Ontdek waarom Martin effectief vragen stellen zo belangrijk vindt in zijn werk

Effectief vragen stellen, meer zelfvertrouwen en dromen waarmaken. Dat NLP een hele effectieve methode is om je persoonlijke ontwikkeling te boosten mogen wij continu ervaren. Wij hebben in de loop der jaren zoveel succes- en geluksverhalen gehoord van onze cursisten. Oud-deelnemers die na de NLP Practitioner een nieuw pad bewandelen, in hun kracht gaan staan, effectiever communiceren, doelen behalen en grip krijgen op hun emoties. Dit zijn de verhalen waar we enorm trots op zijn en die we graag vertellen.

Het zijn verhalen over dromen, geluk, veerkracht, zelfreflectie en verbondenheid. Eén van die verhalen gaat over Martin, hij leerde met NLP-gesprekstechnieken effectief vragen stellen in zijn werk als fysiotherapeut. Het resultaat? Iemand wordt zelf aan het denken gezet over zijn/haar eigen onderliggende patronen, die zodoende veranderd kunnen worden.

effectief vragen stellen
Effectief vragen stellen met behulp van NLP

Martin den Dungen is fysiotherapeut en helpt andere mensen al 35 jaar bij uiteenlopende klachten. Hij gelooft erin dat lichaam, geest en ziel met elkaar in verbinding staan. Als één van de drie uit balans is heeft dat effect op de andere twee. Heb je nek- en schouderklachten? Dan kan dit volgens hem zomaar een mentale oorzaak hebben. Maar hoe kom je hier achter? Een groot deel van Martin’s werk is vragen stellen. De juiste vragen. Zodat je de juiste oorzaak kan vinden. Door NLP leerde hij effectief vragen stellen. Hierover vertelt hij graag meer. Dus vandaag draaien de rollen om en stellen wij de vragen.

Waarom is effectief vragen stellen waardevol?

‘Fysiotherapie draait nog vaak om ‘pappen en nathouden’, zoals ik het zelf noem. Men verhelpt de symptomen, maar kijkt niet naar de oorzaak van het onderliggende probleem. Dat protocollair werken werkt niet voor mij. Nee, ik geloof in de driehoeksverhouding ziel, geest en lichaam en hoe deze onderling met elkaar in verbinding staan. Vanuit dat perspectief vind ik het belangrijk om bewustwording te creëren over waarom iemand een bepaalde klacht heeft. Waar kom dit vandaan? Een vraag die vrijwel nooit direct te beantwoorden is door patiënten. Maar ook niet door mij. En dus moet je op onderzoek gaan.

Wat zou het met je doen als je zelf weer de regie over je leven hebt? Dat is zo’n vraag waardoor iemand vaak mooie inzichten krijgt.

Professioneel vragensteller

Ik vind het belangrijk om iemand te coachen in dit proces. En vragen te stellen. Moeilijke vragen soms, maar vooral de juiste vragen. Een professioneel vragensteller. Dat ben ik sindsdien ik de NLP Practitioner heb gevolgd. NLP gaat voor mij namelijk vooral over de manier van vragen stellen en de mate waarin dit effectief is. Als je een vraag stelt krijg je een antwoord, met andere woorden een bepaalde uitkomst (ook wel outcome genoemd). Stel je een andere vraag, krijg je een andere uitkomst. En door de juiste vragen te stellen, krijg je een uitkomst  waardoor iemand zich opeens heel bewust wordt van zijn/haar patronen. Die kan men vervolgens  aanpakken en veranderen.

Regie over je leven

Ik volg nog steeds de stappen die ik geleerd heb tijdens de NLP Practitioner, alhoewel ik daar inmiddels wel meer mijn eigen invulling aan geef. Wat zou het met je doen als je zelf weer de regie over je leven hebt? En niet langer slachtoffer bent van je situatie? Dat is zo’n vraag. Het is ook een inzicht dat je niet in één dag krijgt, maar een bewustwording waar soms een heel traject voor nodig is. Een traject met vaak mooie inzichten door simpelweg te juiste vragen te stellen.

De eerste keer dat ik NLP op deze manier bewust toepaste in mijn werk herinner ik me nog heel goed. Ik moest destijds een patiënt met nek- en schouderklachten overnemen van een collega en ik ging haar heel bewust vragen stellen, zodat zij zelf aan het denken werd gezet over onderliggende problematieken. We hebben daarna veel gesproken over onderwerpen als zelfliefde, waardoor ze zich bewust werd van haar eigen patronen hierin. Dit is zo’n twee jaar geleden en ik heb haar sindsdien niet weer terug gezien in de praktijk. Heel intrigerend.’

Wil jij ook effectief vragen stellen in je werk of privé?

>> Meld je dan aan voor een gratis proefles NLP of download ons gratis e-book ‘Effectiever communiceren’

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »
ben jij een controlfreak, beheerst anderen, in control willen zijn.

Ben jij een controlfreak? 7 tips om los te laten

Ben jij een controlfreak?  7 tips om los te laten. Als je een controlfreak bent kan het best zo zijn dat je regelmatig op je teentjes loopt. En de grens van je kunnen is bereikt. Althans dat denk je. Een control freak zorgt er namelijk voor dat alles geregeld is en aan alles is gedacht.

Lees verder »
Salsa inspiratie

Inspiratie met Salsa

Let’s swing and do the Salsa voor inspiratie Waar anderen dit weekend naar Het Formule 1 zaten te kijken hoe Max Verstappen het deed, daar zaten wij heerlijk op het terras in Wijk bij Duurstede genietend van Blues in Wijk. Onder het genot van een biertje en wijntje met kennissen en vrienden op het terras

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book