Zakelijk en privé in evenwicht: 3 tips van een ervaren business coach

Het evenwicht tussen privé en zakelijk kwijt? Zowel zelfstandigen, managers als eigenaren en directeuren van grotere ondernemingen worstelen hiermee. Het is één van de belangrijkste uitdagingen voor veel ondernemers, die ze niet gemakkelijk onder de knie krijgen.

Zakelijke kansen zitten het privé-leven in de weg, terwijl dat ook zeer belangrijk is voor een goede balans. Met een paar handige tips van onze business coaches maak je het jezelf een stukje gemakkelijker. Zet een paar stappen in de goede richting, bijvoorbeeld met een lijstje met jouw waarden.

Maak een lijstje met jouw waarden

We nemen beslissingen op basis van onze waarden. Zakelijk kiezen we de uitdagingen en kansen, op basis van de manier waarop we ons bedrijf willen voeren. Of waarop we werkzaam willen zijn voor de organisatie.

Het is de kunst om vergelijkbare waarden te gebruiken bij keuzes voor privé. Of keuzes om zakelijke kansen en uitdagingen een keer niet aan te gaan. Maak daarom een lijstje met waarden, die duidelijk beschrijven waar jij voor staat en wat je belangrijk vindt. Moet je vervolgens kiezen voor zakelijk of privé? Zorg ervoor dat dit in balans is met de waarden die je hebt opgesteld.

Tip: schrijf je lijstje met waarden op, deel die met iemand anders en licht ze toe. Je verhoogt daarmee de psychologische drempel om er aan voorbij te gaan als zich een lastige situatie voordoet.

persoonlijke business coaching

Maak van ‘nee’-zeggen een uitdaging

Meer omzet, nieuwe klanten of succesvolle nieuwe producten in nieuwe markten: geweldige uitdagingen, waar je je volledig voor kunt inzetten. Maak van ‘nee’-zeggen ook zo’n uitdaging. Laat de komende 3 maanden zien dat je ‘nee’ kunt zeggen, door het daadwerkelijk aan te tonen. Vertel iemand anders over de uitdaging en spreek evaluatiemomenten. Zoals je dat zakelijk ook zou doen, maar dan om je privéleven meer kansen te bieden.

Plan de week vooruit

Plan op zondag (of op maand) de rest van de week vooruit. Zorg ervoor dat je de zakelijke afspraken inplant en ook ruimte maakt voor privézaken. Controleer op voorhand of de balans in orde is. Zo niet? Zorg er dan voor dat privé (of zakelijk) meer aandacht krijgt. Door dit vooraf te plannen (en je daaraan te houden) voorkom je dat je in het heetst van het ondernemen ineens voor je privéleven moet kiezen.

Persoonlijke business coaching

En wil je op een meer uitgebreide manier aan de slag met dergelijke personal business coaching? Het kan je helpen om zakelijk en privé beter in balans te krijgen. Door middel van handige tips, net als meer inzicht in je eigen functioneren. En meer inzicht in de voor jou belangrijke waarden, zodat je daar naar kunt handelen. Kies voor personal business coaching. Voor een betere werk- en privébalans, waardoor je zowel privé als zakelijk beter zal presteren.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Ben jij een controlfreak? 7 tips om los te laten

Ben jij een controlfreak  7 tips om los te laten. Als je een controlfreak bent kan het best zo zijn dat je regelmatig op je teentjes loopt. En de grens van je kunnen is bereikt. Althans dat denk je. Een control freak zorgt er namelijk voor dat alles geregeld is en aan alles is gedacht.

Lees verder »
Salsa inspiratie

Inspiratie met Salsa

Let’s swing and do the Salsa voor inspiratie Waar anderen dit weekend naar Het Formule 1 zaten te kijken hoe Max Verstappen het deed, daar zaten wij heerlijk op het terras in Wijk bij Duurstede genietend van Blues in Wijk. Onder het genot van een biertje en wijntje met kennissen en vrienden op het terras

Lees verder »
liever assertiever

Ben jij liever assertiever? 7 praktische tips

Word je liever assertiever? Zijn andere mensen assertiever dan dat jij bent? Vraag jij je weleens af, hoe word ik assertiever? En is assertiviteit aan te leren? Zomaar een aantal vragen die jij wellicht hebt over assertiviteit. En om maar met het goede nieuws te beginnen: jij kunt ook assertiever worden, ondanks dat je misschien

Lees verder »

Reageer

2 reacties op “Zakelijk en privé in evenwicht: 3 tips van een ervaren business coach”

  1. Bedankt voor het delen van deze coaching tips op zakelijk gebied. Ik ga in ieder geval beginnen met het opstellen van een plan waarin ik mijn waarden en wensen zal opnemen. Hopelijk helpt dit mij bij het krijgen van een beter inzicht in mijn carrière ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book