Communicatie verbeteren: experts onthullen 4 praktische tips

NLP-experts zijn meesters in goede communicatie. Om hun boodschap op een goede manier over te brengen en feilloos te achterhalen hoe de ander zich voelt of wat de ander bedoelt. Belangrijke eigenschappen binnen zowel het persoonlijke als zakelijke leven, om succesvol te zijn. Wil je zelf je communicatie verbeteren? Zowel om jezelf beter te uiten als om anderen beter te kunnen volgen. Experts onthullen 3 praktische tips, waarmee jij direct je voordeel kunt doen. Als voorproefje op een NLP cursus tot meesterschap in communicatie.

De kracht van oogcontact

Ten eerste, zorg ervoor dat je oogcontact maakt als je met een ander spreekt. Niet te veel, maar vooral ook niet te weinig. Indien je de ander niet aankijkt kan dat ontwijkend, onzeker of zelfs ongeïnteresseerd overkomen.

En kijk je de ander te veel aan? Dan kan dat intimiderend of confronterend overkomen, iets waar je ook niet op zit te wachten. Probeer per keer zo’n 4 – 5 seconden te kijken. En kijk dan weer even weg, om het gesprek natuurlijk te houden.

Onze ogen zijn de spiegels van de ziel.

ogen communicatie verbeteren

Wist je dat onze glimlach het best waarneembaar is bij onze ogen? De lachrimpeltjes verraden onze emoties en niet de lach zelf bij de mond. Dus zet wat vaker je glimlach op het helpt om je communicatie te verbeteren.

De toonhoogte en je spreektempo

En houd er terwijl je spreekt rekening mee dat de toonhoogte en je spreektempo van groot belang zijn. Probeer een lage hoogte aan te houden, als je rustig over wilt komen. En ga wat hoger in je toon zitten als je boos of enthousiast bent. Op die manier klopt de toonhoogte met de boodschap die je wilt overbrengen. Probeer op die manier ook het tempo te variëren.

Tip: wil je informatie overbrengen? Spreek dan rustig en met een lage hoogte. Een laag tempo helpt de ander te verwerken wat je zegt. Terwijl je met een lage stem meer als autoriteit overkomt, waardoor de ander je sneller zal geloven.

Lichaamshouding

Je houding bepaalt mede hoe een boodschap op een ander overkomt. Wil je dat de ander je goed begrijpt, bedenk dan vooraf eens hoe je wilt staan of erbij zit. Een ‘hangende’ houding zal de ander het gevoel geven dat het je niet interesseert. Of dat je hoofd afzijdig draait kan voor de ander betekenen dat je hem of haar niet serieus neemt.

Wil je een boodschap goed overbrengen verdeel het gewicht over twee benen. Sta dan ook stevig, voel de druk op je voeten als 50/50. Zorg dat je schouders naar achteren zijn en je hoofdhouding subtiel iets omhoog. Subtiel dus. Steek je neus niet te ver in de lucht want dit kan weer autoritair overkomen. Doordat je je schouders naar achteren trekt komt automatisch je borstkas naar voren.

En als laatste behoud een rustige ademhaling vanuit middenrif en buik. Daardoor zal je goed in balans overkomen en dit geeft de ander het idee dat je zelfvertrouwen uitstraalt en daardoor zal je communicatie verbeteren.

Let op non-verbale signalen

Let tenslotte goed op de non-verbale signalen om je communicatie te verbeteren. Gebruik je handen en je mimiek om aan te geven wat je wilt overbrengen. En kijk daar ook bij de ander kritisch naar.

Vertelt iemand je een verdrietig verhaal? Dat komt niet goed over, als diegene ondertussen staat te glimlachen. Zorg ervoor dat je goed kijkt naar de non-verbale signalen van iemand anders en houd er zelf rekening mee dat die in lijn zijn met wat je vertelt. Op die manier kun jij je communicatie verbeteren, zowel zakelijk als persoonlijk.

non-verbale signalen

Communicatie verbeteren: cursus NLP

En ben je benieuwd naar meer van deze handige tips, om de communicatie verder te verbeteren? Maak dan gebruik van onze cursus NLP Meesterschap in Communicatie. Daarmee zorg je voor persoonlijke groei, waar je zowel zakelijk als in je vrije tijd de vruchten van kunt plukken.

Vragen over de NLP cursus, jouw communicatie of onze trainingen in het algemeen? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Verbindend communiceren: van transactioneel naar transformationeel

Communicatie speelt een cruciale rol in elke vorm van leiderschap. Het is de sleutel tot het opbouwen van sterke relaties, het stimuleren van betrokkenheid en het bevorderen van een positieve werkomgeving. In deze moderne tijd, waarin organisaties steeds meer waarde hechten aan empowerment en groei van hun medewerkers, is het belangrijk om te evolueren van

Lees verder »

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book