Chinese boer en het relativeren van ieder probleem

Een Chinese boer had twee prachtige paarden waar hij goed voor zorgde en waar hij veel van hield. De paarden leverden hem geld op doordat hij ze werk liet doen voor anderen. Op die manier voorzag hij in zijn levensonderhoud en in dat van zijn familie.

Op een dag liepen zijn paarden weg. Zomaar verdwenen. Iedereen in het dorp kwam naar de boer en leefde mee. “Wat erg voor je”, “Wat een drama” ,”Je zult wel balen”.

Maar de Chinese boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is. De toekomst zal het leren”.

Na een week kwamen de twee paarden weer terug bij de boer en ze hadden vijf wilde paarden meegenomen uit de bergen. De dorpelingen waren erg blij voor de boer en feliciteerden hem met dit geluk.

Chinese boer relativeert

De boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is, de tijd zal het leren”.

Twee dagen later ging de zoon van de Chinese boer de wilde paarden temmen. Toen hij op het tweede paard zat, steigerde deze zo wild, dat de zoon van het paard viel en beide benen brak. Weer kwamen de dorpelingen langs om mee te leven met de boer. Ze vonden het verschrikkelijk wat er met zijn zoon was gebeurd.

De boer zei “Ach, ik weet of het verschrikkelijk is. De toekomst zal het leren”.

Twee weken later kwam China in oorlog en werden alle jonge mannen opgeroepen om in het leger te komen. Ook in het dorp van de boer kwamen de soldaten langs om de jongens op te halen.

Toen ze bij de boer kwamen en zagen dat zijn zoon twee benen had gebroken, lieten ze de zoon thuis bij de boer. De dorpelingen waren weer helemaal blij voor de boer.

Maar de boer zei alleen “Ik weet niet of het goed of slecht is.”

Herkaderen van een probleem

Wilde paarden bezitten is iets positiefs. Totdat het beschouwd wordt in de context van de gebroken benen. Dan is het negatief. Vervolgens is het weer positief in de context dat je moet gaan dienen in het leger.

Zoals de wijsheid van de Chinese boer: Het is maar vanuit welke context je het bekijkt.

De betekenis van welk gebeurtenis dan ook, hangt af van het kader waarin we de gebeurtenis  bekijken. Zodra we het kader veranderen verandert de betekenis. Als de betekenis verandert veranderd ook de reactie en het gedrag.

In de NLP opleiding leer je om ieder probleem te herkaderen.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

liever assertiever

Ben jij liever assertiever? 7 praktische tips

Word je liever assertiever? Zijn andere mensen assertiever dan dat jij bent? Vraag jij je weleens af, hoe word ik assertiever? En is assertiviteit aan te leren? Zomaar een aantal vragen die jij wellicht hebt over assertiviteit. En om maar met het goede nieuws te beginnen: jij kunt ook assertiever worden, ondanks dat je misschien

Lees verder »
Erna maakt haar droom waar na NLP

Ontdek hoe Erna haar droom realiseerde met NLP

Met NLP je droom waarmaken, meer zelfvertrouwen krijgen, grip krijgen op je emoties en effectiever communiceren met je omgeving. Hoe mooi is dat! Dat NLP een hele effectieve methode is om je persoonlijke ontwikkeling te boosten mogen wij continu ervaren. Wij hebben in de loop der jaren zoveel succes- en geluksverhalen gehoord van onze cursisten.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book