Heb jij Gilamonsters in jouw team?

Janita werkt bij de knalgele supermarktketen als administratief medewerker. Ze komt vaak te laat op het werk en moppert dat vanochtend niets meewerkte. De wekker rinkelde later dan normaal. De kinderen luisterden niet en kwamen maar moeilijk uit bed. Vervolgens zaten de meiden elkaar ook nog aan de haren te trekken en maakten ruzie wie de tafel moest afruimen.

‘Snel de kinderen naar school gebracht,’ vertelde ze, ‘maar ja dan staat ook nog het stoplicht op rood.’ Vervolgens installeert Janita zich achter haar bureau. Zet het broodtrommeltje en haar glazen smoothie beker met groene smurrie erin keurig naast elkaar. Vervolgens worden de haarelastiekjes tevoorschijn gehaald en de lippen getuit om daar nog wat rood smeersel op te strijken. Want ja, je moet natuurlijk wel goed achter je bureau zitten.

Inmiddels heeft de temperatuur in je lijf het kookpunt al bereikt. Jeetje, moet dit allemaal zo lang duren? Zo komt er vandaag toch weinig tot stand, zul je denken.

Ooit van het Gilamonster gehoord?

Het Gilamonster beweegt weinig en is erg traag. Hij kan zich goed verdedigen tegen zijn dierlijke vijanden. Een beet van het Gilamonster is giftig: het tast het zenuwstelsel aan en zorgt voor verlammingsverschijnselen. Gilamonsters kunnen erg lang zonder voedsel, de nood om te bewegen is dus erg klein.

Janita is zo’n Gilamonster, die weinig van haar plek komt en minder doet dan je zou mogen verwachten. Echter, als iemand wat tegen haar zegt komt het Gilamonster in haar naar boven: ze snauwt haar collega’s af, geeft ze de wind van voren en alle beschuldigingen vliegen over tafel.

Een rommelig team

Janita bijt ook flink van zich af. Soms legt ze het hele team qua functioneren plat, omdat ze collega’s tegen elkaar opzet door letterlijk te zeggen dat ze met Trees niet wil samenwerken want die stelt altijd van die onnozele vragen. Hierdoor wordt Trees weer onzeker over zichzelf en beeft als een rietje als ze iets aan Janita moet vragen. Ook  Gerda moet het ontgelden bij Janita. Want Gerda lijkt wel een vriendje – en spion – van de baas. Dus Janita negeert Gerda als ze haar wat vraagt.

Als jij zo’n Gilamonster in je team hebt kan dit grote gevolgen hebben voor de sfeer in je team. En niet alleen de sfeer is dodelijk, ook de hele organisatie in het team wordt een rommeltje. Gerda weet niet wat Janita doet, maar ook Trees is van veel dingen niet op de hoogte. Vervolgens worden er bestellingen bij leveranciers gedaan die onverkoopbaar blijken. En wie heeft het gedaan?

Van Gilamonster naar knuffelbeer

Het Gilamonster verwijderen uit je team is natuurlijk de kortste klap. Maar kan dit altijd? Heb je voldoende dossier opgebouwd om haar te ontslaan? Stel dat ze toch van bepaalde waarde voor je organisatie is? Een nieuwe medewerker inwerken kost ook geld.

Achter elk gedrag zit een positieve intentie, is mijn visie. Dus wat zou de intentie van Janita zijn om zich zo te gedragen? Welke pijn zit erachter? Mijn visie is, dat als je de pijn weghaalt bij deze persoon hij/zij vaak een goede bijdrage kan leveren aan het team.
Janita bleek bij haar vorige werkgever – die blauwe supermarktketen – veel gepest te zijn. Ze had zich daarom voorgenomen zich anders te gedragen en duidelijk haar grenzen aan te geven. Begrijpelijk dat ze dit deed. Echter, niet functioneel en productief.

Doordat we met dit team met de paarden hebben gewerkt, kwam onbewuste de pijn van genegeerd te worden bij haar boven. De paarden lieten haar inzien wat voor effect dit had op anderen. Het mooie was dat Janita daarna constructieve opbouwende feedback met complimenten aan Trees gaf. Het gevolg was dat ze elkaar een knuffel gaven.

Herken je het verhaal van Janita? Neem dan contact op met ons. Samen krijgen we alle neuzen in het team weer dezelfde kant op!

Wil jij ook het Gilamonster omtoveren tot een knuffelbeer?

Vul ons contactformulier in en we bellen je terug!
Meer weten?

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Gedrag spiegelen, Rapport, Optimaal contact, NLP, InnerQi, dezelfde houding

Gedrag Spiegelen: Leer de Kunst van Imitatie voor Betere Relaties

Gedrag spiegelen kan een krachtige techniek zijn om betere interacties met anderen te creëren. Of je nu wilt communiceren met collega’s, klanten of vrienden, het vermogen om gedrag na te bootsen kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het versterken van relaties. Door iemands lichaamstaal, intonatie en zelfs woordkeuze subtiel te imiteren, kunnen we

Lees verder »

De cirkel van invloed: Hoe je effectiever kunt leven en werken

De Cirkel van Invloed: Hoe Je Effectiever Kunt Leven en Werken De gedachte dat we overal controle over moeten hebben en alles goed moeten doen geeft ons constant een bepaalde druk en is het gemakkelijk om je verloren te voelen. We worden geconfronteerd met talloze problemen en uitdagingen, zowel persoonlijk als professioneel. Dit kan leiden

Lees verder »
coach, contact maken, NLP practitioner, verbindend communiceren, gesprek voeren, InnerQi, nlp opleiding

Verbindend communiceren: van transactioneel naar transformationeel

Communicatie speelt een cruciale rol in elke vorm van leiderschap. Het is de sleutel tot het opbouwen van sterke relaties, het stimuleren van betrokkenheid en het bevorderen van een positieve werkomgeving. In deze moderne tijd, waarin organisaties steeds meer waarde hechten aan empowerment en groei van hun medewerkers, is het belangrijk om te evolueren van

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang het gratis e-book in 7 stappen effectiever communiceren met NLP