Beter luisteren dankzij een cursus NLP: luister met een leeg hoofd I InnerQi Beter luisteren dankzij een cursus NLP: luister met een leeg hoofd - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.

Beter luisteren dankzij een cursus NLP: luister met een leeg hoofd

Luisteren is een belangrijke kwaliteit. Die ons ver kan brengen, mits we er echt aandacht voor hebben en ons best voor doen. Luisteren is moeilijker dan veel mensen denken, vooral om dat te doen met een leeg hoofd.

Met een leeg hoofd, om te voorkomen dat we meteen oordelen over wat we horen. Want, horen is iets heel anders dan luisteren. We moeten ons best doen om aandacht te hebben voor de ander, terwijl we onze eigen oordelen even opzij zetten en voorkomen dat we daar vanuit meteen reageren.

Luisteren naar wat de ander zegt

Goed luisteren begint met aandacht voor wat de ander zegt. Door mee te gaan in de gedachten die de ander heeft en de keuzes die hij of zij maakt. Om ons te verplaatsen in de ander en die goed te kunnen begrijpen.

Goed luisteren vraagt om een belangrijke mate aan inlevingsvermogen in de ander. En om een belangrijk vermogen om goed te begrijpen wie we zelf zijn en hoe we ons gedragen. Vandaar ook dat een cursus NLP daar uitstekend bij kan helpen. We worden ons op die manier bewust van wie we zijn en wat we doen, zodat we vanuit daar de mogelijkheid hebben om naar de ander te luisteren.

Zodra we dat onder de knie hebben is het de kunst om te gaan luisteren zonder oordeel. Dus met de aandacht voor het verhaal van de ander, maar dan zonder daar meteen wat van te ‘vinden’. Om de ander niet af te kappen of daar meteen op in te gaan. En om er zelf voor te zorgen dat we ons kunnen openstellen voor nieuwe ideeën en andere inzichten.

Zonder oordeel luisteren

Het luisteren met een leeg hoofd zorgt ervoor dat we dat doen zonder een oordeel te vellen. Om er daarmee voor te zorgen dat we luisteren en de ander de kans bieden om ons daadwerkelijk iets te vertellen. Waarmee we onze eigen wereld rijker kunnen maken, gewoon door ons open te stellen voor wat de ander te vertellen heeft.

Let op: luisteren met een leeg hoofd is iets anders dan naïef aanhoren wat de ander vindt of vertelt. Denk er goed over na, maar niet nadat je het met een leeg hoofd binnen hebt laten komen.

Luisteren

Een leeg hoofd: cursus NLP

Wil je zelf beter leren luisteren met een leeg hoofd? Dan is de cursus NLP wellicht een goede keuze voor je. Daarmee zorg je ervoor dat je op een andere manier leert luisteren. Om de ander netjes uit te laten spreken, daar niet meteen een oordeel over te vellen en daar bovendien je eigen wereld mee te kunnen verrijken. Een win-win-win situatie dankzij de cursus NLP die je kunt volgen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.