Heb jij ook een waslijst van minpunten?

Maak een keuze:  kwaliteiten/talenten of beperkingen?

Jouw eerste ingeving is waarschijnlijk het woord waar in het echt ook jouw focus ligt. We kennen allemaal onze tekortkomingen, onze beperkingen en waar we niet goed in zijn. Vaak kunnen we dit zo oprakelen. Vraag iemand naar zijn slechte kanten en je krijgt een complete waslijst voorgeschoteld, zonder na te denken.

Maar doe het eens andersom. Vraag eens naar de kwaliteiten en talenten van een ander. Soms krijg je wel een antwoord op, maar dan wel met moeite. Of elke kwaliteit wordt vergezeld van een opmerking over iets wat ze dan toch niet kunnen.

Gevoelens en gedachten over de eigen beperkingen zijn vaak de werkelijke oorzaak waarom mensen niet doen wat ze graag zouden willen dbeperkingenoen. Aan de ene kant die waslijst met mankementen, aan de andere kant slechts een paar voorzichtig uitgesproken plusjes. Geen wonder dat je uit balans raakt.

De oplossing? In kaart brengen van je kwaliteiten en talenten. Eerlijk en open. Het is wat lastiger, maar neem gewoon twee keer zoveel tijd of vraag vrienden om hulp. Of schrijf je in voor de 4-daagse NLP Meesterschap in Communicatie, hier helpen we je bij het doelen stellen om ook je talenten te ontdekken.

Ook wij vragen vaak: waar ben je goed in?

Gek genoeg krijg je als antwoord op die vraag vaak nogmaals diezelfde waslijst van dingen die ze niet kunnen. Heel veel mensen vinden het lastig om te vertellen waar ze wél goed in zijn of wat ze wél kunnen of wat hun talenten zijn. Opmerkelijk, toch?

De focus van veel mensen ligt op beperkingen, op wat ze niet kunnen en niet op kwaliteiten en talenten die we bezitten. Maar als jij wil doen wat je leuk vindt is het toch wel heel belangrijk om te weten wat je kunt en kent en waar je goed in bent.

Volgens mij is het zo, dat waar je goed in bent ligt ook vaak je passie. En vanuit passie kan jij doen waar je goed in bent, nietwaar?

Tip: Maak voor jezelf eens een lijst waar je allemaal goed in bent. Leg de nadruk op waar je trots op bent, op jouw kwaliteiten en talenten. En bedenk hoe jij die talenten meer zou willen inzetten in jouw werk. Een beetje opscheppen mag …

Laat hieronder ons weten waarover jij wel eens op zou willen scheppen of waar jij goed in bent of wat jouw kwaliteiten en talenten zijn? Vind je het lastig? Wij helpen je graag. Want dat is dan toevallig weer één van onze kwaliteiten.

Auteur

Ferdinand Aukes

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

weerbaarheid, angst

5 essentiële stappen om je weerbaarheid te vergroten

Jouw weerbaarheid vergroten? Veerkracht betekent niet dat je een doetje bent, maar dat je op een gezonde manier voor jezelf opkomt en je eigen behoeften begrijpt. Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om je duidelijk uit te drukken en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Stressfactoren In onze huidige wereld is

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »
welke NLP opleiding kiezen

Welke NLP opleiding kiezen?

Welke NLP-opleiding kiezen, drie eenvoudige stappen Welke nlp opleiding kiezen Ferdinand? Wordt mij vaak gevraagd. Dan stel ik graag een wedervraag; Wat wil je leren en waarvoor wil je het gebruiken? Stap 1: waarvoor wil je het gebruiken? : Voor werk om makkelijker een gesprek aan te gaan en beter aan te sluiten bij de

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book