Houdt angst je tegen? Laat het los!

Als je je door je angsten laat regeren, kun je je nooit ontwikkelen.

Soms is angst wel nodig, om roekeloos gedrag tegen te gaan. Maar je kunt ook overdrijven. Wil jij af van je overdreven angsten? Lees dit blog, ik zal je daarbij helpen.

Ons brein heeft het af en toe nodig om alert te zijn. Bij gladheid op de snelweg, als je met je handen vol spullen een trap af loopt of bijvoorbeeld als je een zakelijke transactie aangaat. Maar als die alertheid jou in zijn macht heeft, waardoor je overdreven alert reageert of overdreven last krijgt van een angst, dan houdt het je tegen en maak je verkeerde keuzes.

Angst is als een ballon die je onder water wilt houden

Ik vergelijk angst vaak met een ballon. Een ballon die je wilt controleren door hem onder water te houden. Dat kost je energie, net zoals het je energie kost de angst onder controle en in bedwang te houden. Wij mensen drukken onze angsten en emoties ook graag onder de oppervlakte, oftewel onder water.

De ballon onder water houden, kost je energie. En des te verder je deze weg wilt drukken, des te meer tegendruk er komt en des te meer moeite het je kost de ballon tegen te houden. De emoties willen eruit. Je zult merken dat, zodra je die ballon loslaat, deze heftig uit het water omhoog komt. Dat is uiteraard even schrikken. Zo is het ook met jouw emoties, die spatten dan omhoog.

Verlos jezelf van die angstige spanning

Hoe snel je jezelf kunt verlossen van die spanning – van die ballon – is afhankelijk van jouw vermogen om deze los te laten. Een goede gesprekspartner, een goede coach, helpt jou daarbij. Lukt het je niet die emoties los te laten, dan kun je er erg lang last van houden. Goed leren loslaten is van essentieel belang. Anders kun je geen veranderingstraject in gaan.

Oefeningen toegespitst op je persoonlijke situatie

Daar zijn verschillende oefeningen voor. Welke  je inzet, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en psychische en lichamelijke omstandigheden. Enkele eenvoudige tips daarover zijn bijvoorbeeld:

Even rustig vijf minuten in stilte gaan zitten. Meditatie is een uitstekende manier, maar dat moet je eerst nog wel even leren. Sommige mensen hebben baat bij een paar minuten douchen. Anderen gaan hardlopen om het hoofd leeg te maken.

Als coach pas ik de oefeningen altijd aan op de persoon, op maat gesneden dus. Ik geef je daarbij ook een mindset mee, want dat is ook erg belangrijk. Met de juiste mindset ben je al een heel eind!

Het is zo heerlijk als je verlost van de spanning om je angsten te onderdrukken. Dan hoef je geen energie meer te spenderen aan het onderdrukken ervan. Die energie kun je weer besteden aan je leven, aan jezelf in het nu en in de toekomst. Aan de mooie dingen van het leven. En – niet te vergeten – aan de mensen in je omgeving natuurlijk. Want als je denkt dat je alleen jij last hebt van jouw angsten, dan heb je het mis. Ook jouw omgeving heeft er last van.

 Doe het ook voor de anderen in jou omgeving

De mensen in je omgeving zullen het aan je merken wanneer je jouw pijnlijke emoties hebt verwerkt. Je zult toegankelijker, opener en blijer zijn dan voorheen. Je kunt je energie nu aan andere, leukere zaken besteden. Bovendien ben je zelf relaxter omdat de spanning uit de lucht, uit het water, uit je armen, je lijf en je leven, is verdwenen.

Dan beheerst de angst je leven niet meer en kun je ‘je talenten leven’. Dan kun je je richten op die dingen waar je verder mee komt en waar je blij van wordt. Druk je angsten niet meer onder water, maar laat ze los. Durf je angsten en emoties te uiten. Echt waar, het lucht op!

Maar je moet het wel zelf doen, wees je daar bewust van. Je moet er zelf mee aan de slag gaan. Ga in gesprek met je omgeving, met een coach. Anders blijf je er mee zitten en kan het je erg lang vasthouden.

Spreek openlijk over emoties, ook in werksituaties

Dus hoe langer je wacht, des te heftiger barst de ballon. Barst de bom. Dat geldt in persoonlijk opzicht en ook in zakelijk opzicht. Als je in jouw bedrijf zorgt voor openheid en in gesprek bent en blijft met iedereen, dan zullen er geen ballonnetjes en bommetjes ontstaan. Steek je je kop in het zand, dan zal er te zijner tijd vanzelf een bom ontstaan. Spreek dus open over alles. Stimuleer dat ook bij andere mensen in je bedrijf.

Elke heftige positieve of negatieve emotie leidt tot heftig positief of negatief gedrag. Mensen doen gekke dingen als ze niet goed met hun angsten leren omgaan. Wees daar alert op. Het zijn echt geen enkelingen, dat gaat best om grote aantallen.

Laat openheid jou kracht zijn

Dus laat die angst jou niet de baas zijn. Wees zelf de baas over jouw eigen leven, over jouw eigen werk, over jouw eigen bedrijf. Laat openheid jouw kracht zijn!

Vriendelijke groet,

Ferdinand Aukes

p.s.: Ik kan je helpen je angst te overwinnen. Of blijf je er liever mee rond lopen?

p.p.s.: Wil je echt het heft weer in eigen handen? volg dan nu de NLP Practitioner opleiding en krijg grip op je eigen leven.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

waarden en criteria, InnerQi

3 tips over het ontdekken van je waarden en criteria.

Hoe ontdek je welke waarden en criteria voor jou belangrijk zijn? In ons leven worden waarden en criteria vaak als vanzelfsprekend beschouwd of gewoon over het hoofd gezien. We gaan ervan uit dat we weten wat belangrijk voor ons is, maar kun je negen waarden noemen die er voor jou echt toe doen? Criteria bieden

Lees verder »
Emoties, Burn-out

Worden jouw emoties je soms teveel?

Lisa barste in huilen uit. Ze had last van haar emoties. Welke emoties precies kon ze mij niet vertellen. Maar ik moest maar wat zeggen of de tranen rolden over haar wangen. Dit gebeurde dagelijks in allerlei situaties. Het functioneren op het werk ging stroef. Lisa voelde dat ze aan alle kanten geblokkeerd werd in

Lees verder »
Zelfvertrouwen, InnerQi, lach om jezelf, zelfspot

Zelfvertrouwen superboosten met 21 tips

Zelfvertrouwen superboosten met 21 tips Wil je meer zelfvertrouwen opbouwen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met twijfel en angst, maar er zijn manieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Hier zijn 21 tips om je te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en meer kansen te grijpen.  Accepteer jezelf zoals je bent. Een

Lees verder »

Reageer

1 gedachte over “Houdt angst je tegen? Laat het los!”

  1. Goed geschreven stuk en ook zo herkenbaar. Op dit moment wordt ik geleid door angst vanwege een vervelende gebeurtenis en ook overspannen. Maar we blijven lachen komt allemaal goed 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book