Onlangs kreeg ik een boeking binnen van een klant die een coaching sessie met paarden aan haar man cadeau gaf. Een week later stonden ze op de stoep. Het eerste wat Koos na de begroeting zei: Koos: ‘Euh… Coaching met paarden is iets voor mijn vrouw, maar ja ik heb het cadeau gekregen dus ik mag het niet weigeren. Eerlijk gezegd heb ik hier niet zoveel vertrouwen in, Ferdinand’
Coaching en mannen
Een veel gehoorde opmerking van mannen, maar na een aantal jaren als coach weet ik dat mannen de sessie moeten ervaren om erachter te komen wat het inhoudt. Voor mij als coach zijn dit de mooiste uitdagingen om zulke klanten mee te nemen in het coachingsproces.
‘Prima.’ antwoordde ik. ‘Laten we dan maar direct kijken waarom zij vindt dat je het nodig hebt…’
Koos: ‘Oh ja, dat is het natuurlijk. Ik ben directeur van een technisch bedrijf en met een van mijn medewerkers en mij loopt het niet bepaald soepel. Indien ik iets wil van hem dan lijkt het alsof hij in zijn weerstand schiet. Hij negeert mij en doet dingen precies anders dan dat ik wil. Ik word er werkelijk gek van. Maar hem ontslaan wil ik ook niet, het is mijn eerste technische man met ontzettend veel kennis wat essentieel en waardevol is voor mijn organisatie.’
Overtuigen werkt niet
Koos: ‘Maar ja, denk je dat het paard me hier iets in kan vertellen?’ vroeg hij schuchter. Zonder hem te willen overtuigen, zei ik: ‘Geen idee, we gaan het zien.’
Ik geloof er niet in om iemand te overtuigen door te zeggen dat iets werkt. Ik laat mensen het liever ervaren. Dus ik bracht een paard in een afgezette cirkel waar het dier lekker in kon rondlopen. Vervolgens liet ik het paard wat rondjes rennen zodat hij even zijn benen kon strekken omdat het paard juist de hele nacht op stal had gestaan.
Nadat ik dit had gedaan zei ik tegen Koos, nu mag jij eens contact maken met dit paard. Dus hij liep de cirkel in waar het paard in stond. Acuut draaide het paard zijn kont naar hem toe. Hoe hij het paard ook benaderde het paard ging continu meebewegen om zijn kont te tonen.
‘Het lijkt mijn medewerker wel, die negeert mij ook het liefst!’
‘En hoe voelt dat?’ vroeg ik aan hem.
‘Behoorlijk kl*te!’ zei hij.
‘Wat zou je willen?’ vroeg ik.
Koos: ‘Dat ik contact kan maken met het paard.’
‘Dan moet je ander gedrag vertonen en daarbij je non-verbale signalen aanpassen.’ vertelde ik hem.
‘Hoezo?’ vroeg hij.
Non-verbale communicatie
“Dat zal ik je uitleggen. Veel van onze communicatie is non-verbaal. We zien daar veel van terug in ons gedrag. Je houding en je bewegingen stralen niet uit dat je echt contact wil. De bewegingen die je maakt komen op mij afwachtend en twijfelachtig over. Er zit geen duidelijkheid in. Zowel mens als dier voelt dat. Daardoor kunnen ze een loopje met je nemen en zelf bepalen hoe ze op je reageren. En als jouw gedrag hen niet aanstaat zullen ze dat laten merken door hun non-verbale communicatie zoals het paard jou nu zijn kont te laten zien”.
Hij protesteerde nog een beetje, maar besefte maar al te goed dat hij dit herkende bij bepaalde mensen.
Ik: ‘Dus nogmaals mijn vraag: Wat zou je nu willen?’
Koos: ‘Dat ik contact met het paard kan krijgen zonder dat het dier weerstand vertoond en hem laten doen wat ik wil.’
Een heldere boodschap in leiderschap*.
Ik: ‘Dat betekent dat jij je bewegingen en fysiologie aan mag passen. Krachtig lopen, rechte houding, buikademhaling en van daaruit zal er iets in je mind gebeuren dat je voelt dat je duidelijk bent.’
Met die houding liep hij naar het paard en je gelooft het of niet, maar het paard kwam in beweging en begon rondjes om hem heen te lopen. En door zijn krachtige houding bleef het paard in actie.
Koos: ‘Wauw, dit is gaaf! Ik moet dus gewoon duidelijker overkomen in wat ik wil. Niet aan mezelf twijfelen en krachtiger in mijn houding zijn en dat ook communiceren.’
Ik: ‘Klopt helemaal.’
Koos: ‘Nooit geweten dat een paard aan coaching kon doen.’
Meer weten over persoonlijk leiderschap? Klik hier
Effect van coaching
Twee dagen later kreeg ik een appje van zijn vrouw. Ze bedankte me, want ze had gemerkt dat hij nu al direct stappen had ondernomen om de situatie met zijn collega aan te pakken. Hij was helemaal enthousiast. Toch mooi dat deze directeur zelf heeft ervaren hoe een paard hem heeft kunnen helpen en dat ik hem niet hoefde te overtuigen dat coaching werkt.
Bezoek gratis onze Paardencoaching informatie avond.
Wil je ook eens ervaren hoe het is om je te laten coachen? Wil je graag meer weten over jezelf en over paarden, maar weet je niet goed hoe?
Dan is de Paardencoaching informatie avond precies wat je zoekt. Leer stap voor stap hoe je kunt spiegelen en ga aan de slag met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Onze informatie avonden zijn geheel gratis.
Begin 2019 direct goed en schrijf je direct in. De data zijn opgenomen in onze agenda.
Submit your review | |
1 2 3 4 5 | |
Submit Cancel |