Persoonlijke ontwikkeling: voorkom dat je te snel gaat

Persoonlijke ontwikkeling is prachtig. Je stijgt boven jezelf uit, door uit je comfort-zone te stappen. Nieuwe inzichten, vaardigheden en ontwikkelingen die je verder brengen. Tenminste, zolang je niet te snel gaat.

Het is de snelste groei die de krantenkop haalt en die anderen enorm inspireert. “Hoe is zoiets mogelijk” klinkt immers stukken interessanter dan “stap voor stap werken aan duurzame groei”. Toch is het de kunst om de rem er voorzichtig op te houden. Voorkom dat je te snel wilt groeien, om te voorkomen dat je in een jojo-effect belandt zoals velen met tijdelijke diëten dat kennen.

Inspireren en meer doen

Inspiratie, groei, ambitie en snelheid! Krachtige termen die anderen om je heen eenvoudig verbaasd maken. “Nooit gedacht dat iemand zich zo snel kon ontwikkelen.” We kijken er tegenop en zouden graag net als zij zijn.

In de praktijk valt dit vaak vies tegen. Snelle groei ziet er van de buitenkant mooi uit, maar gaat zelden samen met duurzaamheid. Er is sprake van snelle groei, waarna er haast altijd een afgrond volgt. Te snel omhoog betekent net zo hard weer naar beneden, omdat het tempo niet vol te houden is.

Duurzame persoonlijke ontwikkeling

Hoe dat beter kan? Richt je op duurzame persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent stap voor stap, om te voorkomen dat je sneller loopt dan wat je voeten kunnen bijhouden. Pak stukje bij beetje je comfort-zone aan en zorg er daarmee voor dat je steeds een beetje meer bereikt.

Lang niet zo sexy en spectaculair, maar op de lange termijn wel een veel betere keuze. Je maakt persoonlijke groei door die je vol kunt houden. Op die manier maak je daadwerkelijk een verschil. Waar je nu en in de toekomst veel aan hebt.

Je leert je dromen waar maken, maar niet zonder daar eerst de tijd voor te nemen. Win aan wijsheid in plaats van snelle groei. Op die manier zet je jouw persoonlijke groei goed op de rails, waarmee je voorkomt dat je al tijdens het proces of net daarna gemakkelijk ontspoort.

Stap voor stap uit je comfort-zone

Werken aan persoonlijke groei betekent ook in een lager tempo overigens niet dat het gemakkelijk zal worden. Je zal merken dat de eerste stap buiten je comfort-zone meteen al spannend aanvoelt. Je begeeft je op voorheen onontgonnen terrein.

Dat betekent leren en de tijd nemen om je de nieuwe situatie eigen te maken. Juist daarom is het verstandig om persoonlijk te groeien in een tempo dat je bij kunt houden. Voorkom dat je te snel gaat, zodat je de persoonlijke ontwikkeling vol kunt houden en je daar op de lange termijn veel aan hebt.

Wil je graag contact met ons opnemen? Dat kan!

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

assertiever, me zien staan.

Hoe zorg ik ervoor dat mensen me zien staan?

Hoe zorg ik er voor dat mensen me zien staan? Voel je te weinig erkenning in je werk door je leidinggevende, je collega’s of medewerkers? Een voortdurende behoefte om door ‘je baas’ of collega’s ‘gezien’ te worden kan er juist voor zorgen dat het tegendeel gebeurt! Er is een krachtige manier om dit patroon te

Lees verder »
weerbaarheid, angst

5 essentiële stappen om je weerbaarheid te vergroten

Jouw weerbaarheid vergroten? Veerkracht betekent niet dat je een doetje bent, maar dat je op een gezonde manier voor jezelf opkomt en je eigen behoeften begrijpt. Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om je duidelijk uit te drukken en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Stressfactoren In onze huidige wereld is

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book