Leidinggevenden doen weinig tegen pesten op de werkvloer. Wat doe je zelf?

Vijfhonderdduizend mensen in Nederland worden gepest op het werk en hun leidinggevenden doen daar weinig tot niets aan. Was laatst op het nieuws. Schande dat pesten op het werk. Belachelijk! Dat zoiets nu nog kan! Zou je kunnen zeggen. Is deels ook waar natuurlijk. Maar dan nog. Je zou het ook kunnen omdraaien en vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. Namelijk: wat doet de werknemer er zelf aan c.q. tegen pestkoppen?

Pesten op het werk aanpakken

Je kunt namelijk enerzijds de leidinggevende trainen in het eerder oppikken van pestsignalen en het oplossen van de pestproblematiek. Ook – en zeker niet minder belangrijk – kun je de betreffende personeelsleden trainen er zelf iets aan te doen. Voor beide invalshoeken ben je bij ons aan het juiste adres. Bij InnerQi zijn wij namelijk deskundig in het spiegelen van mensen en hun gedrag, van elke rang en stand.

Hoe jij pesten toelaat.

Elk gedrag is te spiegelen, elk gedrag is te veranderen. Wat ik me namelijk altijd afvraag met betrekking tot een gepeste medewerker is: Waarom doe je er als medewerker zelf niets aan? Ben je gelukkig als je gepest wordt of zo? Vind je het fijn? Ik geloof het niet, maar waarom laat je het dan toch gebeuren? Waarom kom je niet voor jezelf op? Waarom zeg je niet: nu is het genoeg?!

Gefrustreerd rondlopen is zó jammer!

Durf je niet, ben je bang? Waarom blijf je zitten waar je zit? Ben je bang dat je niet geschikt bent voor ander werk of dat je geen ander werk kunt vinden? Waarom onderga je het lijdzaam? Daarmee kies je ervoor een grijze muis te zijn. Daarmee laat je jezelf in een hoekje drukken. Hoewel je je frustraties niet toont naar je collega’s, loop je er innerlijk wel mee rond en je wordt langzaam maar zeker een gefrustreerd en zuur persoon. En dat is zo jammer!Pesten, pestkop, pesten op het werk, pesten op de werkvloer

Het is zó niet nodig om het pesten te accepteren en als een dood vogeltje te leven. Het is misschien/waarschijnlijk voor jou wel makkelijk om geen weerwoord te geven, om in je eigen anonieme zelf te kruipen omdat dat de weg van de minste weerstand is. Maar als jij het pesten op het werk zo laat zijn zoals het is, zul je nooit gelukkig zijn. Het klinkt hard zoals ik het zeg, maar zo is het.

Voor jezelf opkomen bij pesten op het werk

Wat weerhoudt je ervan om van baan te wisselen? Wat weerhoudt je om voor jezelf op te komen naar je collega’s of leidinggevende toe? Bang voor een vechtpartij of dat ze je uitlachen? Zonder een echte vechtpartij heb je namelijk nu ook al pijn. Maar is die emotionele pijn minder erg dan de mogelijk toekomstige fysieke pijn? En uitlachen doen ze je nu toch ook, dus het maakt niet uit of ze je daarna nog steeds uitlachen. Kom voor jezelf op, sta voor wie je bent en wat je doet. Niets meer en niets minder.

Ze lachen je nu uit omdat jij het pesten laat gebeuren. Je bent een makkelijke prooi, jij laat de spot met je drijven! Jij laat ze lachen! Zeg niet dat je niet weet wat je eraan kan doen, maar ga op zoek naar de mogelijkheden om er wel iets aan te doen. Pesten op het werk is te voorkomen.

Zelf ben ik vroeger op de lagere en middelbare school ook regelmatig gepest. Op jonge leeftijd kreeg ik al een grote kromme neus. En als jongeren een aanleiding vinden om te pesten dan zullen ze alle mogelijkheden aanpakken. Ik was toen ook nog wel verlegen en onzeker. Er waren dus mogelijkheden genoeg om mij mee te pesten. Toch had ik voor mezelf besloten dat dit niet te ver mocht gaan. Daarnaast was ik ook fel tegen onrecht. Op de lagere school werd een andere jongen gepest en als dat gebeurde kwam ik vaak voor hem op. Mijn gevoel van onrecht zette zich dan steevast om in boosheid. Mijn reactie was eerder agressief te noemen richting de pesters. Uiteindelijk stopte het pesten dan ook altijd wel. Zelf had ik daar wel een aantal strategieën voor ontwikkeld. Zie hieronder.

Welke mogelijkheden zijn er zoal tegen pestkoppen?

  • Je kunt iemand op zijn of haar gezicht slaan, wat ik ook wel eens heb gedaan. Het is alleen niet de beste keuze maar het is wel een keuze. En wat nog meer? Je kunt boos worden en zeggen waar het op staat. Wellicht heb je dat al geprobeerd, maar mogelijk is dit niet goed overgekomen bij de pestkop. Misschien heb je je leidinggevende al ingelicht, maar hij vindt bijvoorbeeld dat je het zelf moet oplossen. Als je denkt dat nu al je mogelijkheden op zijn heb je het gelukkig mis. Want nu begint het pas!

Observeer eens de pestkop die de leiding heeft in het pesten.

  • Wat voor type is het? Wat weet je van hem of haar? Is diegene dominant? Is diegene goed in zijn werk of doet die maar alsof hij goed is in zijn werk. Waar ligt zijn aandacht: bij de kwaliteit van het werk of bij de mensen die hun vak serieus nemen? Hoe zoekt diegene zijn medestanders en wie zijn die medestanders? In welke mate zijn zij bang voor deze persoon? Wat levert het pesten voor deze persoon op? Afleiding van zijn eigen wanprestatie of afleiding van zijn saaie werk of zijn eigen vervelende thuissituatie die hij op anderen afreageert? Wat maakt het dat iemand een ander pest? Dat maakte mij altijd ontzettend nieuwsgierig.

Wat kun je zelf doen zodat een ander je niet pest?

  • Wees waakzaam op je eigen communicatie. Niet alleen op wat je zegt maar ook op hoe je het zegt. Welke intonatie gebruik je? Als je alles altijd op een vragende manier zegt, dan kan het zijn dat je als een onzeker persoon wordt ingeschat door je omgeving.
  • Hoe is je houding en hoe is je gezichtsuitdrukking? Veel van onze communicatie is non-verbaal. Als je een zekere houding aanneemt met een krachtige gezichtsuitstraling zal het pesten op het werk afnemen.

Durf jij te zeggen wat je denkt of zeg je alleen maar dat wat je durft te zeggen tegen een pestkop?

  • Praat je de ander naar de mond, dan komt dit snel “zwak” over. Je houding is een basiselement in communicatie. “Hoe stevig sta jij in je schoenen?”, is niet voor niets een belangrijke uitdrukking of gezegde. Voel maar eens hoe je staat als je iets zegt tegen een pester. Sta je op beide benen? Waar zit je energie? Waar zit je ademhaling? Wat is het tempo van je ademhaling en hoe hoog is je hartslag?
  • Voordat je een spannend gesprek in gaat of voordat je gaat zeggen dat je het vervelend vindt wat ze met je doen, moet je even rustig gaan zitten, je afsluiten voor alles en even op je ademhaling letten. Tel je hartslag. Is deze te hoog voor jouw doen? Haal dan vijf minuten langzaam en diep adem. Vertraag je ademhaling en tel daarna weer eens de hartslag. Is deze nu lager? Dan kun je in actie komen want dan ben je rustig genoeg om duidelijk te communiceren en je boodschap over te brengen.
  • Stap dan op de pestkop in kwestie af en spreek met een rustige lage stem. Sta duidelijk rechtop en gecentreerd op je beide benen. Benoem wat het met je doet en dat je er pijn aan hebt. Benoem dat je dit niet respectvol vindt en dat het de werkprestatie beïnvloedt. Blijf stevig staan op beide benen. Wacht totdat je een reactie krijgt. Let ondertussen nog steeds op je ademhaling en blijf gecentreerd staan op je beide benen. Zie wat er in de persoon tegenover jou omgaat. Laat hem of haar denken wat’ie wil denken. Laat je niet uit het veld slaan. Blijf die pestkop aankijken en laat een stilte vallen. Geef hem of haar ruimte om te reageren. Laat het pesten op het werk geen kans krijgen.

Vragen om respect creëert respect

  • Als je wegkijkt of zelfs wegloopt creëer je een averechts effect. Je wordt dan een te makkelijke prooi. Dus blijf in positie en hou je rug recht. Zoek de kracht van gelijkwaardigheid op. Het vragen om respect creëert respect. Mensen kunnen dan niet meer om je heen. Ik weet dat het hoogstwaarschijnlijk lastig voor je is, maar het is wel een hele krachtige methode. Het zorgt ervoor dat mensen op een goede en evenwichtige manier worden wakker geschud. Soms dropen de pestkoppen bij mij af als ik dat deed, ze voelden zich dan klunzig of zo.
  • Word je kind gepest op school? Dan verwijs ik je graag door naar ponycoach.nl van mijn dochter. Zij helpt kinderen meer zelfvertrouwen te krijgen.

 Is dat moeilijk te realiseren?

Nee en Ja. Nee, het is in principe niet moeilijk. Ja, het lijkt wel moeilijk omdat jij het zo voelt. Jij hebt de overtuiging dat jij het niet kunt, dat jij er niet goed in bent. In onze trainingen helpen wij jou op weg om jezelf krachtig en evenwichtig neer te zetten. Wij hebben al diverse mensen zichzelf zien verbeteren alleen al doordat ze hun fysiologie, hun lichaamshouding, aanpasten. Steviger in je schoenen gaan staan helpt al letterlijk en figuurlijk, het levert werkelijk een prachtig resultaat op. Als je vervolgens merkt dat ook jij dankzij onze trainingen rustig en duidelijk kunt formuleren in een crisissituatie zoals bij een confrontatie met een pestkop, dan gaat er een wereld voor je open.

InnerQi helpt je graag een sterkere versie van jezelf te worden. Zodat jij geen last meer hebt van pestkoppen en hun pestgedrag. Zodat jij in jouw waarde wordt gelaten en jij volledig jezelf kunt zijn zonder dat je jezelf hoeft weg te stoppen of weg te cijferen. Dat is zo ontzettend heerlijk, dat gun je toch iedereen en toch zeker jezelf ook?

Auteur

Ferdinand Aukes
Ferdinand Aukes

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Verbindend communiceren: van transactioneel naar transformationeel

Communicatie speelt een cruciale rol in elke vorm van leiderschap. Het is de sleutel tot het opbouwen van sterke relaties, het stimuleren van betrokkenheid en het bevorderen van een positieve werkomgeving. In deze moderne tijd, waarin organisaties steeds meer waarde hechten aan empowerment en groei van hun medewerkers, is het belangrijk om te evolueren van

Lees verder »

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Reageer

1 gedachte over “Leidinggevenden doen weinig tegen pesten op de werkvloer. Wat doe je zelf?”

  1. En stel gerichte open vragen, waarmee je probeert de ander te laten verplaatsen in jouw situatie. Ik spreek gelukkig niet uit ervaring, maar er lopen genoeg personen rond die een gemakkelijke prooi zijn door hun nederige houding.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book