Professionele paardencoaching bij Innerqi. Kijk in de spiegel van het paard

Trainingen, coaching & opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en samenwerken

Paardencoaching

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is een vorm van coaching waarbij het paard wordt ingezet als middel om bepaalde aspecten, waar jij mee worstelt, helder te krijgen.

Hoe werkt Paardencoaching?

Paarden zijn kuddedieren en daarbij afhankelijk van elkaar om te overleven. Het zijn prooidieren die jachtdieren als vijanden hebben, inclusief de mens. Paarden zijn om deze reden als kudden bij elkaar. Als individu kunnen ze in het wild niet overleven want binnen de kudde zorgen ze voor elkaar. Zo heb je de leidmerrie die de koers van de kudde uitzet. Zij weet waar voedsel en water te vinden is, weet waar ze als kudde het beste naar toe kunnen vluchten als er dreiging heerst. De hengst zal vanuit de achterhoede de bescherming van de kudde op zich nemen. De andere paarden zijn deelgenoot van de kudde. Het team.

In de kudde zorgen ze voor elkaar. Wellicht heb je het wel eens gezien dat paarden elkaar met de mond de ander haar rug verzorgd. Zo houden ze de huid van de ander gezond en vitaal. Als er stress bij een paard is, zal een ander paard daar aandacht aan geven door meer te knuffelen. Ze strijken dan meer bij het paard wat gespannen is langs. Of een andere optie die ik wel heb gezien is dat ze het betreffende paard op gaan jagen zodat de stress uit het lijf verdwijnt.

Deze technieken passen ze ook op de mens toe. Een paard staat namelijk niet graag alleen en zal zich, indien het in de buurt van de mens is, zich mogelijk aansluiten bij een mens zodra ze in de gaten hebben dat je geen bedreiging voor ze bent.

Heb je zorg nodig? Dan zal het paard er ook voor je zijn. Regelmatig zie ik dat een paard een mens aandacht en liefde geeft als deze persoon het ook daadwerkelijk nodig heeft. Maar als iemand het absoluut niet nodig heeft zal ditzelfde paard totaal anders reageren en soms zelfs afstandelijk zijn. Hierdoor krijg je als deelnemer een mooi inzicht door paardencoaching.

Wat levert het jou op?

Paardencoaching je inzicht op in jouw effectieve en ineffectieve gedrag op. Zodat je jezelf positief kunt veranderen. Daarnaast geeft het je antwoorden op vragen waarmee je worstelt in diverse situaties.

Antwoorden op het gebied van je relatie, je leiderschap, je samenwerking, je communicatie, je persoonlijke ontwikkeling. Daar waar jij moeilijkheden ervaart, zal de interactie met het paard je inzicht geven waardoor jezelf de volgende stap kunt maken.

Vaag? Ervaar het zelf. Boek nu een sessie. Niet goed? Geld terug garantie.

Een paard als coach en Non-verbale communicatie

Paarden zijn sterk in non-verbale communicatie. De reden daarvan is dat ze in de natuur zo weinig mogelijk geluiden maken. Ze kunnen op grote afstanden horen dat er jachtdieren in de buurt zijn. Vanaf dat moment zullen ze geen geluiden meer maken. Echter gebruiken ze de taal van het lichaam. Heb je wel eens gezien hoe paarden met hun oren draaien? Je weet vast dat als een paard de oren in zijn nek legt boos is. Precies en dat weten paarden onderling maar al te goed. Daarentegen zijn er nog talloze signalen die ze met hun oren en lichaam geven.

Bij alertheid bijvoorbeeld, staan de oortjes sterk naar voren gericht. Ze observeren dan graag even hun omgeving of deze veilig is.

Behalve de oren is de stand van het hoofd een essentieel non-verbaal aspect. Hiermee kunnen ze heel duidelijk aangeven of ze krachtdadig zijn of juist meer onderdanig.

Bij paardencoaching zal een paard op jouw non-verbale aspecten letten. In een oogwenk scant ze dit en zal ze vanuit haar natuurlijke instinct hierop reageren.

Ben je onzeker? Dan zal het paard je uitdagen jezelf krachtiger te manifesteren. Vanuit de natuur is dit binnen de kudde van belang, dat je niet te onzeker bent. Het kan gevaarlijk zijn als leeuwen en tijgers in de gaten krijgen dat een paard twijfelt. Hierdoor kan een kudde uit elkaar gedreven worden waardoor de kudde verzwakt.

Ben je te dominant? Dan zal het paard je ook uitdagen maar juist op een geheel andere manier. Aangezien ook dominantie is een vorm van onveiligheid.

Paarden zijn zintuiglijk enorm scherp en nemen iedere kleine verandering waar.

Waarom zou je gecoacht willen worden met een paard?

Een paard veroordeelt niet. Als je advies of tips van iemand inwint komt deze graag met zijn of haar ongezouten mening. Maar helaas is dit vaak onzinnig of niet nuttig. Ze bekijken jouw probleem vanuit hun eigen perspectief en hebben de oplossing die voor hun zou werken. Dat hoeft niet jouw manier te zijn.

Zelfs ik als coach en trainer kan in de valkuil stappen dat ik de oplossing voor je heb. Wat niet jouw oplossing zou kunnen zijn. Een paard heeft geen oordeel maar zal je spiegelen op dat wat er is.

Op welke niveaus spiegelt een paard?

Gregory Bateson ontwikkelde het model van de logische niveaus. Later heeft Robert Dilts dit verder ontwikkeld. Het model is een analyse, verander- en groeimodel waarbij we kunnen analyseren op welk niveau een probleem zich voordoet. Aan de hand van deze analyse kunnen we het probleem op een hoger niveau oplossen. Zoals Albert Einstein ooit al zei. “Problemen kunnen niet worden opgelost, op het niveau waar het ontstaan is.”

Gedragsniveaupaardencoaching

Gedrag: soms vertonen we gedrag wat een ander niet begrijpt of waar de ander vreemd op reageert. We hebben dan zelf niet door wat we precies doen en waarom de ander zo reageert. Tijdens een paardencoaching sessie zal een paard je laten zien wat je gedrag is en hoe het paard hier mee omgaat. Als coach zal ik je dan begeleiden om andere kwaliteiten in te zetten, waardoor je ander gedrag gaat vertonen en laten zien wat het effect op het paard is.

Capaciteitsniveau

Iets niet kunnen of denken iets niet te kunnen is een wezenlijk verschil. Er komen regelmatig deelnemers bij een training die denken dat ze de capaciteiten niet hebben om iets te doen. Dit herkennen ze zowel in hun werk als in de thuissituatie. “Dat kan ik niet” zeggen ze dan. Ook met een paard werken is iets wat ze niet kunnen denken ze. Ook hier kunnen we dus mooi laten zien over welke capaciteiten ze meer beschikken dan waar ze zich bewust van zijn.

Overtuigingsniveau

Zoals je hierboven al las denken we iets niet te kunnen. We geloven dan door onze onervarenheid dat we niet het vermogen hebben om een bepaald resultaat te behalen. Of we geloven dat we niet goed genoeg zijn. We geloven soms zelfs dat we er niet toe doen. Een paard zal je tijdens een paardencoaching sessie uitdagen meer in jezelf te geloven, doordat het paard gedrag zal laten zien wat confronterend kan zijn.

Indentiteitsniveau

Wie ben je, welke rol heb je in welke situatie? De rol van vader, de rol van manager, of de rol van liefhebbende. Wie zijn we in welke situatie. Soms verwisselen we deze rollen wel eens zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Lees mijn verhaal van de deurwaarder

In dit verhaal heeft deze man een slecht contact met zijn zoon. Thuis blijkt ook na een gesprek met zijn vrouw dat hij zich nogal zakelijk opstelt ten opzichte van zijn zoon. Hij moet dit en hij moet dat en ga zo maar door. Echt verbinding legt hij niet met zijn kind. Afstemmen is essentieel. Feitelijk nam hij ook thuis de rol van deurwaarder aan. Aan bepaalde eisen moet je voldoen. Maar de vader rol was daardoor op de achtergrond gekomen. Tijdens deze sessie liet ik de man ervaren eerst verbinding met zichzelf als vader te maken. Wie ben je dan, wat is hier belangrijk, wat voel je dan? Vanuit deze staat mocht hij opnieuw contact maken met het paard. (lees verhaal) Een wereld van verschil in het contact tussen hen. Uiteindelijk na de sessie ging hij door de knieën en maakte contact met zijn zoon op zijn niveau.

Missieniveau

Ook op missieniveau is paardencoaching een prachtig instrument. Welke missie heb je? Waar streef je naar? Wat is jouw levensdoel? Als je dit voor jezelf helder hebt en er echt voor gaat zal het paard je volgen. Twijfel je nog? Ook maar een heel klein beetje? Het paard zal het waarnemen in je fysiologie en hij zal zijn eigen pad gaan bewandelen. Confronterend? Ja, want als je leider van een team bent en jij twijfelt maar uit dit niet dan zullen je medewerkers het ook feilloos aan je bemerken en teruggeven. En jij maar denken dat zij in de weerstand zitten. Echter jij straalt iets uit in je lichaamstaal waardoor het paard noch de mens je zal volgen.

Op welke gebieden is coachen met paarden toepasbaar?

Paardencoaching is toepasbaar op hulp bij kinderen, volwassenen, teams en management

Op individueel gebied:

  • Bij relaties
  • Levensvraagstukken
  • Traumaverwerking
  • Doelen bereiken
  • Coaching van jongeren die ‘vastlopen’

Paarden Spiegelen voor teams

  • Samenwerking
  • Inzicht in elkaars kwaliteiten
  • Versterken van saamhorigheid

Teambuilding en teamontwikkeling, paardencoachin

Leren van een paard bij leiderschap

  • Vormen van leiding geven
  • Ervaren van sturing

Als therapie bij mensen met een beperking, binnen het autistisch spectrum.

Ik wil je hier een aantal voorbeelden van geven.

Paardencoaching voor partners

Tijdens een coachtraject vertelde een dame mij dat ze wou gaan scheiden van haar man. Ze irriteerde haar mateloos aan zijn gameverslaving en dat hij weinig tot geen aandacht voor haar en de kinderen had. Maar wel veel seks wilde.

Ik stelde voor een coach sessie met de paarden te doen waar hij ook bij zou zijn. Met behoorlijke weerstand kwam hij mee naar een sessie paardencoaching.

In deze sessie werd duidelijk dat zij veel eisen stelde. Alles moest perfect gaan zoals zij dat wenste. Zo ook dat het paard precies moest doen wat zij verlangde en dat mislukte. Een spiegel voor hun relatie. Hij haakte hierdoor af in de relatie en ging daarom maar liever gamen.

Tijdens zijn sessie ging het echter niet perfect maar kreeg het wel voor elkaar dat het paard hem uiteindelijk volgde. Ook dit was een spiegel. Zij in tranen. “Ja het kost hem weinig moeite iets voor elkaar te krijgen. Maar het lijkt soms wel alsof hij geen moeite wil doen. Hij kan zoveel meer.”

Dit was geen wens van hem. Om meer te doen. Hij genoot op zijn manier van zijn leven en had niet de behoefte topprestaties neer te zetten. Maar een fijn leven in harmonie was belangrijk voor hem.

Na de sessie konden ze elkaar weer waarderen door elkaars kwaliteiten te zien en duidelijker hun behoeftes aan te geven.

Paarden Spiegelen voor een team

Ook voor teams is het spiegelen met paarden een prachtig middel om te komen tot meer vertrouwen in elkaar. Je eigen competenties leren kennen. Daarnaast ook van elkaar te leren.

Zie hiervoor het filmpje met testimonials:

Coaching met paarden voor mensen met een beperking.

Zo heb ik kinderen gecoacht die in het autistisch spectrum vallen. Kinderen die dan met name moeite hebben contact met anderen te maken. Paarden zijn echte verbinders. Zij hebben elkaar nodig en zullen daarom gemakkelijk contact maken. Paarden investeren veel tijd in elkaar. Dit doen ze door de ander zijn of haar huid te verzorgen. Met hun mond en tanden krabben ze over de huid zodat korstjes van wondjes verdwijnen en oude huidschilfers opgeruimd worden. Aandacht voor elkaar is hierbij belangrijk.

Voor mensen met een beperking kan dit heilzaam werken, doordat ze ervaren wat het effect is als ze investeren in de relatie. Zo kreeg ik Harry een keer op bezoek. Harry heeft een zware handicap en kan zich niet uiten door taal. Maakte moeilijk contact met anderen en kon ontzettend boos en agressief worden. Na de eerste sessie gaf hij voor het eerst in zijn leven zijn zus een kus. Iedereen was ontroerd. Na zeven sessies is Harry aanzienlijk veranderd in zijn gedrag. Als zijn zus in zijn leefhuis komt, kijkt hij haar aan en heeft dan een glimlach op zijn gezicht. Geeft haar zoenen en wil haar hand vasthouden. Hij is veel minder agressief naar andere bewoners en begeleidend personeel. Een prachtig en zinvol resultaat.

Paardencoaching bij verdriet en eenzaamheid

Tijdens een sessie zei de cliënt dat hij niets had met paarden. Vond het stinkdieren en had eigenlijk niet de behoefte om contact te maken. Maar de sessie stond in het teken van teambuilding. Vooraf had ik een intake met deze man gehad, waaruit bleek dat hij zich eenzaam voelde en weinig connectie met de rest van zijn team had. Dus uiteindelijk toch maar de ring in waar het paard stond. Eerst bleef hij behoorlijk op afstand en het paard ook. Langzamerhand trokken ze verder naar elkaar toe totdat er echt contact was. Al snel ging het paard met zijn mond door het haar van de man krioelen. Eerst schrok hij even maar liet het toch gebeuren. Een rilling liep over mijn huid maar ook bij de andere toeschouwers, oftewel zijn teamgenoten.

Naderhand vertelde hij, hoe dit hem had geraakt. Hij benoemde zijn eenzaamheid en door deze sessie ervoer hij het verdriet wat hij ervan had. Door dit te benoemen konden zijn teamgenoten zich meer inleven in hem en ontstond er een beter contact. Naderhand kreeg ik nog een bedankmail wat het voor hem had betekend.

Trainen met paarden bij leiderschap

Hier heb ik al diverse blogs over geschreven. Welke effecten het heeft en wat ze ermee kunnen.

https://innerqi.nl/blog/hoe-word-goede-directeur-bedrijf-en-eigen-leven/

Zelf coaching met paarden ervaren?

Voor een individuele sessie klik hier:

Volg deze link voor een teamsessie

Wil je zelf coach met paarden worden? Klik voor meer informatie

Wil je paardencoaching zelf ervaren of weten wat we voor jou kunnen betekenen? Klik hieronder en we maken vrijblijvend een afspraak.

Vind je het artikel interessant? Deel het op Social media of stuur een link door naar je vrienden die het mogelijk ook willen lezen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de tarieven.

Schrijf een review over InnerQi
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Schrijf een review

InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
Average rating:  
 2 reviews
by Evelyn on InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
Paardencoaching InnerQi

Wat een fascinerende training was dit. Het paard spiegelde mijn gedrag en voelde bij mijn weten ook mijn emoties. Er is letterlijk een spiegel voorgehouden in hoe ik mij in bepaalde situaties gedraag. Deze training heeft mij hier erg van bewust gemaakt, wat heeft geresulteerd in dat ik de dag erna meteen anders ben gaan handelen. Het heeft een prachtig effect gehad dat ik nu dichter bij m’n eigen gevoel kan blijven en innerlijke rust ervaar.

by Arnoud on InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
directeur

Het is fantastisch om te zien hoe een ervaren trainer, met behulp van het paard, kan laten zien wie je in wezen bent en je handvatten kan geven om daar iets mee te doen om je leven te veranderen. Een enorm leerzame ervaring waar je de rest van je leven wat aan hebt!

Reviews

Schrijf een review over InnerQi
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Schrijf een review

InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
Average rating:  
 2 reviews
by Evelyn on InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
Paardencoaching InnerQi

Wat een fascinerende training was dit. Het paard spiegelde mijn gedrag en voelde bij mijn weten ook mijn emoties. Er is letterlijk een spiegel voorgehouden in hoe ik mij in bepaalde situaties gedraag. Deze training heeft mij hier erg van bewust gemaakt, wat heeft geresulteerd in dat ik de dag erna meteen anders ben gaan handelen. Het heeft een prachtig effect gehad dat ik nu dichter bij m’n eigen gevoel kan blijven en innerlijke rust ervaar.

by Arnoud on InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.
directeur

Het is fantastisch om te zien hoe een ervaren trainer, met behulp van het paard, kan laten zien wie je in wezen bent en je handvatten kan geven om daar iets mee te doen om je leven te veranderen. Een enorm leerzame ervaring waar je de rest van je leven wat aan hebt!

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.