Teambuilding en teamontwikkeling: laat het team het organiseren

Teambuilding en teamontwikkeling: laat het team het organiseren

Teambuilding en teamontwikkeling zijn voor iedere organisatie van grote toegevoegde waarde. Een geoliede machine draagt krachtig bij aan de productiviteit, plezier in het werk en de uiteindelijke resultaten.

Maar, hoe zorg je ervoor dat je kunt bouwen aan een effectief team? Een van de handige tips is om het team zelf de activiteiten voor teamontwikkeling te laten organiseren. Op die manier maak je gebruik van het IKEA-effect, omdat de teamleden zelf ‘bouwen’ aan het team dat ze vormen.

Het IKEA-effect: meebouwen aan teambuilding

Samenwerking in een team ‘ontstaat’. Het is niet tastbaar wat er precies gaande is, maar we onderscheiden een goed samenwerkend team feilloos van een groep loshangend zand. Verschillende specialisten in een team worden pas echt van waarde wanneer ze goed samenwerken en voor elkaar door het vuur gaan.

Eén van de methoden om hieraan te werken is door teamleden zelf te laten bouwen aan de teambuilding. Binnen de psychologie staat dit bekend als het IKEA-effect. Zodra we ergens zelf aan ‘bouwen’ worden we daarmee een beetje ‘eigenaar’. Eigenaar van het idee of van het resultaat, afhankelijk van wat er moet gebeuren.

Tip: dat werkt ook tijdens (bedrijfs)feestjes. Vraag de genodigden of deelnemers iets mee te nemen, te helpen opbouwen of ideeën te verzinnen. Ze worden daarmee als het ware ambassadeurs van het feestje, waardoor ze een onbewuste drang voelen om het tot een succes te maken.

Teambuilding is vooral effectief als dit niet wordt opgelegd of opgedragen, maar als de teamleden daar zelf mee aan de slag gaan. Door zelf een geschikte cursus of training te selecteren en bijvoorbeeld zelf te bepalen wie er het best kunnen deelnemen. Effectieve teambuilding, om nader tot elkaar te komen.

teambuillding

Samenwerking door alle niveaus

Het is daarbij bijvoorbeeld belangrijk om alle niveaus binnen de organisatie te betrekken. De activiteiten voor teambuilding en teamontwikkeling worden vaak van bovenaf gekozen. Andere lagen in de organisatie volgen, maar hebben weinig inbreng. Juist door hen hierbij te betrekken ontstaat er vanaf het begin een betere samenwerking. Een goede basis voor het bouwen aan een team, omdat alle niveaus of lagen eigenaar worden van het idee. Het maakt de kans op een succesvolle samenwerking een stuk groter, bijvoorbeeld tijdens een teamtraining Spiegelen met paarden.

Teambuilding met paarden

Paarden zorgen voor een unieke spiegel voor het eigen gedrag. Bijvoorbeeld om sterke en zwakke punten bij de teamleden en binnen de samenwerking te ontdekken. Paarden geven precies aan wat ze ervaren en wat ze zien gebeuren, zodat er heel directe feedback ontstaat op het eigen gedrag.

Het is een effectieve methode voor teambuilding en teamontwikkeling. Maak de verschillende teamleden of niveaus binnen de organisatie eigenaar van het idee en zorg daarmee voor een effectieve training. En vragen over het spiegelen met paarden of de specifieke mogelijkheden? Neem contact op, we horen graag van je.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

mismatcher in je team

Hoe ga je om met een ‘mismatcher’ in je team?

Ben jij een mismatcher net als Omtzigt? Of heb je een ‘Pieter’ in je team? Er is momenteel veel ophef rondom Pieter Omtzigt. In de Tweede Kamer is het geen populaire politicus en hij wordt bepaald niet als oogappeltje van het kabinet gezien. Nee, Pieter is een echte mismatcher. Een mismatcher? Wat is dat? Het

Lees verder »

Klap jij ook wel eens dicht tijdens een gesprek?

Heb jij een vlotte babbel? Of knoop je niet zo makkelijk een gesprek aan? Hoe dan ook, het kan iedereen zo af en toe overkomen: je klapt dicht en staat met je mond vol tanden. Wat de oorzaak hier ook van is. Zo ook Pieter. Hij is accountmanager en bezoekt dagelijks klanten. Iemand die al jaren

Lees verder »
grens

Iemand gaat over mijn grens: wat nu?

Hallo, goedemorgen! Jij gaat óók over grenzen. ‘Pardon?’ Ja, we gaan allemaal over de grens van een ander zónder dit door te hebben. En ja, er wordt ook over jóuw grenzen gegaan. Dat proces begint al op jonge leeftijd. Wellicht herken je het in je omgeving. Leuk, zo’n baby’tje dat lief ligt te zijn. Je

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top