Ik oordeel, jij oordeelt, wij oordelen!

Ik oordeel, jij oordeelt, wij oordelen!

Kan jij ook oordeelloos communiceren?

De hele dag door zijn we aan het oordelen. We oordelen op wat we op de radio horen, wat we op tv zien en in onze naaste omgeving oordelen we over anderen. Ja, zelf doe ik dit natuurlijk ook. Alleen is mijn vraag: “Is dit wel altijd goed en handig?” Voordat ik ga oordelen of dit goed of niet goed is, eerst het volgende. Eigenlijk is het heel normaal dat we oordelen en we hebben het van nature mee gekregen.  Als we naar ons primitieve bestaan terug kijken, moesten we altijd snel kunnen beslissen in geval van een aanval van een jachtdier op ons of van een vijand. Op afstand kun je al beoordelen of iemand een positieve houding heeft of juist een slechte.

We oordelen allemaal

Zelf oordeel ik natuurlijk ook. Bijvoorbeeld over de politiek, wat ze wel goed en wat ze niet goed doen. Maar natuurlijk ook veel dichter bij. Ik oordeel over mijn ex of mijn huidige vriendin en zelfs over mijn kinderen. En wat te denken van het grootste oordeel, namelijk over mij zelf. Ik oordeel over dat bepaalde dingen me niet lukken of dat ik het zelfs niet leuk vind. Een groot oordeel over mezelf? Hm.. Ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet gezellig in mijn eigen huis, waar ik woon met mijn kinderen. Het is zeer basic, eigenlijk wel saai en niet heel netjes. Nee, geen grote chaos hoor zoals je op tv ziet in dat soort programma’s als “Mijn leven in puin”. Maar toch. Eigenlijk vind ik dat ik toch 3 x per week kan stofzuigen, omdat ik een poes heb en kinderen die het nodige aan stof, vuil en zand mee naar binnen brengen. Mijn administratie ligt altijd op de keukentafel. Mijn bureau is niet altijd opgeruimd en ook de keuken kan soms rommelig zijn. De zithoek, bij de bank, is nog het meest opgeruimd, maar daar vind ik het niet gezellig. Tsja, zo krijg je een beetje een beeld van mijn situatie. Nou, en hier heb ik dus een flink oordeel over mezelf.

Heeft oordelen zin?

Maar helpt het mij door te oordelen? In sommige gevallen ja. Maar in veel gevallen juist weer niet. Door te oordelen hebben we een mening en is ons beeld van iemand of van jezelf gekleurd dan is dit lastig om weer bij te stellen. Daarom wil ik je uitdagen eens bewust zonder oordeel naar je collega, partner of leidinggevende te kijken. Waarom doet hij/zij zoals hij of zij het doet? Waarom heeft deze persoon dit gedrag? Van nature? Of aangeleerd door te overleven in de situatie waarin hij of zij verkeerd?  Mensen doen soms dingen die inderdaad een negatief effect op ons hebben, waardoor we in een oordeel schieten. Maar als we op een situatie in gaan zoemen en zo’n persoon gaan bevragen waarom hij of zij zo doet en je hebt het vertrouwen van die persoon, dan kan het wel eens zo zijn dat deze persoon zo helemaal niet wil reageren maar daar redenen voor heeft. Angst? Overlevingsdrang? Niet goed genoeg voelen? En mogelijk nog zo veel meer redenen. Als we nu naar zo’n persoon gaan luisteren kan het wel eens zijn dat ideeën en gedachten redelijk dicht bij die van jou liggen. Maar omdat je bij voorbaat al een oordeel had, is dit nooit helder geworden en dus een gemiste kans.

Hoe zit het met jouw oordelen?

Ik heb 2 vragen aan jou?

  • Over wie heb jij snel een oordeel?
  • Wat zegt dit oordeel over jou?

Geef jouw reactie in onderstaand commentaarveld.

Wil je meer weten over wat je hieraan kunt doen, neem contact met ons op.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Artikel INZICHT – Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie

Artikel INZICHT: Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie Al (er)kennen en gebruiken we de kracht van non-verbale communicatie binnen NLP, voor trainer Ferdinand Aukes mogen we daar nog veel meer aandacht aan geven. In combinatie met paardencoaching bijvoorbeeld. Het grote voordeel? Het maakt lichaamstaal en het onbewuste heel snel helder….  Lees de rest van dit

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book