Veel gestelde vragen over Spiegelen met paarden! Wat is dat?

Spiegelen met paarden laat zien hoe mensen met elkaar communiceren door middel van voorbeelden uit de paardenwereld. Paarden kunnen niet praten, maar communiceren heel goed samen. Dit moet ook wel omdat ze in het wild moeten overleven als een team. Ze hebben elkaar nodig, net als wij mensen. Soms is het lastig een ander duidelijk te maken wat jij bedoelt. Waarom begrijpt hij of zij me niet? Vaak zit dit in hoe wij onze lichaamstaal gebruiken. Als je woorden en je lichaamstaal niet overeenkomen, wordt dit onduidelijk voor een ander.

Is paardencoachen hetzelfde en is het nieuw?

Paardencoachen is in de jaren ’90 ontstaan en is vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Paardencoaching  wordt veelal toegepast in training, coaching en ook wel in therapie. Het is een methode waarbij je door een paard een spiegel voorgehouden wordt van je eigen gedrag. Wij maken samen met je de vertaling naar de dagelijkse praktijk.

Oh, is dit dan paardenfluisteren?

Nou, daar lijkt het wel op. Alleen noemen wij het “mensenluisteren”. Het is dus bijna hetzelfde, alleen sta jij centraal. Wij gebruiken daarvoor paarden en maken het dus aan de hand van paarden duidelijk hoe mensen communiceren en met elkaar omgaan. Wij kunnen dus heel veel van paarden leren.

Dus ik leer er ook nog iets?
Dat is wel de bedoeling. Je leert onder andere om je lichaamstaal bewust te gebruiken. Je leert ook hoe je persoonlijk leiderschap kunt inzetten, je grenzen aan kunt geven en je leert hoe je iemand op een goede manier feedback kunt geven. En misschien heb je zelf wel iets waar je in je werk of privé tegen aan loopt en als leermoment wilt inzetten. Dat is dan ook mogelijk.

Is dat dan niet saai?
Nee, absoluut niet. De trainers die het begeleiden vinden humor heel belangrijk en werken met veel zelfspot en benoemen voorbeelden waar zij zelf wel eens in eigen situaties tegenaan lopen. Andere deelnemers zeggen vaak: “Oei, dit is wel iets om over na te denken, maar het is ook wel erg leuk!”

Is het nodig om ervaring met paarden te hebben?
Nee, je hebt helemaal geen ervaring met paarden nodig om mee te kunnen doen. Er wordt niet op de paarden gereden, maar er wordt vanaf de grond met de paarden gewerkt. De paarden worden begeleid door professionals. En voor ieders veiligheid wordt gewaakt.

En als ik bang ben voor paarden?
Ook als je bang voor paarden bent, kun je mee doen. Een groot deel van de deelnemers is angstig voor paarden of voelt spanning, zeker in het begin. Wij houden rekening met je angst, maken deze angst bespreekbaar en zetten deze in om een vergelijk te maken met de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld de eerste keer spreken voor een grote groep, een slechtnieuwsgesprek voeren, veranderingsprocessen doorvoeren, omgaan met weerstand e.d. De manier waarop je omgaat met je angst voor het paard, kan je inzicht geven in de manier waarop je omgaat met bijvoorbeeld andere angsten. Je kan bij ons in een veilige en respectvolle omgeving oefenen in het omgaan met angst.

Moet ik alles doen, bijvoorbeeld paarden aanraken?
Je moet niets. Zeker niet wat je niet prettig vindt. Je kunt ook spiegelen met paarden, zonder ze aan te raken of staand vanaf een ruime afstand. Wel zul je door ons uitgedaagd worden. Wij zullen je uitdagen om uit de “comfortzone” te komen, om je grenzen te verleggen; dit alles om in het dagelijkse leven ook verder te komen.

Wordt het wel een gezellige dag?
Jazeker! Een goede sfeer is een belangrijke voorwaarde om onze deelnemers veel te leren in korte tijd. En natuurlijk is er ook tijd om lekker met elkaar te keuvelen en een hapje en een drankje te nuttigen.

Moet ik nog speciale kleding aan?
Je hebt geen speciale of aangepaste kleding nodig. Wel is het raadzaam om warm en eventueel regenbestendig aangekleed te zijn (als we buiten werken). Ook in een binnenlocatie kan het koud zijn. Goede, stevige schoenen zijn wel raadzaam.

Ik ben zelf ruiter, dan kan ik dit toch al?
Ook dan zul je verbaasd staan van deze training. We hebben menig fanatieke sportruiter ontmaskerd. Jouw eigen paard kent jou en volgt jou. Met een vreemd paard, los in een ruimte, heb je nog geen credits opgebouwd. Dan kun je zien hoe je echt bent. Je wordt geen betere ruiter, maar je groeit wel als mens. Uiteindelijk maakt je dat sterker, ook in het zadel.

Wil jezelf paardencoach worden?

De trainers van InnerQi waren in 1998 één van de eerste Nederlanders die naar Amerika gingen om te leren werken met paarden van de enige echte paardenfluisteraar: Monty Roberts. Heb je zelf paarden of wil je zelf paardencoach worden? Lees dan meer over de Opleiding paardencoaching.

Een workshop Spiegelen met paarden volgen

In deze dagworksop maak je kennis met speieglen met paarden. Het paard is een hulpmiddel om snel veel inzicht in jezelf  te krijgen. De eendaagse sessie met paarden geven we regelmatig op verschillende locaties. Kijk op Workshop spiegelen met paarden voor de inhoud van de dag en de data.

Alleen of als team spiegelen met paarden

Omdat spiegelen met paarden zo krachtig is, is het ook een vast onderdeel van een aantal van onze meerdaagse trainingen zoals onze teamtrainingen met paardenspiegelen.

Terug naar Spiegelen met Paarden

Heb je vragen of wil je een Gratis NLP Experience?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book