De macht van vragen

De macht van vragen stellen is zeer ondergewaardeerd. Hoe goed kun jij een gesprek sturen, leiden op gang houden? Voor veel mensen is dit een grote uitdaging of zelfs een probleem.

Hoe zit dat bijvoorbeeld op je werk tijdens een vergadering? Een collega komt met een prachtig nieuw plan. Grote kans dat je al denkt; zou daar echt goed over nagedacht zijn? Natuurlijk antwoord je collega met ‘ja, daar is goed over nagedacht’. En het gesprek valt stil. Zo kom je niet tot goede resultaten of is het nieuwe plan al mislukt voordat eraan begonnen wordt.

Herken je dit? Dat je dus niet de goede vragen kunt stellen, het naadje van de kous zou willen weten maar je weet niet hoe? Dan is deze training “De macht van vragen” wellicht iets voor jou.

Is vragen stellen moeilijk?

Ja en nee. We zien veel cursisten stoeien met de juiste vraag te stellen. Veelal stellen ze gesloten vragen. Daarin zit meestal hun eigen mening besloten. Dit kan je gesprekspartner als aanvallend ervaren en zal je vraag beantwoorden met een nee. Echter als je weet hoe je uit je mening moet blijven en de vraag zo objectief en open stelt dan zal de ander je al snel veel serieuzer nemen. En heeft hij of zij eerder de neiging om je een uitgebreid antwoord te geven in plaats van een ja of een nee. 

De macht van vragen bij weglatingen, vervormingen en generalisaties

In deze training leer je ingaan op stellingen of beweringen van anderen die ze zelf voor waar aannemen. In dit soort stellingen worden bepaalde overtredingen gedaan in communicatie. Deze taal technische overtredingen gaan we als het ware uit elkaar rafelen. In ieder gesprek heb je te maken met informatie die wordt weggelaten. Hoe vraag je dit nu precies uit? Daarnaast komen er in veel zinnen vervormingen voor en weer andere zinnen bestaan uit generalisaties. Zowel de weglatingen, vervormingen en generalisaties leer je uit te vragen. 

Grip op het gesprek

Door deze techniek van vragen stellen krijg je veel meer grip op het gesprek. Daardoor leer je onbewuste gedachten en gevoelens en gedragingen bij de ander uit te vragen. Je gesprekspartner zal moeten nadenken over wat hij of zij zegt en daarmee werkelijk bedoelt.

Hierdoor krijg je het gesprek in je macht. Niet de ander is in controle maar jij door de macht van vragen stellen.

Wat leer je in deze training?

 • Hoe communicatie werkt
 • Hoe je ruis kunt voorkomen
 • Hoe je doorvraagt tijdens een gesprek
 • Omgaan met je verbale en non-verbale communicatie
 • Hoeveel invloed jezelf op het gesprek hebt.
 • Welke onbewuste processen er tijdens een gesprek plaatsvinden
 • Hoe je op relationeel vlak een betere verstandhouding tot stand brengt

Na deze training kun je:

 • Effectieve vragen stellen
 • Actief luisteren
 • Optimaal contact maken met je gesprekspartner
 • Je houding succesvol inzetten om het gesprek te leiden
 • Het gesprek beter sturen
 • Je eigen grenzen bewaken.

Programma

Deze training maakt jou communicatief sterker. Hoe we dat garanderen? Voor aanvang vul je een intakeformulier in. Hierdoor weten wij precies: Waar sta je? Wat zijn je doelen? En wat heb je nodig om daar te komen? Met hulp van de trainer ga je heel gericht en gefocust aan de slag met jouw ontwikkeling. En haal je er dus het maximale uit. Aan het einde van de training volgt een evaluatie. Zo is glashelder hoe je bent gegroeid, maar ook op welke punten je jouw ontwikkeling (zelfstandig) kunt vervolgen.

Lesdagen:

De training bestaat uit twee praktische dagen waarin we veel oefenen.

Bijeenkomst:

 • 2 dagen van 09.30 tot 17.00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze training is 9 deelnemers.

Certificaat 

Na afronding van de training ontvang je, op basis van aanwezigheid en actieve deelname, een certificaat van InnerQi.

Voor meer informatie over deze training, neem contact met ons op.

Heb je vragen of wil je een Gratis NLP Experience?

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book