Drie manieren om (psychisch) ziekteverzuim te voorkomen

Was jij vorig jaar ziek en heb jij jezelf ziek moeten melden?
En was de reden een “psychisch probleem”?
Heb jij last van verhoogde werkdruk als je collega zich steeds ziek meldt?
Of komt de productie in gedrang bij veelvuldig ziekteverzuim?
Betaal jij als werkgever ook steeds meer verzekeringspremie omdat het ziekteverzuim zo hoog is?

pesten op het werk, ziekteverzuim, innerqi,

Een zieke werknemer heeft het moeilijk met zichzelf, maar wordt ook door de werkgever en de collega’s vaak als last ervaren. Niemand is erbij gebaat, omdat je al gauw in een negatieve cirkel belandt waar je moeilijk uit kunt komen. Reden voor InnerQi om mee te denken en manieren aan te bieden die JUIST uitval door ziekte voorkomen.

Ziekteverzuim voorkomen is beter dan genezen

Begin maar eens met het toepassen van deze drie tips:

  • Geef complimenten / waardering

Het is toch heerlijk om te horen dat je het goed doet van een collega. Of dat je een schouderklopje krijgt van jouw baas. En hoeveel zelfvertrouwen geeft het jouw als jij te horen krijgt dat jij kwaliteit geleverd hebt, dat jouw inbreng geweldig is of dat je er goed of leuk uit ziet vandaag?

Eigenwaarde geeft zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen maakt dat jij je lekker(der) in je vel voelt zitten. Dus geef elkaar complimenten. Verhoog elkaars eigenwaarde. Belangrijk hierbij is ook de ontvanger. Wuif de complimenten niet weg, maar bedank ervoor en koester ze in je eigen gevoel.

  • Maak tijd voor een goed gesprek / aandacht

Wie wil er nu geen aandacht? Alleen al het aanbieden van een luisterend oor is heel efficiënt tegen uitval door ziekte. Neem eens wat tijd voor jouw collega, jouw medewerker, jouw partner of wie dan ook. Luister en praat met elkaar en niet over elkaar. Echte interesse is echte aandacht en geeft iets waardevols. Heb je moeite om je gevoelens te delen. Vind je het al lastig genoeg om je eigen gevoel te verwoorden? Dan kan een preventief coachgesprek de moeite waard zijn. Je komt sneller tot inzichten als de juiste vragen gesteld worden, en je hoeft je maar op één persoon te richten.

  • Maak onderscheid in ziek zijn en je ziek melden

Ziekte leidt niet altijd tot arbeidsverzuim. Verzuim blijkt niet duidelijk gerelateerd te zijn aan de ernst van de klachten. De één meldt zich snel ziek, de ander is bijna doodziek voordat hij of zij zich afmeldt.

Ziekte is geen keuze; ziek melden voor arbeid blijkbaar wel. Naast een medische werkelijkheid is er sprake van een ziektebeleving en verzuimgedrag.

Leidinggevenden hebben invloed op ziekteverzuim

Leidinggevenden en medewerkers hebben de meeste invloed op het verzuimgedrag. Je wilt geen voorkeursposities creëren, maar het is wel belangrijk om hier onderscheid te maken en per individu een keuze te maken hoe je hiermee omgaat. Ga de ziekte niet uit de weg. Trek je als leidinggevende niet terug. Denk aan de eerste twee punten van dit artikel, houd contact en toon interesse. Is er geen sprake van ziekte, maar wel van verzuimgedrag? Weet dan dat gedrag heel gemakkelijk te veranderen is. Hulp nodig? Schroom niet om een coach als intermediair in te zetten, voordat het echt problematisch wordt. Een goede verzuimpreventie kan veel geld opleveren, maar voorkomt ook overbelasting in de rest van het team. En dat alleen al is goud waard!

Ken je meer van zulke tips? Of heb jij een eigen aanpak om ziekteverzuim te voorkomen. Deel ze met ons, de wereld kan er alleen maar mooier van worden!

 

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

assertiever, me zien staan.

Hoe zorg ik ervoor dat mensen me zien staan?

Hoe zorg ik er voor dat mensen me zien staan? Voel je te weinig erkenning in je werk door je leidinggevende, je collega’s of medewerkers? Een voortdurende behoefte om door ‘je baas’ of collega’s ‘gezien’ te worden kan er juist voor zorgen dat het tegendeel gebeurt! Er is een krachtige manier om dit patroon te

Lees verder »
weerbaarheid, angst

5 essentiële stappen om je weerbaarheid te vergroten

Jouw weerbaarheid vergroten? Veerkracht betekent niet dat je een doetje bent, maar dat je op een gezonde manier voor jezelf opkomt en je eigen behoeften begrijpt. Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om je duidelijk uit te drukken en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Stressfactoren In onze huidige wereld is

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »

Reageer

2 gedachten over “Drie manieren om (psychisch) ziekteverzuim te voorkomen”

  1. Laatst heb ik een doodongelukkig uitziende werknemer apart genomen voor een gesprek. Zij vond de werkdruk te hoog en had het gevoel dat het niet halen van bepaalde targets haar schuld niet was, maar dit wel zo bij haar aankwam. Je moet als werkgever je ook afvragen of bepaalde targets wel fair zijn. Dan is het zaak, te kijken hoe je hier druk van de ketel kunt nemen. De aandacht die je voor dit probleem hebt, doet bij werknemers al heel veel goed.

    1. Dat ben ik geheel met je eens Isabel. De werknemer moet gehoord en gezien worden. Als je ze daarbij waardeert en naar hun luistert kun je verzuim zeker ook voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book