Wil jij weer een succesvol team na corona?

De weg naar een succesvol team is minder lang dan je denkt! Als je maar de juiste afslag neemt. Het is de eerste werkdag op kantoor, na een lange periode van thuiswerken. Zo ook voor Ciska. Zij heeft in de tussentijd zelfs nieuwe collega’s gekregen die ze nog nooit in real life heeft ontmoet. Wat bleek? De eerste werkdag was best een beetje spannend en riep bij Ciska de neiging op om zich opnieuw voor te stellen aan haar collega’s.

Herkenbaar?

Wij horen het vaak. Dat teams zich na corona opnieuw moeten settelen. En dat niet alleen de werkzaamheden in de tussentijd zijn veranderd, maar dat corona ook bij de mens iets teweeg heeft gebracht. Een andere mindset, stress, frustraties die geen uitweg hebben gevonden tijdens de lockdowns en ga zo maar door. Het face-to-face contact werd vervangen door digitaal contact via programma’s als Teams of Zoom. En hoewel het een uitkomst bood, bracht deze vorm van contact niet het werkgeluk en de verbinding die zo hard nodig is voor een succesvol team.

Herwonnen vrijheid

Gelukkig kunnen en mogen groepen mensen weer bij elkaar komen. We voelen we ons weer vrijer. Een herwonnen vrijheid, toch? Maar zijn teams nog dezelfde teams als voor corona? Wij horen dat het voor teams best lastig is om weer tot een goede samenwerking te komen en een succesvol team te zijn. Met allerlei vervelende consequenties voor de mensen én de organisatie: onderlinge frustraties, niet communiceren, stress en als gevolg daarvan ziekteverzuim en het niet nakomen van afspraken. Dit alles draagt niet bij aan een goede sfeer op de werkvloer met als cumulatief effect een negatieve spiraal die lastig te doorbreken is.

Neuzen dezelfde kant op

Dit kan anders! Hoe fijn is het om weer respectvol met elkaar te communiceren? Om te luisteren naar elkaars mening en hierover mogen verschillen, zonder het met elkaar eens te ‘moeten’ zijn? Want nu je collega plots weer naast je zit, krijg je vaker een ander geluid te horen. Hoe anders was dat toen je nog op je zolderkamer zat en meer ‘ je eigen ding’ kon doen? En zelf kon bepalen wanneer je je laptop dichtklapte (zonder dat je leidinggevende toekeek)?

Hoe fijn is het als je als team effectief samenwerkt en alle neuzen dezelfde kant op wijzen? Wat overigens niet betekent dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn.

Ja, ook bij ons

Ook bij Innerqi hebben we bovenstaande struggle ervaren. Het omgaan met de maatregelen, de uiteenlopende meningen hierover, het vinden van nieuwe werkvormen en – ook op afstand – de verbinding blijven zoeken. We gingen kijken en luisteren. We gingen in gesprek over hoe we in verbinding met elkaar kunnen blijven – met behoud van ieders visie en mening. We hadden begrip voor elkaars zorgen, zónder elkaar te willen overtuigen van iemands ongelijk. Want gelijk hebben is niet zo relevant in het kader van een succesvol team.

Boost je team

Met de zomervakantie in het verschiet, heb je verschillende opties: doorakkeren en uitgeput je laptop dichtklappen om na je vakantie in dezelfde modus door te gaan. Of: kiezen voor werkgeluk en samen met je team de uitdaging aangaan om nog vóór de zomer een nieuwe modus te vinden. Afscheid nemen van de ballast en de samenwerking hernieuwen. Kortom: een boost voor je team, zodat je ook zelf een boost krijgt. Het resultaat? Een succesvol team. En ik kan je verzekeren dat je dan een stuk relaxter de zomer in duikt.

Maatwerk

Werk jij in een team en ervaar je de uitdagingen die hierboven omschreven zijn? Neem eens vrijblijvend contact met mij op om samen te kijken naar een oplossing. Voor teams bied ik een maatwerkprogramma aan, gebaseerd op Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

En het team van Ciska?

Zij gingen de uitdaging aan. Ze namen de tijd om los te komen van de waan van de dag, luisterden met aandacht naar elkaars wensen en leerden elkaar opnieuw kennen. Ze gingen herteamen, waarbij ook de nieuwe collega’s de ruimte kregen om een plek in het team te vinden. Dat was er tijdens het thuiswerken nogal bij ingeschoten. 

Wil jij ook een succesvol team? Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »
liever assertiever

Ben jij liever assertiever? 7 praktische tips

Word je liever assertiever? Zijn andere mensen assertiever dan dat jij bent? Vraag jij je weleens af, hoe word ik assertiever? En is assertiviteit aan te leren? Zomaar een aantal vragen die jij wellicht hebt over assertiviteit. En om maar met het goede nieuws te beginnen: jij kunt ook assertiever worden, ondanks dat je misschien

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book