“Ik twijfel over van alles”

Misschien herken je jezelf er wel in: “ik twijfel over van alles”. Je bent echt zo’n eeuwige besluiteloze twijfelaar die gestrest raakt van het maken van keuzes. Je piekert je helemaal suf over iets wat een anders binnen een paar seconden beslist. Of misschien ben jij juist iemand die alles direct doet en zonder nadenken beslissingen neemt. Waar je achteraf misschien toch beter iets meer over na had moeten denken?

Geregeld krijg ik klanten over de vloer die tegen me zeggen: “Ik twijfel over van alles. Is het niet mijn relatie dan is het wel over mijn werk. Ik word er gek van”.

Hoofd of hart?

Als ik deze reactie van mijn klant te horen krijg weet ik al dat ze vaak in hun hoofd zitten en minder vanuit hun hart leven. Want als je twijfel hebt gaat het over ons denken. Denken wat wel of niet goed voor je is. Maak ik de juiste keuze? En hoe maak ik die keuze? Het is ontzettend lastig om een goede keuze te maken vanuit je verstand, als je hart er niet bij betrokken is.

Twijfel? Ik herken dit bij mezelf.

Als ik twijfel dan vraag ik me vaak af vanuit welke reden ik er aan twijfel. Zo heb ik er bijvoorbeeld een hele tijd over gedaan om een keuze te maken als ik weer een paard wil. Nu kwam dit een half jaar geleden op mijn pad. Voor mijn dochter had ik een paard gekocht die zij zou gebruiken voor haar opleiding tot paardenhouderij en rij-instructeur. Na een paar maanden werd haar op school medegedeeld dat dit paard niet geschikt was om haar rijvaardigheid op springgebied op voldoende niveau te brengen. Daarom werd er een nieuw paard aangeschaft. Het eerste paard zou in eerste instantie verkocht worden. Vond ik ook praktischer (zei mijn hoofd). Al die sores rondom verzorging van het paard, de kosten die het met zich meebrengt en al die tijd die je erin moet stoppen.

Maar, na een tijdje was het paard nog steeds niet verkocht. Eigenlijk was ik wel blij, want het leek me stiekem toch leuk om weer een eigen paard te hebben. Maar mijn hoofd vond het maar niets. Teveel gedoe en al die drukte van zo’n beest. Nee hoor, niet aan beginnen.

Steeds vaker ging ik twijfelen om dit paard wel of niet naar huis te halen. Doe ik er verstandig aan? Kost het me niet te veel tijd? Kan ik wel goed genoeg rijden voor dit paard, wetende dat het wel een heel sensitief paard is? Waar haal ik de tijd vandaan om op het paard te rijden? Waar moet het paard staan? Daar waar ik woon is geen bos, en rondjes rijden in een paardenbak is toch ook niet leuk?

Van twijfel naar inzicht

Tijdens een training die ik zelf volgde waar we werkten met onze identiteitsmatrix kreeg ik een bijzonder inzicht. Ik werk zelf veel met paarden tijdens team- en leiderschapstrainingen om cliënten inzichten te verschaffen. En vanuit dat perspectief werk ik ook heel graag met deze dieren. Ze bieden zoveel inzichten en het is een prachtige spiegel van het eigen gedrag. Ik had tijdens de oefening in de matrix het inzicht dat ik soms mismatch op mijn eigen gevoelens en verlangens, denkende dat het niet voor mij geschikt is. Daarbij kreeg ik een kaart van een paard met ‘toeval’.

Enkele woorden die bij foto stonden waren dat het paard de mens economisch vooruit had geholpen en nog steeds voor veel mensen van grote betekenis is. Dit raakte voor mij persoonlijk aan een stukje van mijn identiteit. Wie ik ben met een paard. Wat het paard in mijn leven voor mij heeft betekend. Daardoor was voor mij duidelijk geworden om Whola, het paard, naar huis te halen.

Laat je gevoel spreken

Mijn gevoel sprak en dan is twijfel dus niet meer aan de orde. Althans bij mij. Het gevoel geeft aan dat ik er niet omheen kan en dat ik dit moet doen. Ik heb geen keuze want, het voelt ontzettend goed. Daarom kijk ik ernaar uit om het paard op te halen.

Maar hoe zit het dan bij jou? Welke gedachten doen jou twijfelen? En hoe zit het dan met de verlangens van je hart? Komt het daadwerkelijk uit je hart dat je het wil, of juist uit je hoofd om praktische redenen? Wat is er belangrijk en welk gevoel geeft keuze A en welk gevoel geeft keuze B? Word je er blij van of juist verdrietig? Of geïrriteerd of denk je dat de ene keuze je meer gaat opleveren, ja of nee? Als je er meer vanuit dat perspectief mee aan de slag gaat kan de twijfel weleens omgezet worden naar een goede keuze.

Ik wens je heel veel succes met het ontdekken van de gevoelens die erbij komen kijken voordat je een goede keuze maakt. En niet meer twijfelt.

Wil je hier hulp bij? Vul dan onderstaand contact formulier in:

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

assertiever, me zien staan.

Hoe zorg ik ervoor dat mensen me zien staan?

Hoe zorg ik er voor dat mensen me zien staan? Voel je te weinig erkenning in je werk door je leidinggevende, je collega’s of medewerkers? Een voortdurende behoefte om door ‘je baas’ of collega’s ‘gezien’ te worden kan er juist voor zorgen dat het tegendeel gebeurt! Er is een krachtige manier om dit patroon te

Lees verder »
weerbaarheid, angst

5 essentiële stappen om je weerbaarheid te vergroten

Jouw weerbaarheid vergroten? Veerkracht betekent niet dat je een doetje bent, maar dat je op een gezonde manier voor jezelf opkomt en je eigen behoeften begrijpt. Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om je duidelijk uit te drukken en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Stressfactoren In onze huidige wereld is

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book