Ik heb conflicten. Wat kan ik er aan doen?

Heb je met iedereen conflicten en ben je dat beu? Wil je wel eens weten wat je kunt veranderen om beter met je collega’s, vrienden en familieleden door één deur te kunnen? Om beter te kunnen samen werken en samen leven? Ik zal je een deel van de theorie vertellen en dat aan de hand van een praktijkvoorbeeld inzichtelijk maken. In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat het uiteraard deels aan de anderen ligt waar je conflicten mee hebt en (groten)deels aan jezelf. Het deel van het conflict dat bij jezelf ligt, is bij de één groter dan bij de ander, maar bij niemand is het verwaarloosbaar. Je hebt er zelf ook een rol in. Zowel in het veroorzaken als in het oplossen. We richten ons nu op het oplossen ervan en wellicht wel meer op het voorkomen ervan. Want ook bij conflicten geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Als je na het oplossen van het conflict weer gezamenlijk verder kunt werken en leven is dat uiteraard ook prima.

‘Misschien’ en ‘wellicht’

Ik begin met een voorbeeld uit de praktijk. Bij één van mijn trainingen Paard als Spiegel kreeg ik te maken met een gemeenteambtenaar. Tijdens de introductie vertelde hij dat hij op zijn werk regelmatig conflicten had met zijn collega’s. Daar wilde hij misschien wel wat aan doen en wellicht kon hij dat met deze training leren. Let op ‘misschien’ en ‘wellicht’.

Houding en conflicten

Hij was nog wat terughoudend, want die conflicten speelden al jaren en dat zou dan zeker in één training even opgelost kunnen worden? Dat bestond niet. Maar toch. Aan het eind van de training was hij er – mede dankzij het gedrag van het paard – achter gekomen dat een groot deel van de conflicten aan hem lag, aan zijn houding en manier van doen. Het paard spiegelde hem perfect in zijn houding en zo leerde hij naar zichzelf te kijken en werd hij zich van zichzelf bewust.

Dominant de ring in

Toen hij aan de beurt was om bij het paard in de ring te stappen, stapte hij er meteen dominant in. Het paard moest doen wat hij wilde. Het paard deed echter niet wat hij wilde, liet zich niet door hem sturen. De frictie tussen hen was enorm. De afstand was behalve zichtbaar ook duidelijk voelbaar.

Terwijl ze daar stonden, zei ik tegen de man: ‘Als jullie beiden in jullie positie blijven, gebeurt er niets en kom je in conflict. Als je nu eens met het paard mee zou bewegen, wat zou er dan gebeuren?’ ‘Maar dan ben ik toch een loser?’, zei de man. ‘Dan doe ik water bij de wijn en wie zegt dat het resultaat dan beter is?’

‘Doe het nou maar. Wat heb je te verliezen? Kom maar in beweging en loop eens tien rondjes om het paard’, zei ik tegen hem. De man deed het en nam in zijn rondjes steeds iets meer afstand van het paard. En langzaam maar zeker…. ging het paard met hem mee. Zo gaat het op je werk ook. Als je met je collega’s in beweging komt en relaxed, objectief, sociaal en menselijk met oog voor de ander in gesprek gaat en blijft, dan gaan jouw collega’s jouw kennis en ervaring wel opmerken.

Als ze jouw kennis en ervaring opmerken, dan komen ze vanzelf wel naar jou toe als ze iets willen weten en gebruik willen maken van jouw kennis en expertise. Het gevolg daarvan is dat jij hen niet meer hoeft te duwen of aan hen te trekken om jouw zin door te drijven.

Loslaten en ruimte geven

Hij vertelde me later dat hij het is gaan testen en dat het heeft geholpen. Naderhand heb ik nog drie persoonlijke coaching sessies met hem gedaan en hij vertelde: ‘Het is fascinerend wat er is gebeurd. Ik moest dus iets loslaten en mijn eigen mening niet meteen opdringen maar het even parkeren. Anders voelen mensen zich in een hoekje geduwd en gaan ze terugslaan. Wat ik vooral moest doen was hen ruimte geven en er voor hen zijn wanneer dat nodig was.’

Hij zei: ‘Ik heb gemerkt dat het altijd werkt. Als je je betrokkenheid maar naar elkaar uitspreekt en aangeeft dat je samen werkt aan de beste oplossing.’

In beweging komen en in gesprek gaan

Zo kun je dus conflicten met collega’s op je werk voorkomen of genezen. Door oprecht met elkaar te leren samenwerken. Niet op je eigen eiland in je eigen waarheid blijven zitten, maar in gesprek gaan met elkaar, op een open en eerlijke manier. Uiteraard geldt zoiets ook voor conflicten binnen gezinnen, families en vriendschappelijke relaties, hoe moeilijk dat wellicht aanvankelijk ook lijkt.

Kom in beweging, ga met elkaar in gesprek en je zult zien dat het werkt. Heb je hier vragen over of wil je jouw ervaringen op dit gebied delen met anderen? Laat dan een reactie achter op dit blog zodat anderen wellicht ook van jou kunnen leren en dat mag zowel van jouw falen als van jouw succes zijn.

Wil je een training conflicthantering volgen? Of maak een vrijblijvende afspraak.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »
paardencoaching, coach, Ferdinand Aukes

‘Coaching is iets voor mijn vrouw’, zei hij

Onlangs kreeg ik een boeking binnen van een klant die een coaching sessie met paarden aan haar man cadeau gaf. Een week later stonden ze op de stoep. Het eerste wat Koos na de begroeting zei: Koos: ‘Euh… Coaching met paarden is iets voor mijn vrouw, maar ja ik heb het cadeau gekregen dus ik

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book