De signaalfunctie van emoties: leer erover en word NLP Master Practitioner

De signaalfunctie van emoties: leer erover en word NLP Master Practitioner

Emoties hebben allerlei functies. En niet in de laatste plaats een belangrijke signaalfunctie. Om aan te geven hoe jij in elkaar zit. En in welke situatie jij je op een bepaald moment bevindt.

Wat dat betreft vertellen emoties gemiddeld genomen meer over jou dan over de anderen om je heen. Ze laten goed zien hoe jij in elkaar zit of waar je op dat moment mee te maken hebt. Het is waardevol om je daar bewust van te worden. In je gedrag naar anderen toe en in beoordelingen die je maakt. Of om ervoor te zorgen dat jij jezelf beter kunt doorgronden. Zodat je ook de wereld om je heen beter kunt leren begrijpen.

Het begint met de vaststelling dat emoties meer vertellen over jou dan over de ander. Dat komt door de belangrijke signaalfunctie van emoties, waar we je tijdens de cursus tot NLP Master Practitioner meer over zullen vertellen. Vervolgens is het belangrijk om te doorgronden waarom ons brein eigenlijk emoties heeft en welk doel die dienen. We gaan er uitgebreid voor je op in.

Emoties vertellen meer over jou dan over de ander

Emoties verschillen per persoon en per situatie. Stel dat je eerlijkheid hoog in het vaandel hebt staan. Zodra je dan iemand ziet die in jouw ogen oneerlijk handelt, dan roept dit heel andere emoties op dan wanneer je het zelf niet zo belangrijk zou vinden. Wat dat betreft hebben de emoties sterk te maken met wie jij bent en waar je voor staat. En draag je dat naar de wereld om je heen uit door middel van de emoties die je toont.

Het is andersom daarom goed mogelijk om de situatie en het karakter van de ander te leren kennen, door goed te kijken naar de emoties die hij of zij laat zien. Hoe reageert iemand op oneerlijkheid van iemand anders? Of op de boosheid die iemand ervaart? Het is de moeite waard om dit goed te observeren. Op die manier gebruik je de signaalfunctie van emoties, om na te gaan hoe de ander in elkaar zit. En hoe je daar vervolgens zelf op de beste manier mee om kunt gaan.

Betekenis geven aan de buitenwereld

Hoe komt dat eigenlijk, dat die emoties een signaalfunctie hebben? We leggen je het graag uit tijdens de cursus NLP Master Practitioner. We leggen je dan uit over de manier waarop ons brein in elkaar zit en welke rol de emoties daarin spelen.

Uiteraard lichten we alvast een tipje van de sluier voor je op. Het brein heeft namelijk een uitingsvorm nodig, om de wereld om zich heen te kunnen begrijpen. Om die wereld betekenis te geven, zodat we daar iets mee kunnen in de oordelen die we vormen. Ons brein heeft het nodig om ergens blij van te worden. Of om ergens boos om te worden. Op die manier kunnen we onszelf namelijk positioneren ten opzichte van wat er gebeurt. En dat doen we keer op keer op dezelfde manier, door middel van de emoties. Het is een signaal naar ons brein dat we ergens iets van vinden, omdat we eerlijkheid belangrijk vinden. Of omdat we er niet tegen kunnen als andere verkeerd gedrag vertonen, waardoor we optreden door boos te worden.

Ons brein gebruikt de emoties om betekenis te  geven aan de wereld om ons heen. Waardoor het voor anderen mogelijk wordt ons te ‘lezen’ aan de hand van die emoties. Door middel van de signaalfunctie, waar je als NLP Master Practitioner veel meer over kunt leren.

Er bestaan geen negatieve emoties

Binnen NLP kennen we overigens geen negatieve emoties. Dat is een belangrijk verschil met andere disciplines. Er is uitsluitend sprake van ‘emoties’, zonder dat die een positieve of een negatieve lading hebben. De emotie op zich zegt namelijk iets over de manier waarop je zelf in elkaar zit en hoe je brein betekenis geeft aan de wereld om je heen. En of dat nu door middel van boosheid of een vrolijke bui gebeurt: het signaal is net zo duidelijk. Daarom zijn de emoties niet positief of negatief, maar behandelen we ze als een hulpmiddel om na te gaan wat je ergens van vindt of hoe je ergens in staat.

Het is de moeite waard om zowel de ‘positieve’ als de ‘negatieve’ emoties te onderzoeken. Door ze voor jezelf op te schrijven en na te gaan wanneer je die ervaart. Des te beter je dat in kaart kunt brengen, des te groter de kans dat je een goed beeld krijgt van waar je voor staat. En van wie je bent, zodat je daar rekening  mee kunt houden in de communicatie naar anderen toe. En weet je hoe jouw brein betekenis geeft aan de wereld om je heen? Dan kun je dat ook gebruiken om anderen beter te leren begrijpen, zodat de communicatie soepeler verloopt.

Meer leren: word NLP Master Practitioner

Een interessant onderwerp, waar je graag meer over wilt leren? Dan is de opleiding NLP Master Practitioner voor jou zeer geschikt. We zorgen er daarmee voor dat je een goed beeld kunt krijgen van wie je bent en op welke manier jouw emoties belangrijke signalen afgeven. Over waar je voor staat en hoe je met bepaalde situaties om wilt gaan. Op basis van de manier zoals je dat altijd al gedaan hebt.

De signaalfunctie van je emoties heeft betrekking op jouw waardepatronen en je belevingswereld. Ze helpen jou jouw wereld beter te begrijpen en de communicatie met anderen beter te laten verlopen. Wat dat betreft is het de moeite waard om je te verdiepen in de opleiding NLP Master Practitioner. Ook al vormen de emoties en de signaalfunctie daarvan uiteraard maar een onderdeel. Meer weten of je meteen inschrijven? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over. Voordat je deel kunt nemen aan de NLP Master Practitioner moet je de NLP Practitioner hebben gevolgd.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Artikel INZICHT – Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie

Artikel INZICHT: Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie Al (er)kennen en gebruiken we de kracht van non-verbale communicatie binnen NLP, voor trainer Ferdinand Aukes mogen we daar nog veel meer aandacht aan geven. In combinatie met paardencoaching bijvoorbeeld. Het grote voordeel? Het maakt lichaamstaal en het onbewuste heel snel helder….  Lees de rest van dit

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book