Eng!! een compliment - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.

Eng!! een compliment

Geef eens een compliment en ontvang ze

Geregeld werk ik in mijn trainingen met het geven van complimenten. Je bent je vaak niet  bewust dat je complimenten krijgt. Sommige mensen denken dat ze helemaal nooit complimenten krijgen. Jammer… Ik geloof in het feit dat iedereen een compliment nodig heeft. Om te groeien, om zelfvertrouwen op te bouwen, om te weten waar je goed in bent en misschien om te weten dat je ook een goed mens bent.

Complimenten ontvangen is moeilijk

Ook gisteren gaf ik weer een training waar complimenten aan bod kwamen. Geven gaat gemakkelijker dan ontvangen hoor ik vaak. Hoezo? Zul je denken. Ontvangen is lastig. ‘Het is toch normaal dat ik behulpzaam ben?’ Ja natuurlijk is dat normaal, maar daarom mag het toch ook gezegd worden?

Want waardering is belangrijk in ons leven. Het geeft ons een goed gevoel en daar krijgen we zelfvertrouwen van.

Waardering betekent voor jou dat je gewaardeerd wordt voor dat wat je doet. En om bijvoorbeeld je werk goed te doen, heb je reflectie nodig om te weten of je het goed doet. Er wordt immers ook wel gezegd wat je niet goed doet of wat beter kan. En natuurlijk is dat ook prima, want je wilt groeien, ontwikkelen en jezelf verbeteren in je werk. Maar ook daar horen complimenten bij. Zonder de complimenten zul je onzeker worden en wellicht zelfs gefrustreerd. En in het ergste geval word je zelfs negatief over je werk. Dit is voor jezelf natuurlijk afschuwelijk, maar ook voor je collega’s en het werk zelf is dit desastreus.

Maar ontvangen is dus lastig. Waarom? Waarom ontvang je ze gewoon niet? Begrijp je ook dat je de ander afwijst voor zijn compliment? Als je het compliment afwimpelt, zeg je eigenlijk tegen de ander: ‘nee het is onzin wat je zegt’ of ‘nou het valt wel mee hoor’. Hoe serieus neem je de ander dan? Hoe respectvol ben je dan ten opzichte van de ander die jou wil waarderen voor dat wat jij hebt gedaan? Geef jezelf de ruimte om een compliment te ontvangen.

Een compliment krijgen is één, maar een compliment echt ontvangen is dus twee. Het durven en kunnen ontvangen betekent namelijk dat er tevens iets aan zelfwaardering moet zijn. En als je zelfwaardering hebt, heb je wellicht ook zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen kan je juist weer helpen om je werk goed te doen. Dus ontvang ze ook echt.

Complimenten zijn fijn

Zelf vind ik het fijn als ik complimenten krijg. Het helpt mij om te weten waar mijn kwaliteiten liggen en waar mijn focus naar uit moet gaan. Datgene waar ik goed in ben, kan ik natuurlijk altijd verder ontwikkelen. Groeien, dat is wat je doet van complimenten. Zorg ervoor dat jij dus ook veel complimenten krijgt.

Ik hoop dat je veel complimenten krijgt omdat je

  • daardoor zelfvertrouwen opbouwt;
  • je persoonlijk bewust wordt waar je talenten en kwaliteiten liggen;
  • je daarmee kunt richten op dat waar je goed in bent.

Als je dus luistert en je bewust bent waar je complimenten voor krijgt, kun je voor jezelf bepalen of je het werk dat je doet ook echt leuk vindt en of het ook echt bij je past. Misschien kun je zelfs meer focus aanbrengen op bepaalde werkzaamheden waar je echt goed in bent. Hierdoor zul je nog meer gewaardeerd worden en zelfs als onmisbaar worden gezien.

En dat maakt je werk natuurlijk nog leuker.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

mismatcher in je team

Hoe ga je om met een ‘mismatcher’ in je team?

Ben jij een mismatcher net als Omtzigt? Of heb je een ‘Pieter’ in je team? Er is momenteel veel ophef rondom Pieter Omtzigt. In de Tweede Kamer is het geen populaire politicus en hij wordt bepaald niet als oogappeltje van het kabinet gezien. Nee, Pieter is een echte mismatcher. Een mismatcher? Wat is dat? Het

Lees verder »

Klap jij ook wel eens dicht tijdens een gesprek?

Heb jij een vlotte babbel? Of knoop je niet zo makkelijk een gesprek aan? Hoe dan ook, het kan iedereen zo af en toe overkomen: je klapt dicht en staat met je mond vol tanden. Wat de oorzaak hier ook van is. Zo ook Pieter. Hij is accountmanager en bezoekt dagelijks klanten. Iemand die al jaren

Lees verder »
grens

Iemand gaat over mijn grens: wat nu?

Hallo, goedemorgen! Jij gaat óók over grenzen. ‘Pardon?’ Ja, we gaan allemaal over de grens van een ander zónder dit door te hebben. En ja, er wordt ook over jóuw grenzen gegaan. Dat proces begint al op jonge leeftijd. Wellicht herken je het in je omgeving. Leuk, zo’n baby’tje dat lief ligt te zijn. Je

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top