Speciaal voor ondernemers

Onlangs had ik een coachklant die af en toe bij me komt om over zijn “beslommeringen” te praten. Het was mooi weer en we kozen ervoor om een flinke wandeling te gaan maken. Aan het begin van een coachgesprek vraag ik doorgaans hoe het met hem of haar gaat. Zo ook bij deze klant. “Ach”,  zei hij, “als ik met mijn sport en hobby bezig ben dan voel ik de energie door mij heen vliegen en word ik blij. Maar als ik dan weer met mijn werk bezig moet, dan kan ik maar niet aan het werk komen. Ik voel allemaal weerstand die mij tegenhoudt om te doen wat ik moet doen. En als zelfstandig ondernemer is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor mijn zaak.”

Dat begrijp ik als ondernemer maar al te goed

Passiesleutel: Kwaliteit x Passie² = succesvolle ideeën

Ik vroeg de man naar zijn passie. Spontaan begon hij over zijn passie te praten, dat wat hem echt boeit, waar hij blij van wordt. Ik ga hier nu niet persoonlijk dieper op deze situatie in. Maar je zult begrijpen als iemand iets heel leuk vindt en iets vanuit zijn hart doet, hij of zij hier niet uren maar wel dagen over kan praten. Zo, is dat ook bij hem.

Zelf vind ik dit prachtig als mensen zo vol van iets, daar oneindig over kunnen praten. Dit noem ik persoonlijk ‘passie in het kwadraat’. Men is zo vol van het onderwerp dat er eigenlijk niet veel anders meer is. En ik denk zelfs dat zo’n iemand in andere dingen dan ook niet meer optimaal functioneert.

Ook in deze situatie is dat wel een beetje aan de hand. Zijn werk waar hij het geld mee moet verdienen, komt niet meer uit de verf. Het duurt uren voordat hij productief is. Kostbare tijd die verloren gaat. Terwijl ik weet van hem en van zijn omgeving, dat hij altijd kwaliteit levert. Kwaliteit die waardevol is. Kwaliteit waar prima een goed salaris mee verdiend kan worden.

“Nee, dat kan niet omdat…”

Ik stelde tijdens onze wandeling allerlei vragen, vragen die hem triggerde om anders te denken. Zijn standaard patroon is te focussen op wat allemaal niet kan. Nee, dat kan niet omdat … en dat kan niet omdat … en zo ging het maar door.

Ik begrijp zijn bezwaren, maar ik kijk liever naar de andere kant: Hoe kan het dan wél? Hoe kan deze klant zich onderscheiden van zijn collega’s? Waardoor is hij uniek zodat anderen hem toch willen inhuren? En hoe kan hij hier inkomen uit genereren? ”

Kwaliteiten en passie

Samen hebben we, al wandelend, zijn kwaliteiten en zijn passies op een rijtje gezet. We hebben die omgebogen in sommetjes, wat resulteerde in een paar totaal nieuwe ideeën voor hem en zijn bedrijf. Het resultaat is dat hij zijn passie en creativiteit inbrengt in zijn huidige bedrijf op een dusdanige manier dat 1 + 1 meer dan drie wordt; een passie in het kwadraat voor meer zakelijk succes.

Het leuke is dat ik, al lopend en meedenkend, zelf ook kom op nieuwe ideeën en oude ideeën weer nieuw leven in kan blazen. Leuk dat ‘s avonds mijn vriendin vraagt: ”En? Heeft het jou ook wat opgeleverd?”

Ik weet het al. Naast het goede gevoel over deze klant die ik verder heb geholpen, ook de wetenschap dat mijn eigen formule ook voor mezelf werkt. Het herinnerde mij aan iets dat een ondernemersadviseur eens zei, “Ferdinand, wat heb jij leuke ideeën! De meeste ondernemers die ik spreek, hebben gebrek aan goede ideeën. Kun jij dat niet verkopen?”

Toen was ik nog niet zover. Nu zou ik zeggen: “Ja, dat kan ik”. Ik kan goed luisteren, gemakkelijk brainstormen, de juiste vragen stellen. Ik vind het geweldig om te doen en iedere keer komen er zo weer nieuwe plannen omhoog. Door mij in mijn klant te verplaatsen, ben ik elke keer coach maar ook elke keer een collega-ondernemer. Alsof ik elke dag een ander beroep heb, heerlijk! Dit is dus echt Passie in het kwadraat.

Wil je dit ook ervaren. Gewoon eens samen brainstormen om te kijken waar jouw mogelijkheden liggen. Of loop jij vast in je bedrijf? Wellicht kan ik jou inspireren.

Of heb jij een manier gevonden om jouw passie de sleutel tot jouw zakelijk succes te maken. Laat het in het onderstaand commentaarveld, wie weet breng jij anderen weer op goede ideeën.

Auteur

Ferdinand Aukes
Ferdinand Aukes

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Artikel INZICHT – Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie

Artikel INZICHT: Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie Al (er)kennen en gebruiken we de kracht van non-verbale communicatie binnen NLP, voor trainer Ferdinand Aukes mogen we daar nog veel meer aandacht aan geven. In combinatie met paardencoaching bijvoorbeeld. Het grote voordeel? Het maakt lichaamstaal en het onbewuste heel snel helder….  Lees de rest van dit

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book