Paardenfluisteraar technieken: Communiceer met paarden op een dieper niveau

Paardenfluisteraar Monty RobertsToen wij Sanna en ik in 1997 naar Monty Roberts gingen voor een training paardenfluisteren was het in Nederland nog een onbekend fenomeen. We hadden het boek “De man die naar paarden luistert” gekregen en van daaruit de keuze gemaakt om af te reizen naar Flag is Up Farms in California.

Monty Roberts de eerste paardenfluisteraar

In de wereld van paardentraining is Monty Roberts een legende geworden. Hij staat bekend als de originele paardenfluisteraar en heeft wereldwijd erkenning gekregen voor zijn revolutionaire methodes om met paarden te communiceren en ze te trainen zonder geweld of dwang.

Monty Roberts werd geboren op 14 mei 1935 in Salinas, Californië. Zijn vader, Marvin E. Roberts, was een bekende trainer van racepaarden en had grote invloed op de jonge Monty. Op jonge leeftijd ontwikkelde Monty al een unieke band met paarden en begreep hij dat er meer aan de hand was dan alleen fysieke kracht bij het trainen van deze majestueuze dieren.

Het begrijpen van paardentaal

Het concept van paardenfluisteraars bestond al langer, maar Monty Roberts heeft dit begrip naar nieuwe hoogten gebracht door middel van zijn Join-Up-methode. Deze methode is gebaseerd op het begrijpen van de taal en het gedrag van wilde kuddes paarden en het toepassen ervan bij het trainen van gedomesticeerde paarden.

Monty’s Join-Up-methode is gebaseerd op het principe dat paarden sociale dieren zijn en natuurlijke kuddedieren. Door de taal van de paarden te begrijpen en te spreken, kan een trainer hun vertrouwen winnen en ze succesvol trainen zonder geweld of dwang.

Tijdens onze training bij Monty Roberts werden we ondergedompeld in deze revolutionaire methode. We leerden hoe we contact konden maken met een paard, hoe we hun lichaamstaal konden lezen en hoe we respect en vertrouwen konden opbouwen. Het was fascinerend om te zien hoe een wilde hengst die aanvankelijk angstig was, uiteindelijk vrijwillig met ons meewerkte.

Terug in Nederland merkten we al snel dat er veel interesse was in de methodes van Monty Roberts. Mensen waren nieuwsgierig naar deze nieuwe benadering van paardentraining en wilden meer leren over het communiceren met hun eigen paarden op een respectvolle manier.

Onze eerste workshops als paardenfluisteraars

We besloten om onze kennis en ervaring te delen door middel van workshops en clinics. Het enthousiasme was overweldigend. Mensen waren verrast door de effectiviteit van de Join-Up-methode en de positieve veranderingen die ze zagen bij hun eigen paarden. Vele mensen kwamen met hun “probleempaarden” bij ons, maar vertrokken met inzichten over hun eigen manier van communiceren.

Van paardenfluisteraar naar coach met paarden

Inmiddels is het concept van de paardenfluisteraar niet meer weg te denken uit Nederland. Er zijn talloze trainers die zich hebben laten inspireren door Monty Roberts en zijn methodes toepassen in hun eigen training. Ook zijn er speciale opleidingen en cursussen beschikbaar voor mensen die zich willen verdiepen in de kunst van het paardenfluisteren. Daarnaast kun je laten coachen door een coach met paarden Of een leiderschapstraining met paarden doen.

Het succes van de paardenfluisteraar ligt in het begrijpen en respecteren van de natuurlijke behoeften en instincten van paarden. Door op een kalme, geduldige en niet-dwingende manier met paarden om te gaan, kunnen we een sterke band met hen opbouwen en ze helpen om hun potentieel te bereiken.

Het begrijpen van paarden

Monty Roberts heeft een blijvende impact gehad op de wereld van paardentraining. Zijn revolutionaire methodes hebben ervoor gezorgd dat veel trainers hun oude gewoontes hebben losgelaten en nieuwe, meer humane technieken hebben omarmd.

Als paardenliefhebbers zijn we dankbaar dat we de eerste trainers van Monty Roberts hebben ontmoet en zijn Join-Up-methode hebben geleerd. Het heeft onze relatie met onze eigen paarden enorm verbeterd en ons geïnspireerd om anderen te helpen hetzelfde te doen. In België kun je terecht bij Sanna voor trainingen. 

Kortom, de paardenfluisteraar is uitgegroeid tot een bekend fenomeen in Nederland dankzij Monty Roberts. Zijn innovatieve benadering van paardentraining heeft vele levens veranderd, zowel die van mensen als die van paarden. We kunnen alleen maar hopen dat zijn nalatenschap voortleeft en steeds meer mensen inspireert om op een respectvolle manier met deze prachtige dieren om te gaan.

Wil jij ook leren van de eerste paardenfluisteraars van Nederland? Meld je dan nu aan voor een Informatie avond

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

keuzes maken

Het belang van keuzes maken een dilemma of kans

Keuzes maken? Dilemma of kans? Het Belang van Bewuste Besluitvorming: Keuzes Maken en de Kunst van het Leiden van je Leven. In ons complexe leven worden we dagelijks geconfronteerd met talloze keuzes. Of het nu gaat om belangrijke levensbeslissingen of alledaagse dilemma’s, de manier waarop we beslissingen nemen, heeft een aanzienlijke invloed op onze kwaliteit

Lees verder »
paardencoach in Friesland, waarom paardencoaching hoe werkt het, InnerQi

Paardencoaching hoe werkt het

1. “Haal het beste uit jezelf. Paardencoaching hoe werkt het? De geschiedenis van paardencoaching Hoewel paardencoaching tegenwoordig steeds populairder wordt, heeft het eigenlijk een lange geschiedenis. Paarden worden al eeuwenlang gebruikt als metgezellen van mensen, en hun vermogen om te reageren op non-verbale signalen is al lang bekend. In oude beschavingen werden paarden niet alleen

Lees verder »
polyvagaal theorie oefeningen

Polyvagaal Theorie Oefeningen: Stimuleer Jouw Veerkracht

Wil jij je zenuwstelsel stimuleren en je emotionele veerkracht versterken? Dan zijn polyvagaal theorie oefeningen iets voor jou! De Polyvagaal theorie is een fascinerende benadering van het begrijpen van ons autonome zenuwstelsel en hoe het onze emoties en gedrag beïnvloedt. Door het toepassen van specifieke polyvagaal theorie oefeningen kun je leren hoe je je parasympathisch

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book