Er zijn vele coachopleidingen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. In Nederland vind je duizenden opleidingen waar je coachtechnieken leert. Van korte of lange duur, van matige tot gedegen kwaliteit. Sommige aanbieders geven je de illusie dat je in twee dagen al een coach kunt zijn. Echter is gebleken dat er veel meer voor nodig om een waardevolle coach te worden.

Welke coachopleiding voor welke doelgroep

Vooralsnog is het nuttig allereerst te bedenken welk type mens je wilt gaan coachen. Mijn advies: houdt het dicht bij je eigen expertise die je al hebt opgedaan in je werkzame leven. Als je leiderschapscoach wil worden maar je bent altijd verpleegkundige geweest is dat niet direct een logische keuze. Als verpleegkundige weet je echter heel goed om te gaan met bijvoorbeeld werkdruk en efficiency. Je zou dan de keuze kunnen maken om stress en burn-out coach te worden

Denk bijvoorbeeld zorgvuldig na over wat heb al je in je leven hebt meegemaakt. Wellicht kun je met al je opgedane kennis door levenservaring een bijdrage leveren aan het welzijn van anderen.

Dus waar je ook mensen in zou willen begeleiden. De NLP-Practitioner opleiding is om vele redenen een goede keuze.

Dus welke coachopleiding past bij mij zul jij je afvragen

Hieronder een lijst van vormen van coaching:

Ondernemerscoach/Businesscoach

Zo kan je als ondernemer die al vele successen, maar ook mislukkingen op zijn naam heeft staan, een goede business coach van ondernemers worden. Hiermee kun je andere ondernemers gaan coachen om van hun bedrijf tot een succes te maken.

Welke coach opleiding past bij mij, innerQi, Business coach

Leiderschapscoach/Managementcoach

Ben je zelf momenteel Manager c.q. leider? En wil je andere leiders helpen hun competenties aan te scherpen? Kies dan voor een opleiding waar je anderen leert coachen op zijn of haar leiderschap.

Loopbaancoach

Heb je zelf al eens meegemaakt dat je vastliep in je werk en dat je geen voldoening meer uit je werk kon halen? Heb je daardoor uiteindelijk andere keuzes gemaakt waardoor je leven een positieve wending heeft gekregen? Dan is loopbaan coaching wellicht een goede richting voor je.

Stress/burn-outcoach

Ging jouw leven niet altijd over rozen en had je vaak last van stress en of heb je wel eens een burn-out gehad? En ben je er met behulp van iemand weer uit de burn-out gekomen? Wil je daar anderen mee helpen en inspireren om krachtiger in het leven te staan? Dan is de opleiding tot Stress/burn-outcoach iets voor jou.

Mentalcoach

Soms heb je het gevoel dat je je emoties niet de baas kunt en dat je mentale krachten wilt ontwikkelen. Hier leer je de kracht van je brein, de kracht van gedachten te beheersen en optimaal in te zetten om (top-)prestaties te leveren. Dit kan zowel in de sport als wel op andere levensgebieden.

Emotiecoach

Veel mensen laten zich leven door hun emoties. Ieder gevoel of emotie die door externe factoren worden opgeroepen, beheerst henzelf in het dagelijkse leven. Inzicht krijgen welke triggers vanuit je historie invloed hebben op je emoties en bewust worden hoe je hier beter mee om kunt gaan leer je tijdens een opleiding tot emotiecoach.

Teamcoaching

Ben je altijd een echte teamplayer geweest en ben je als geen ander bewust van de kracht van een team? Weet je hoe je teams tot topprestaties brengt? Bij de opleiding tot teamcoach leer je alle facetten die ervoor zorgen dat een team een topteam kan worden. Ongeacht de achtergrond van de verschillende individuen, leer jij het beste uit de medewerkers te halen en ze tot een teamplayer te maken.

Jobcoach on the job

Dit type coach begeleid medewerkers om hun functie beter uit te voeren. Meestal heb je zelf de expertise op het gebied van de medewerker en heb je zelf dit werk voorheen ook gedaan. We zien dit vaak op het gebied van (tele-)sales, klantenservice medewerker etc.

Budgetcoach

In deze huidige tijd van crisis en onzekerheid komen steeds meer mensen in financiële problemen. Via gemeentelijke instanties kunnen mensen een beroep doen op een budgetcoach. Deze coach gaat samen met de mensen kijken naar hun financiën hoe ze op diverse manieren kunnen besparen en beter met hun geld leren omgaan.

Relatie coach

Ongeveer een derde van alle stellen gaat uit elkaar. Voordat ze uit elkaar gaan ze vaak te rade bij een relatiecoach. Deze is gericht op het verbeteren van de communicatie en de samenwerking binnen een relatie. Wel wordt er dan verwacht dat beide willen werken aan hun gezamenlijke problemen.

Personal coach

Personal Coaching is echt iets voor mensen die weinig vertrouwen in zichzelf hebben en een beter beeld van hun kwaliteiten, kracht, talenten en passies willen krijgen. Het is gericht op hoe je je eigen effectiviteit kan vergroten en daardoor meer successen kan behalen. Hierbij wordt uitgegaan van jouw talenten, krachten en ambities.

Kindercoach

Ook voor kinderen is coaching noodzakelijk. In onze huidige tijd wordt er veel van kinderen verwacht. Daarnaast hebben zij ook te maken met spanningen en stress. Eén op de drie gezinnen gaat uit elkaar. dit heeft een groot effect op ze. Maar ook de spanning van verwachtingen op school. Kunnen ze mee in het schoolsysteem? En wat te denken van pestgedrag. Dat vind jij het belangrijk om deze doelgroep een stevige basis te bieden, ga dan kijken welke kindercoach opleiding bij jou past.

Voedingscoach

Deze tijd van fastfood en kant-en-klaar maaltijden zorgt ervoor dat we meer en meer obesitas ontwikkelen. Bewuste keuzes maken in ‘wat eet ik’ en ‘wat is gezond’ en ‘hoe zorg ik goed voor mijn lijf’, zijn thema’s die de komende jaren meer en meer zullen gaan spelen. Daarom zullen steeds vaker mensen gebruik van een voedingscoach gaan maken.

NLP paardencoach

Nee je gaat geen paarden coachen. Die mogen lekker hun zelf zijn. Maar met de paarden kun je mensen coachen op persoonlijk en zakelijk gebied. Lees op de volgende pagina alles over paardencoaching.

Welke coachopleiding past bij mij?, Paardencoach, InnerQi, Ferdinand Aukes

Dus welke coachopleiding kies jij?

Voor al deze doelgroepen is er wel een opleiding te vinden. Veel van deze opleidingen hebben onderdelen van NLP-technieken in hun opleiding geïntegreerd.

NLP Coach

Vaak zien we dat deze coaches nadien toch ook nog een NLP-practitioner opleiding willen gaan volgen. Met de reden dat ze dan veel meer vaardigheden en technieken aangeleerd krijgen om niet alleen op gedragsniveau mensen te coachen, maar ook op het onbewuste niveau, waar veel problematiek vandaan komt.

De NLP-practitioner opleiding van InnerQi voorziet in gesprekstechnieken om een grondige intake met je cliënten uit te voeren, maar het leert je ook diverse interventietechnieken om iemand te helpen andere denkpatronen aan te leren. Ook kun je met gevoelens van onzekerheid, er niet mogen zijn, er niet toe doen e.d. ombuigen naar ‘ik ben het waard en vertrouw op mezelf’. Door onder andere deze interventies krijgen je cliënten meer motivatie om hun doelen te realiseren.

Dus waar je ook mensen in zou willen begeleiden. De NLP-Practitioner opleiding is om vele redenen een goede keuze.

Heb je vragen of wil je een Gratis NLP Experience?

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book