Wil jij ook leren leven zonder angst? Dat kan!

Angst kan een goede raadgever zijn, maar ook een slechte. Wanneer angst jou weerhoudt van het leven te genieten of het verrichten van je werk, dan moet je er wat aan doen.

Maar hoe?

Door het op verantwoorde wijze onder ogen te zien. Wil je weten hoe je dat leven zonder angst moet doen?

Ik geef je een voorbeeld uit een training die ik gaf aan een groep High Young Potentials, jonge mensen met potentie om de top van het bedrijfsleven te bereiken. Ik gaf hen een training van een paar dagen. Eén van die onderdelen was een sessie van mijn trainingsmethode Spiegelen met Paarden.

Doodsbang voor paarden

Eén van hen was overduidelijk en zei: ‘Geef mij maar een vervangende opdracht, ik ben doodsbang voor paarden. Ik ben als jongen een keer in een paardenbox gevallen en een paard ging per ongeluk op mijn schouder staan waardoor ik maanden heb moeten revalideren’. ‘Goed dat je dit aangeeft’, zei ik. ‘Ik zal er rekening mee houden en niet over jouw grens heen gaan.’

‘Toch wil ik graag dat je er bij bent, al is het alleen maar langs de zijlijn om te zien hoe zo’n sessie er bij de anderen aan toe gaat. Kijk met je team mee, kijk en luister mee met de evaluaties, ook daar kun je van leren.’

Ondanks angst toch op afstand mee gedaan

Hij deed mee en bleef telkens keurig op afstand. Hij zorgde er voor dat hij telkens afgeschermd was voor mogelijke calamiteiten. Toch bleef hij nieuwsgierig kijken en luisteren, want de trainingssessies intrigeerden hem wel. Aan het einde van de training zei hij: ‘Ik vind het fascinerend om te zien wat het met iedereen doet’.

Hij wilde zelfs samen met mij ook wel de ring in stappen. In zijn eentje was teveel voor hem, samen was veilig genoeg. We liepen rustig naar het paard en ik legde mijn arm op het schouder van het dier. Hij deed dat ook en dat was zo’n grote overwinning voor hem, hij was tot tranen toe geroerd.

leven zonder angst

Het gaf hem zelfs zo’n goed gevoel dat hij aangaf ook wel weer eens met een paard in een box te willen staan. Als dat zou lukken zou hij pas écht van zijn trauma verlost kunnen raken. We zijn met zijn drieën naar de stal van het paard gelopen en hij heeft samen met het paard in de box gestaan. Dat gaf hem het vertrouwen in paarden weer terug.

Een maand later kreeg ik een brief van hem, waarin hij uitgebreid beschreef welk effect het op hem en zijn werk had gehad. Dat was bijzonder groot en ook bijzonder om te lezen. Hij schreef: ‘Ik was al manager, maar had af en toe wel moeite om met problemen en moeilijke situaties om te gaan. Die ging ik liever uit de weg, ik toonde risicomijdend gedrag. Ik heb gemerkt dat nu mijn angst voor paarden is verdwenen, ook mijn angst voor moeilijke situaties weg is’.

‘Nu ik deze angst heb overwonnen kan ik elk probleem aan’

‘Het voelt echt als een bevrijding, als een last die van mijn schouders is gevallen. Nu ik deze angst heb overwonnen sta ik meer open in het leven en in het werk en is geen uitdaging meer te groot. Nu kan ik elk probleem aan. Ik reageer niet meer uit angst in bepaalde situaties, maar denk meer vanuit de mogelijkheden om het op te lossen. Zelfs mijn collega’s hebben het aan mij gemerkt.’

‘Ik was eerst absoluut niet blij met jouw training met een paard, maar nu wel! Het is echt supergaaf wat het met me heeft gedaan. Ik ben van mijn angst verlost en dat is echt heerlijk.’

Zo zie je maar wat het met je doet als je je angst onder ogen durft te zien en er mee om durft te gaan. Het kan bevrijdend werken. En wat is het heerlijk om bevrijd van je angsten te zijn.

Heb jij hier ook ervaring mee? Heb je je angst weten op te lossen, je er van bevrijd of wil het je nog steeds niet lukken? Deel het met me. Want niet alleen ik vind het interessant en leerzaam, ook andere lezers van mijn blog kunnen er baat bij hebben in hun weg naar een leven zonder angst.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

weerbaarheid, angst

5 essentiële stappen om je weerbaarheid te vergroten

Jouw weerbaarheid vergroten? Veerkracht betekent niet dat je een doetje bent, maar dat je op een gezonde manier voor jezelf opkomt en je eigen behoeften begrijpt. Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om je duidelijk uit te drukken en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Stressfactoren In onze huidige wereld is

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »
welke NLP opleiding kiezen

Welke NLP opleiding kiezen?

Welke NLP-opleiding kiezen, drie eenvoudige stappen Welke nlp opleiding kiezen Ferdinand? Wordt mij vaak gevraagd. Dan stel ik graag een wedervraag; Wat wil je leren en waarvoor wil je het gebruiken? Stap 1: waarvoor wil je het gebruiken? : Voor werk om makkelijker een gesprek aan te gaan en beter aan te sluiten bij de

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book