volgen door te leiden: de beste oefening doe je door spiegelen met paarden.

Beter leiden, maar vind je het lastig om dat voor elkaar te krijgen? Het begint met beter leren volgen. Want, zolang je niet goed kunt volgen is het onmogelijk om goed te kunnen leiden. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is dé manier om jezelf te ontwikkelen. Lees meer over spiegelen met paarden hier.

De beste leiders weten als geen ander hoe ze moeten volgen. En welke elementen daarin van belang zijn. Zodat ze daar rekening mee kunnen houden op het moment dat ze leiden. In de praktijk leiden ze meer dan ze volgen, maar dat betekent niet dat ze de andere kant van het spectrum niet zouden kennen.

Eerst volgen, voordat je kunt leiden

Goed leiden begint wat dat betreft door te volgen. Ondanks dat je het wellicht niet verwacht is het belangrijk om bij de basis te beginnen, voordat je aan de slag kunt met de manier waarop je anderen kunt aansturen en ervoor kunt zorgen dat ze jou volgen.

Hoe je dat aanpakt? Zorg er als leider voor dat je empathie laat zien. Om aan te tonen dat je de wereld van de ander begrijpt en dat je daarover kunt reflecteren. Kom los van je eigen gedachten en verplaats je helemaal in de ander. Laat je eigen waarheid even helemaal los. Bij voorkeur herhaal je wat ze zeggen. Binnen NLP noemen we dit Backtracken. En laat zien dat je goed luistert, een belangrijke manier van volgen.

Zodra de ander weet dat je met hem of haar op één niveau zit krijg je de kans om naar een oplossing toe te werken. Vanaf dat moment kun je laten zien welke eigenschappen jij hebt, welke bronnen je kent en welke vaardigheden je bezit. Gebruik je gemoedstoestand en je oplossingen, om de ander daarmee te inspireren. Door te leiden, nadat je hebt gevolgd en je de ander aan boord hebt gekregen.

Met 4 vragen beter volgen om te leiden

Beter leiden en daarvoor eerst beter volgen? Je kunt daarvoor een aantal handige vragen gebruiken. Die je helpen met de ander op hetzelfde niveau te komen. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Hoe zie jij het, wat is jouw mening?
  • Wat denk jij van deze situatie?
  • Wat vind jij belangrijk?
  • Hoe is je gevoel erbij?

Het zijn vragen die je kunnen helpen. Zodra je de ander zijn of haar standpunt uit laat leggen kom je op hetzelfde niveau. Vanuit daar kun jij ook aangeven wat je denkt, om samen tot een oplossing te komen.

Training spiegelen met paarden

Beter leren leiden, door ook het volgen goed onder de knie te krijgen? Het trainen met paarden is daarvoor uitermate geschikt. Paarden zijn goudeerlijk in hun feedback. Zonder te volgen krijg je niet de kans om ze te leiden. Meer weten? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.