Deze 5 verborgen signalen geven we allemaal: hoeveel herken jij er?

Onze communicatie is grotendeels non-verbaal. We praten wat af, zowel zakelijk als privé. Toch vertellen we veel meer met ons lichaam. Zoals met onze handen, onze ogen of onze complete lichaamstaal. Non-verbale communicatie die goed duidelijk wordt tijdens Meesterschap in Communicatie, waardoor dit waardevolle inzichten voor je kan opleveren. We zetten een aantal van de verborgen signalen die we allemaal afgeven via lichaamstaal op een rij. En zijn benieuwd hoeveel jij er bij jezelf (h)erkent.

De hand schudden is pure wetenschap

De hand schudden is een gebruikelijke eerste zet, zodra je iemand ontmoet. Hoe je dat doet vertelt echter al heel veel over je intenties en in de manier waarop jullie met elkaar om zullen gaan. Zoals je een eerste indruk maar één keer kunt maken is ook de eerste handdruk van groot belang op bijvoorbeeld de onderlinge machtsverhouding.

Benieuwd hoe dat zit? Je kunt een dominante hand geven door de boventoon te voeren. Letterlijk in dit geval. Draai je duim iets naar links en je pink naar rechts, op het moment dat je een hand geeft. Je hand wijst op die manier naar beneden, zodat de ander hier onder zal gaan om je de hand te schudden. Jij voert op dat moment de boventoon, waarmee je het verborgen signaal geeft dat je graag de leiding wilt nemen.

Tip: geeft iemand anders je een dominante hand? Leg je andere hand dan bovenop de handdruk, zodat je toch weer de boventoon kunt voeren.

Let de volgende keer op hoe je de handdruk geeft of hoe anderen dat doen. Je ontdekt op die manier meteen een van de verborgen signalen. Het is een van de zaken die tijdens Meesterschap in Communicatie aan bod kan komen, omdat het gaat over de mate waarin je dominantie uit straalt met je gedrag.

Het gebruik van onze ogen

Op een vergelijkbare manier verraden we ook veel van wat we vinden of graag willen met onze ogen. Net als wat we doen. Denken we bijvoorbeeld na om iets uit ons geheugen te halen? Grote kans dat je met je ogen omhoog beweegt. Zo zie je aan de ander dat hij of zij aan het nadenken is. Of kun je er zelf voor zorgen dat je het kunt laten lijken alsof je iets uit je geheugen op haalt.

En ben je emotioneel overstuur? Dan heb je meer de neiging om omlaag en naar links te kijken. De stand van onze ogen geeft daarmee een verborgen signaal over wat we voelen of vinden. Tijdens het spiegelen met paarden weten zij die signalen moeiteloos op te pikken en reageren ze daar heel direct op. Je krijgt daarmee als het ware een spiegel voorgehouden, zoals mensen die elkaar veel moeilijker kunnen tonen. De ander registreert namelijk wel de stand van jouw ogen en verwerkt dat onbewust, maar heeft daardoor moeite om het te benoemen.

Liegen met lichaamstaal

En liegt de ander tegen jou? Dan is de kans groot dat je dit kunt zien aan de lichaamstaal die hij of zij gebruikt. Bij mensen onderling valt het vaak wel op dat er ‘iets’ aan de hand is, maar kunnen we het opnieuw niet goed benoemen. Dankzij het spiegelen met paarden lukt dit wel. Zij reageren terughoudend op het moment dat je liegt, omdat ze de verborgen signalen oppikken en daar vervolgens ook naar handelen.

Zo weten we bijvoorbeeld dat iemand die liegt geen oogcontact zal zoeken, omdat dit te confronterend is. Bovendien kan iemand die liegt besluiten om zijn of haar handen minder te gebruiken. Of daarmee troostende gebaren te maken. Op die manier kunnen de handen als verborgen signalen verklappen dat er eigenlijk iets aan de hand is. Dus streelt iemand zich over het achterhoofd of wrijft iemand heel duidelijk in de handen? Dat zijn belangrijke troostende gebaren, die verborgen signalen kunnen zijn van het feit dat iemand niet helemaal eerlijk is over wat er verteld wordt.

Verborgen signalen die sympathie verraden

En ben je aan de andere kant benieuwd of iemand je aantrekkelijk of sympathiek vindt? Ook daarvoor kun je een aantal verborgen signalen oppikken. Zoals dat ook lukt tijdens het spiegelen met paarden, omdat ze in dat geval toenadering tot je zullen zoeken.

Het lichaam reageert op de mate waarin we iemand aantrekkelijk vinden. De pupillen worden groter, want we willen graag naar diegene kijken. Bovendien is de kans groot dat we met onze voeten naar de persoon gaan staan, in plaats van dat we wegdraaien om weer te vertrekken. En de kans is groot dat de ander dezelfde houding als jij aan zal nemen. Ga dus een tijdje met je armen over elkaar staan of neem een andere houding aan. Doet de ander je daar na een paar minuten in na? Dan kun je er vanuit gaan dat de ander je wel ziet zitten of in ieder geval sympathiek vindt.

Actieve of passieve houding

Tenslotte kun je in gesprek gaan door middel van een actieve of een passieve houding. Om twee verschillende doelen te bereiken. Door voorover (aan tafel) te gaan zitten neem je een duidelijk actieve houding aan. Je laat daarmee onbewust zien dat je van plan bent om het woord te nemen en uit te leggen wat je vindt of bedoelt.

Door je lichaamstaal iemand uitnodigen om meer te vertellen

Wil je de ander graag aan het woord laten? Dan is het de moeite waard om juist een beetje achterover te leunen. Je zendt op die manier verborgen signalen uit, om de ander te verleiden tot het gedrag dat je graag wilt zien.

Jouw verborgen signalen ontdekken: kom naar de gratis proefles NLP. Binnen NLP gaan we dieper in op lichaamstaal en de non-verbale signalen.

Benieuwd naar al jouw verborgen signalen en hoe je daar privé of in een zakelijke omgeving goed gebruik van kunt maken? Tijdens de training meesterschap in communicatie zorgen we voor meer bewustzijn en geven we handige tips in het gebruik van lichaamstaal en om hier gebruik van te maken.

Klik op de link voor meer informatie

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book